Érdekes Fehérvár

Nagy-Magyarország a Vértes alján

2019. december 10. - Rolf Singer

A móri borvidékhez tartozó, Székesfehérvártól mindössze huszonhárom kilométerre fekvő Csókakő legjelentősebb nevezetessége kétségkívül a Vértes szélére épült vár, mely a megye egyetlen középkori eredetű erődítménye, ám ottjártamkor az én érdeklődésem sokkal jobban felkeltették a jelenleg is felújítás alatt álló, és egyébként igencsak anakronisztikussá vált építmény alatti Nagy-Magyarország tér szobrai, emlékművei - itt található többek között a megye egyetlen Horthy Miklós-szobra, és az ország egyedüli csendőr-emlékműve.

dscn9201.JPG

dscn9435.JPG

A vár alatt található úgynevezett Bányaudvart a Horthy-szobor átadásának napján, 2012. június 16-án keresztelték át Nagy-Magyarország térre. Az itt lévő műalkotások száma azóta jócskán megnőtt, a tér legújabb szobrát pedig éppen idén nyáron avatták fel. Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy e - mondhatni - egyedülálló szoborpark nem jöhetett volna létre a Vértesalja Gyermekei Baráti Társaság nélkül - a szervezet igen fontos szerepet játszott az összes mű megszületésében.

uj_mappa_8_5.jpg

dscn9219.JPG

A trianoni békediktátum területe kétharmadával csonkította meg a történelmi Magyarországot, a súlyos igazságtalanság okozta sebekre pedig az irredentizmus eszméje hozott némi gyógyírt. Azonban a II. világháború után az országzászlókat és az irredenta szobrokat egytől-egyig lebontották, és csak a rendszerváltás után nyílt lehetőség új Trianon-emlékművek állítására. Csókakő 2007-ben tett így, tehát a hely legelső műalkotása jóval öregebb, mint maga a tér - Máhr Ferenc szobrászművész és Révay Gyula fafaragómester közös művét augusztus 31-én avatták fel az akkor még csak bányaudvarként vagy váraljaként emlegetett területen. Az alkotás tulajdonképpen egy talpazat jelleggel készített mészkő alapon rögzített Nagy-Magyarország térkép (melyen József Attila Nem, nem, soha! című versének részlete olvasható) és egy mívesen faragott, Nagy-Magyarország térképpel, illetve a koronás Szűz Mária arcportréjának domborművével kombinált fakereszt együttese.

csokako.jpg

Vitéz nagybányai Horthy Miklós kétségkívül a XX. századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakja, ugyanakkor egyben talán a legellentmondásosabb is. Az egykori kormányzó közadakozásból finanszírozott mellszobra - mint már említettem - 2012-ben állítódott. Érdekesség, hogy az eseményen beszédet mondott többek között Hegedűs Lóránt is, az a református lelkész, kinek budapesti temploma előterében már 2007-ben Horthy-szobrot avattak. Azzal ellentétben a csókakői portré - a látszat ellenére - kőből készült, csak bronzosították, alkotója Máhr Ferenc, aki egyébként gyerekkora óta a közeli Csákberényben él.

dscn9425.JPG

dscn9427.JPG

2016-ban ismét bővült az "emlékművek tárháza": A június 4-én felavatott turulmadarak az I. és a II. világháború áldozatainak állítanak emléket. Az alkotásegyüttes érdekessége, hogy a figurák különleges eljárással készültek: gipsz és egyfajta műanyag keverékei, így fagy- és időtállóak. Alkotójuk Endresz László.

csokako2.jpg

dscn9406.JPG

A turulok előtt elhelyezett oroszlán-szobor - melyet a Trianon-emlékmű és a Horthy-szobor alkotója, Máhr Ferenc készített - pedig a Magyar Királyi Csendőrségnek állít emléket. Az oroszlán, mely a csendőrség jelképe volt, a Magyar Királyság középcímerét tartja a mancsában. Az alkotás egyébként már 2012-ben elkészült, de csak 2014. augusztus 16-án avatták fel, ám akkor még magánterületen, jelenlegi helyére csak a közelmúltban került. A csendőrség a Kádár-kor történelmi emlékezetében egyenesen az "úri Magyarország" elnyomó hatalmának gyűlölt jelképe volt, de az alakulat megítélése napjainkban is ellentmondásos, az mindenesetre igencsak abszurd, hogy a betyárvilágot felszámoló egykori rendőri szerv emlékművének áthelyezése épp egy Betyársereg nevű csoportnak köszönhetően történt meg: a költségeket ugyanis egy a "betyárok" által szervezett 2015-ös koncert bevételei biztosították. 

uj_mappa_8_6.jpg

dscn9468.JPG

A többi műalkotástól kissé távolabb helyezték el az idei év júliusában leleplezett Kárpátok őre szobrot. Az eredeti alkotást, Szeszák Ferenc művét 1915. augusztus 18-án Kolozsváron emelték, ám azt az I. világháború után Erdélybe bevonuló román katonák felgyújtották. Azóta több másolata is készült, 2002-ben Szilvásváradon, 2010-ben Budakalászon, 2013-ban pedig az erdélyi Csíkcsomortánon. A legújabb, csókakői emlékmű csapatmunka eredménye: a figurát Demeter József erdélyi fafaragó készítette, a talapzatot Molnár József és Polányi Dániel kőművesek kivitelezték, és Lőrincz Ottó kovácsmester is segédkezett a munkálatokban, ám az egészet - szó szerint - nem hozhatták volna tető alá Csöngedi Roland nélkül: az ácsmester készítette el a szobor fölé emelt tetőt, mely remélhetőleg megvédi majd a fából faragott strázsálót az - olykor kegyetlen - időjárás viszontagságaitól. A település vára egykor török végvár volt, és most e régi határon álló szobor mint az összefogás jelképe üzeni: az önkényesen meghúzott határvonalak nem lehetnek akadályai a nemzetegyesítésnek, melyet nem harcok vagy diplomácia útján, hanem párbeszéddel, látogatással, a kapcsolatok folyamatos ápolásával kell elérni. Ennek szellemében az avatóünnepségen erdélyi tánccsoportok és felvidéki énekesek is felléptek.

Forrásaim:

  • köztérkép.hu
  • feol.hu (B. Kiss László, illetve Palocsai Jenő cikkei)
  • trianon100.hu
  • Vécsey Aurél: Nagy-Magyarország - Revizionizmus és irredentizmus
  • Lévai Anita - Pótó István: A Magyar Királyi Csendőrség története
  • Fűrész György polgármester levelei

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr6815066776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2019.12.11. 06:33:57

A próbálkozás kiváló, de ezek a szobrok a giccs hatványai. Szent István úgy néz ki mint valami inka király, Horthy meg mint egy zenebohóc. Nem kéne valami tehetséges művész:?

Tehetetlen Dodó 2019.12.11. 09:25:46

Remek, nem is tudtam róla.
Dédapám emlékére meg is kell látogatnom a csendőr-emlékművet.

Kanázsvára 2019.12.11. 10:28:26

Íme, a gyümölcsfa ültetvény helyi gyümölcsei, ámen ...

civil huszár 2019.12.11. 11:06:01

@bontottcsirke:
Sajnos a NER ezeket az alkotókat támogatja ezerrel, miközben József Attila valamint Nagy Imre szobrát eltávolítják, és helyére valami hasonló förmedvényeket raknak, a változatosság kedvéért nem éjszaka, hanem már nappal.

civil huszár 2019.12.11. 11:15:46

Negyven éve jártam Csókakőn, akkor zajlott a megye településeinek vízhálózatának kiépítése, és a vértes környéki községek bejárásakor fényképezgettem is amatőr fotósként a munkaterületeken. Szerencsére akkor a pénzt hasznos fejlesztésre költötték, nem felesleges giccs-parkokra. Igaz volt parképítés és játszótér építés is társadalmi munkával, és akkor nem tudtak a szervezők lenyúlni százmilliókat, mint napjainkban a NER-ben

exterminador 2019.12.11. 11:27:36

Hát igen, a csókakői polgármester működik... Horthy-szobor, csendőremlékmű, erre futja, ez a fontos.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2019.12.11. 12:04:57

@civil huszár: Az összes szobor közadakozásból készült.

totii 2019.12.11. 13:01:55

@bontottcsirke: Melyik képen látod Szent Istvánt?

BiG74 Bodri 2019.12.11. 13:36:32

@totii:
Balra hárommal feljebb :))

Tehetetlen Dodó 2019.12.11. 13:57:39

@civil huszár: Egyik se lett eltávolítva, csak arrébb helyezve.
Mondjuk az Imrust egyenesen Kamaraerdőre kellett volna vinni, az elvtársai közé.

civil huszár 2019.12.11. 14:13:07

@Tehetetlen Dodó:
Igen, de jól összedrótozva Horhyval együtt, mert elévülhetetlen érdeme a zsidó törvény, a zsidók égettetése, /600.000/ valamint 200.000 magyar katona értelmetlen halálba vezénylése miatt.

apro_marosan_petergabor 2019.12.11. 15:13:54

@civil huszár: Mintha egy kommunista törtééneem könyvet idéznél fejből...
- A numerus clausust a parlament szavazta meg, nincs oka zsidótörvénynek nevezni, amelllett érdemben nem hajtották végre
- A zsidó áldozatok hivatalos száma 437.000
- A DON-kanyar ádozatainak száma 60-70.000
nem Horthy vezényelte őket

civil huszár 2019.12.11. 15:44:19

@apro_marosan_petergabor:

"- A DON-kanyar ádozatainak száma 60-70.000
nem Horthy vezényelte őket "

No erre oszt nagyon kíváncsi vagyok, hogy akkor tudomása szerint, ki volt a parancs értelmi szerzője, és kinek az érdekében fogalmazta meg azt ! Várom tudásszomjjal megtisztelő válaszát !

civil huszár 2019.12.11. 15:56:00

@apro_marosan_petergabor:

Mivel nem érkezett válasz, besegítek !

"A német követelések először Hitler 1941. december 29. – 1942. január 1. között Mussolininek, Antonescunak és Horthynak írt leveleiben jutottak kifejezésre. Legfőbb oka a Barbarossa-terv meghiúsulása és az 1941 végi és 1942 eleji szovjet ellentámadás során elszenvedett nagy német veszteség volt, ami arra sarkallta a németeket, hogy az eddiginél nagyobb arányban vegyék igénybe szövetségeseik haderejét. "

"Magyarország nagyobb katonai részvételének kierőszakolására Joachim von Ribbentrop külügyminiszter és Keitel vezértábornagy érkezett Magyarországra. Ribbentrop a Bárdossy László miniszterelnökkel való tárgyalásai legelején a teljes Magyar Honvédség részvételét kérte.[3] Hosszas alkudozások után a németek igényeit sikerült leszorítani, és január 9-én Bárdossy végül megígérte, hogy Magyarország ha 100%-ban nem bocsátja is Németország rendelkezésére haderejét, de „hajlandó lehetőségeinek legszélső határáig elmenni” a Keleti front harcaiban való részvételre, ennek azonban az volt az ára, hogy a magyar csapatokat hadászati vonatkozásban a németek alá rendeljék.[2] Másnap Horthy levélben biztosította Hitlert, hogy a magyar hadsereg részt vesz a tavaszi hadműveletekben.[4]"

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.12.11. 16:11:02

Meddig fognak még siránkozni ezek a félkegyelműek a fasiszta horti mikulással az élen? A jövő nagy dicsőségért kéne már munkálkodni, a Nagy Európa megalkotásáról. A magyar mindig is egy törpenemzet volt, törpe, ólábú focista, szotyit okádó tolvaj vezetőkkel, és az is marad örökre.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.12.11. 16:24:25

Ez a horti förmedvény meg kb. úgy néz ki mint egy gyurma mesefigura. No ennek a huszadrangú vezetőnek is akkora volt a jelentősége Európában mint egy gyurmafigurának. A nácik úgy is báboztak vele, ez a hatökör meg egy nyúlszeletnyi Erdélyért halálba küldött egy hadsereget. Ennyi esze volt, mint amennyi a mostaniaknak is van.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.12.11. 16:28:20

@civil huszár: "Másnap Horthy levélben biztosította Hitlert"
No hát akkor csak megérkeztünk oda, hogy az a hatökör marsallbotos, fehér lovon botorkáló gyurmabábfigura vezényelte a hadsereget a halálba.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.12.11. 16:33:16

Én most voltam ott pár hónapja, épül szépül a vár, ezt a giccsparádét észre se vettem. De ha észrevettem volna, akkor is ugyanúgy átnéztem volna rajta, mint a jelenlegi kúrmányon. Inkabb egy jót túráztam a kéktúra mentén, mert fő az egészség. A stadionokat es a szotyiokádást meg meghagyom a csuti ólábú, hasán guruló gennynek.

civil huszár 2019.12.11. 16:46:09

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:

Ez van. A lovastengerész anno beszállhatott volna a rongyos hadseregével a románok ellen, de a tisztjeit nem akarta megzavarni Szegeden a kaszinókban, az éjszaka pezsgőfürdőben való mulatozásban. Hagyta, hogy elvérezzen Stromfeld, aztán később fehér lovával taposhatta a román lószart Budapesten.

civil huszár 2019.12.11. 21:04:04

@apro_marosan_petergabor: Írja:- A numerus clausust a parlament szavazta meg, nincs oka zsidótörvénynek nevezni, amelllett érdemben nem hajtották végre

"Azonban tény, hogy a numerusclausus miatt nagyon sok tehetséges zsidó fiatal kényszerült arra, hogykülföldi egyetemeken folytassa tanulmányait."
Azért a gyűlölet mag vetése kis hazánkban dús táptalajra talált !
www.academia.edu/17218462/A_numerus_clausus_1928._%C3%A9vi_m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1nak_hat%C3%A1sa_Debrecenben

Tehetetlen Dodó 2019.12.11. 21:32:56

@civil huszár: Jól van, Karsai elvtárs, köszönjük értékes meglátásait.
süti beállítások módosítása