Érdekes Fehérvár

A szecesszió Fehérváron

2018. június 27. - Rolf Singer

A magyarországi építészetben a szecesszió jegyei először a XIX. század végén tűntek fel, fénykorának a századforduló tekinthető, majd korszaka az I. világháborúval zárult. Bár ez az egész periódus rövidnek mondható, mégis annál jelentősebb. Székesfehérváron öt olyan épület is található, mely a szecesszió stílusában készült, vagy magán hordozza annak jegyeit. Ezeket fogom most röviden bemutatni.

dscn1229.JPG

szec1.jpg

A Kossuth utcában található „Pávás-házként” ismert Csöppenszky-ház hazánk egyik legszebb szecessziós épülete, melyet 1900 körül építettek. Erősen díszített, egyemeletes lakóház ez, melynek az alaprajza U alakú. Különlegességei az emeleten a hármas nyílású loggia, kovácsoltvas korláttal, és a rozettadíszes homlokzaton, pontosabban a féloszlopfőkön látható páva-reliefek, melyek a névadói a háznak. (A páva egyébként az Art Noveau egyik legelterjedtebb szimbóluma.) Felül, a festett üvegű padlástéri ablak körül pedig életfa-dombormű is megfigyelhető. Nekem személy szerint az egyik kedvenc fehérvári műemlékem, mely ugyan védelem alatt áll, azonban állapota nem túl jó, ráférne egy kiadós renoválás, hogy még ékesebben díszeleghessen a belvárosban.

dscn1297.JPG

szec2.jpg

A Pávás-ház szecessziós "házsort" alkot a közvetlenül mellette lévő Árpád Fürdővel. Az épületet magát Hübner Jenő tervezte, és a fürdő 1905. december 31-én nyitotta meg kapuit. Érdekesség, hogy állítólag Blaha Lujzának, a "nemzet csalogányának" kedvenc gyógyfürdője volt a fehérvári intézmény, ahol több alkalommal is gyógykezeltette magát a húszas-években, amikor még mozi is működött benne. Földszintes, cour d’honneurös tömbjét pavilonszerű tömegek tagolják, homlokzata szecessziós és historizáló jegyeket ötvöz. Nekem személyes kedvenceim az ablakok feletti kagylódíszítések, amelyek tökéletesen illenek a "vizes" létesítményhez. 2010-ben újították fel teljesen, és azóta teljes pompájában csodálhatjuk meg.

szec6.jpgszec5.jpg

A Rákóczi utcában álló, két oldalfülkével bővített, centrális, görögkereszt alaprajzú és szecessziós Jézus Szíve Templom 1911-ben épült, Fábián Gáspár és Bory Jenő tervei alapján – előbbi az épület építészeti koncepcióját álmodta meg, míg utóbbi a vasbeton szerkezeteket, köztük a nyolcszögű, bordákkal megerősített laternás betonkupolát tervezte meg és működött közre szobrászként a templom gyönyörű díszítésében. Különlegessége, hogy ez volt az első ilyen szerkezetű templom Magyarországon. A főbejárat fölött Krisztust ábrázoló mozaikkép található, föléje egy-egy félköríves záródású harangtorony került, melyek sisakjai szintén vasbetonból készültek. Ugyancsak 2010-ben újították fel. Véleményem szerint a város legszebb egyházi épülete.

szec4.jpg

Az Oskola utca 12-es szám alatt, a Vörösmarty Mihály Könyvtár szomszédságában található egy szintén 1900 körül épített, ám visszafogottabb szecessziós (pontosabban eklektikus-szecessziós) épület, amely funkcióját tekintve egy egyemeletes lakóház. Ezt napkorongok és virágok - a szecesszió fő ornamentális motívumai - díszítik az emeleti ablakok szemöldökpárkányai felett.

dscn1336.JPG

szec3.jpg

A belvárosi posta épülete kicsit kilóg a sorból, ugyanis eredetileg klasszicista stílusban készült, ám több időszak és stílus jegyeit is magán hordozza. A Kossuth utca felőli, L alakú szárnya 1907-re készült el Say Ferenc tervei szerint, szecesszióba hajló, neobarokkos vonásokat is felmutató eklektikus stílusban. 2006-ban az egész épületet teljesen felújították, ekkor állították vissza a korábban a teljesen lecsupaszított főhomlokzat szecessziós díszeit, többek között az oroszlánfej-épületplasztikákat.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4314076245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása