Érdekes Fehérvár

D. I. S. C. O.

2018. június 19. - Rolf Singer

Székesfehérvár is tele van olyan jelekkel, szimbólumokkal, firkákkal vagy falra festett arcokkal, melyek a város több, különböző pontján is megtalálhatóak. Ha az ember csak sétál, vagy célirányosan halad, és nem foglalkozik igazán az általa bejárt környezettel, akkor valószínűleg nem fogja észrevenni ezeket, vagy legalábbis nem fog nekik jelentőséget tulajdonítani. Viszont ha direkt keressük is az érdekességeket, akkor idővel bizonyosan felfedezzük az egyforma graffitiket itt-ott.

Az egyik legizgalmasabb ilyen, ha lehet így fogalmazni, egy mikrofon- vagy más néven afrofrizurát viselő stilizált arc, mely a diszkókorszakot juttathatja eszünkbe - nem véletlen, hogy az Ottawan diszkó-zenekar híres slágerének refrénjét választottam címnek, amit én egyébként nagyon sokáig mondhatni félrehallottam... A stencilezett graffitit eddig négy helyszínen tudtam lefényképezni.

hasonlok1.jpg

Az elsőre a Zichy ligettől nem messze, a Mészöly Géza utcában leltem rá, a másodikat és a harmadikat a Hosszúsétatéren találtam, utóbbit az óvoda kerítésén, míg a képen utolsóként szereplőt a József Attila utcában lévő egyik panelház falára fújták rá - talán ez utóbbi sikerült a legjobban. Nekem egyébként leginkább a haj részletei tetszenek, ettől lesz igazán kreatív az egész.

Hogy valamilyen klubnak, szórakozóhelynek lehet-e a logója, vagy egy hírességet szeretne ábrázolni a diszkókorszakból, netán tényleg csak egy szimbolikus alkotás, arra nem sikerült rájönnöm, de úgy vélem, a harmadik eset áll fenn, hiszen nem találtam meg az ezzel tökéletesen megegyező, de még csak hozzá nagyon hasonló sablont sem az internet bugyraiban. Ha valakinek mégis van más információja ez ügyben, az ne habozzon, bátran ossza meg itt, ezzel gazdagítva a bejegyzést.

Rolf Singer

A konnektor-graffitik rejtélye 3. rész

Előre le szeretném szögezni, hogy még mindig nem jöttem rá a titok nyitjára - már ha tényleg létezik is titok, és nem csak arról van szó egyszerűen, hogy valaki "telefirkálta" a várost, a stilizált konnektort (vagy amit én konnektornak vélek) amolyan tag-ként, szignóként felhasználva. Az első és a második részben is sok-sok fényképet tettem közzé, és azóta is sikerült ráakadnom néhány ilyen jelzésre, azonban ennek az epizódnak nem csak annyi a létjogosultsága, hogy az újabbakat megmutassam...

dr_koch_laszlo_utca_iii.jpg

Emlékszünk még az első bejegyzésnek az utolsó fotójára? Azon a falon a "klasszikus", vagyis szögletes dugaljzat mellett egy hozzá hasonló, kerek valami is látható volt. Ugyanezt megtaláltam, mikor a Dr. Koch László utcában sétáltam, ráadásul nem is csak egyet, hanem rögtön hármat ugyanazon a lakóházon, üvegre festve. Ez már azonban inkább hasonlít szirmos virágra, mintsem egy elektromos csatlakozóra. Tehát úgy néz ki, a "konnektor-elméletet" ki is dobhatjuk a kukába. Vagy mégsem? Hiszen a "zsinór" végén ott a pluszjel, míg ha jól megnézzük, az eddigieken ugyanott a negatív előjel szerepel. Ezek utalhatnak az elektromosságra is. Nézzünk is meg három "ellentétes töltésűt" is, melyre nem rég leltem rá:

bastya_utca.jpg

Bástya utca

munkacsy_mihaly_utca.jpg

Munkácsy Mihály utca

prohaszka_ottokar_ut_iii.jpg

És az utolsó a Prohászka Ottokár úton. Ezt megpróbálták eltüntetni, sikertelenül.

Szóval van egy negatív és egy pozitív töltéssel rendelkező "izénk", amikről még mindig nem tudni, hogy pontosan micsodák, és milyen jelentéssel bírnak, de az már talán bizonyos, hogy az egésznek tényleg van valami köze a villamosenergiához, tehát nem lőttem túlságosan mellé, amikor konnektornak neveztem el a város számos pontjára felrajzolt szimbólumot.

Rolf Singer

Banksy Fehérváron? 2. rész

Amikor nem is oly rég, úgy három héttel ezelőtt rábukkantam egy "Banksy-patkányra" a városban, nem gondoltam, hogy később még egyet találok. A lejjebb látható tartályos rágcsálót egészen véletlenül vettem észre a lakossági áramszolgáltató épületének falán. A helyzet ennél is ugyanaz: stencilezett reprodukció, amellyel kapcsolatban ugyancsak nem zárhatjuk ki teljes mértékben azt a lehetőséget, hogy akár maga a híres angol street-art művész, akinek személyazonosságát máig homály fedi, készítette ezt is, akár csak az eredetit, még ha ez talán valószínűtlen is. Mindenesetre a stencil sablon az övé, tehát az egész az ő szellemi terméke.

patkany2.jpg

Banksy könyvében, melynek a címe: Wall and Piece - A fal adja a másikat, ahogy az esernyős, úgy szerepel ez a graffiti is, bár ez már a helyszín megnevezése nélkül. Az érdekessége ezeknek - ugyanis egy kis internetes keresés után több képet is találtam, melyeken különböző felületekre lett fújva a rágcsáló a hordóval - hogy általában a falfestés előtt, a földön rikító zöld festékfolyás is látható, mely tulajdonképpen a tárolóból kiömlő mérgező folyadék akar lenni. Valószínű, hogy a színes folt - a legelső Banksy alkotásnál legalábbis szinte biztosan - eleve ott is volt a járdán, és a patkány került oda később, kiegészítésként. Ez "kiegészítő magatartás", amely által új értelmet nyer az adott tárgy, felirat vagy úthiba, egyébként nagyon is jellemző a legötletesebb street art művekre.

patkany2x.jpg

Pontosan azt a fotót, mely a már említett könyvben van, nem sikerült megtalálnom, de egy nagyon is hasonlót igen. A kép valahol Angliában készülhetett.

Rolf Singer

Székesfehérvár legérdekesebb kültéri stukkói, domborművei

Ha egy művészi ambíciókat dédelgető embernek ihletre van szükség, nincs is más dolga, mint fogni egy fotómasinát és bemenni a városba egy kis sétára. Székesfehérvár belvárosában szerencsére "hemzsegnek" az ihletforrások, elég, ha csak felnézünk a régi épületekre, melyeket különféle motívumokkal és olykor furcsa alakokkal, arcokkal vagy jelenetekkel díszítettek. Összeszedtem öt olyan kültéri épületplasztikát, melyek igazán érdekesek, főleg ha mögé is nézünk a dolgoknak.

dscn0982_1.JPG

Ezt a meglehetősen furcsa domborművet, illetve domborműveket - ugyanis minden emeleti ablak alatt van egy - a Táncsics Mihály utcában és a Vasvári Pál utcában lévő sarokházon találjuk. Nos, mit is látunk? Ezt nehéz igazán jól leírni, keresgéltem ehhez a két alakhoz fogható hibrideket a népképzelet szörnyei között, de nem találtam hasonlót. Bármit is akart ábrázolni a művész, szerintem a látvány eléggé szürreális. Persze az is lehet, hogy egyszerűen csak amolyan stilizációról van szó, és a szereplők egyszerű angyalkák, melyeknek csak a felső testük lett megformálva.

dscn1020.JPG

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak eme homlokzati díszről a szabadkőművesség jut egyből az eszébe, holott a Szem először a szabadkőműves ikonográfiában 1797-ben jelent meg, míg a jelképet, amelyben egy háromszög által körül ölelt szem látható körülötte fénysugarakkal, már jóval korábban is használták, és egészen az ókori Egyiptomig visszavezethető az eredete. A középkori és reneszánsz európai ikonográfiában a Szem tulajdonképpen Isten szemének, a háromszög pedig a szentháromságnak a jelképe, míg a fénysugarak azt szimbolizálják, ahogy Isten őrködik az emberiség felett. Az épület, melyen megtaláltam, a Megyeház utcában található, és egy fogtechnikai laboratórium működik benne.

dscn1076.JPG

A Bástya utcában található házat 1793-ban építtette a német származású Fligl András kőfaragó. Ő készítette a bejárat felett elhelyezett reliefet, melyen egy szobrászmester úgynevezett hermát alkot, körülötte pedig neki segédkező gyermekalakok dolgoznak. Felettük Hermész - aki az istenek hírnöke az ókori görög mitológiában – lebeg, kezében a kerükeión pálcával, melyen két kígyó tekereg felettük angyalszárnyakkal. Az isten a művészetek pártolója is volt.

dscn1089d.JPG

Vélhetően Orpheusz játszik a lírán a Fő utca egyik épületén a Mátyás király-emlékművel szemben, az alakot pedig organikus motívumok keretezik balról és jobbról is. Az ókori görögök a dalnokot tartották az előbb említett hangszer feltalálójának, és a mítoszok szerint a zenéjével képes volt lecsillapítani a vadállatokat, táncra indítani a sziklákat, megállítani a folyókat, nem mellesleg pedig értett a természet nyelvén.

uj_mappa26.jpg

Zenészgyermekek fidulával és lanttal, az érdekességük pedig az, hogy a Székesfehérvári Rendőrkapitányság egyik épületének falát díszítik. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy eredetileg teljesen más funkciót tölthetett be a ház.

Rolf Singer

Filmes karakterek Fehérvár falain

Nagyon remélem, hogy nem ez lesz az első és egyben utolsó ilyen bejegyzés a blogon, ugyanis egész kicsi gyerekkorom óta imádom a filmeket, és odavagyok a filmes utalásokért. Sajnos Székesfehérváron nem "akad össze" lépten-nyomon az ember olyan graffitikkel vagy matricákkal az utcákon, amelyek filmes képeket és karakterek jelenítenek meg, de azért ha szemfülesek vagyunk, akkor ilyeneket is találhatunk. Most mutatok három különbözőt és plusz egy ráadást.

popkultur.jpg

Elsőként egy ikonikus kép az 1996-os Trainspotting című kultuszfilmből, melyet Danny Boyle rendezett. Az alak nem más, mint a film főszereplője, Renton, akit a skót Ewan McGregor alakít. A stencil sablon a karakter-plakátról származik. Ebből a graffitiből hármat is találtam, az elsőt a Kaszap István utcában, a romfal túloldalán, a másodikat nem messze az előbbitől, a non-stop élelmiszerbolt hátulján, míg a harmadikat egy garázson, ugyanott, ahol Hitlert is. Érdekesség, hogy Renton példaképe Iggy Pop, aki a mai napig a kábítószer-kultúra meghatározó híressége. A mű főhőse azonban drogos mivolta ellenére pozitív jellem, hiszen az életet választotta. Choose Life!

rohamosztagos.jpg

Birodalmi rohamosztagos sisak a Salétrom utca egyik paneljének az oldalán. Azzal szerintem senki sem száll vitába, hogy a Star Wars a világ egyik, ha nem a legnagyobb hatású filmes saga-ja, és emiatt nem is meglepetés, hogy szinte bárhol belefuthatunk e filmsorozat elemeibe, akár graffitiként is. A rohamosztagosok pedig Darth Vader és Boba Fett mellett a legjellegzetesebb karakterei a Csillagok háborújának.

varoshazter.jpg

Nem, nem a fülhallgatós tyúkot kell nézni, hanem a matricát, melyen egy "csupasz" T-800-as terminátor feje rajzolódik ki, amely a Terminátor-filmek címszereplője és em sokkal kevésbé ismert popkulturális alak, mint az előzőek. Vicces, hogy tulajdonképpen a fotót a baromfi miatt készítettem el, mert bevallom őszintén, a "robotot" akkor észre sem vettem, arra egy barátom hívta fel a figyelmem később. Mindenesetre ötletes kis "easter egg" ez a Városházán.

ybl_miklos_lakotelep_ii.jpg

És akkor ráadásként jöjjön Deszka az Ed, Edd és Eddy című rajzfilmsorozatból, akit az Ybl Miklós lakótelepen kaptam le. Bár az igazat megvallva nem vagyok egészen biztos benne, hogy az "alkotó" eredetileg is őt akarta-e ábrázolni, főleg hogy az előbb említett szereplő - ha jól emlékszem - mindig mosolyog, de nekem ez jutott róla egyből az eszembe, és végül is miért ne...

Rolf Singer

Egy kis street art sosem árt 1. rész

A street art tulajdonképpen köztéri művészet, és persze Székesfehérváron is találhatunk remek példákat rá. Csak nyitva kell tartanunk a szemünket. Most jöjjön öt érdekes falfestmény és installáció.

munkacsy_mihaly_utca_iiixcyc.jpg

A Főnix felemelkedése a Munkácsy Mihály utcában.

egy_kis_street_art_sosem_art.jpg

Festett ablakok a Budai úton. Az épületben egyébként egy kávézó foglal helyet.

meszoly_geza_utca_ii.jpg

A katonaság toborzója a Sár utcában.

bicikli.jpg

Öreg bicikli virágtartóként szolgál a Budai út és a Sarló utca közötti lakótelepen. Igazi redesign különlegesség.

kaszap_istvan_utca_iii_1.jpg

Horgolós street art. Több ilyen kis minta is van a Kaszap István utcában, de ez a kedvencem, hiszen egy hézagot tölt ki, így nem csak esztétikai funkciót tölt be.

Rolf Singer

Antináci graffiti a garázsfalon

Kicsit meglepődtem, amikor a Károly János utcából megközelíthető garázssoron Hitlerrel találkoztam. Pontosabban egy stencilezett graffitivel az építmény falán, melyen a "Führer" képmása látható, ahogy pisztollyal a kezében épp kiloccsantja a saját agyvelejét, alatta pedig egy erős és velős felszólítás, ami valószínűsíthetően azoknak szól, akik egyetértenek a Harmadik Birodalomban megvalósult nemzetiszocializmus (nácizmus) ideológiájával, vagyis az ún. neonáciknak. Vagy mégsem ennyire egyértelmű a dolog?

hitler.jpg

Kis kutakodás után ráleltem néhány nagyon hasonló falfestményre az interneten, és ha minden igaz, akkor az eredeti stencil sablon a híres-neves Banksy-é, és az első ilyen még 2007 környékén került az épületekre, falakra vagy kukákra az Egyesült Királyságban. A brit graffiti-művész stenciljén még a kicsit talán konkrétabb "Fascists Racists Haters of Refugees Follow Your Leader" felirat volt olvasható, ami így hangzik magyarul: "Fasiszták, rasszisták, menekültgyűlölők, kövessétek a vezéreteket! ". Itt Magyarországon most különösen aktuális ez az "üzenet", viszont amennyire időszerű, annyira problémás és vitatható is.

Egyrészt az emberek többsége igen szubjektíven értékeli és ítéli meg embertársait. Mindenkinél máshol van a határ, máshol helyezkedik el az ingerküszöb, és saját világfelfogása szerint fogja pozitívan illetve negatívan minősíteni a másikat. Másrészt a gyilkosság soha semmilyen formában nem lehet megoldás, így az öngyilkosság sem. Aki elfogadó a kisebbségekkel vagy menekültekkel szemben, annak ugyanúgy elfogadónak kell lennie azokkal szemben is, akik gyűlölködnek. Különben ők is gyűlölködővé válnak, és akkor az esetleges különbségek már nem fognak számítanak, ugyanolyanokká válnak, mint akiket elítélnek és megvetnek. Örök igazság, hogy a gyűlölet gyűlöletet szül.

Rolf Singer