Érdekes Fehérvár

Egy gyönyörű szerelem emlékei

2018. augusztus 20. - Rolf Singer

Székesfehérvár egyik legjelentősebb művésze, Bory Jenő még fiatal szobrásznövendékként ismerkedett meg későbbi múzsájával, a festőnek készülő Komócsin Ilonával. 1907-ben a két művészlélek össze is házasodott, három évvel később pedig megszülettek ikerlányaik, majd 1914-ben harmadik gyermekük is. A családfő, aki szobrász és építész is volt egy személyben, 1912-ben vásárolt egy egyholdnyi telket a Mária-völgyben, és itt kezdte el építeni álmai várát, mellyel a hitvesi szeretetnek, az örök szerelemnek állított emléket. A fantasztikus épület korábban műteremként is szolgált a művészpár számára, ma pedig egy hatalmas kiállítótérként funkciónál: megtaláljuk itt mindkettejük alkotásait (és más művészek - mint például Székely Bertalan - munkáit is). Bory mester leggyakoribb és legkedvesebb modellje természetesen Boryné volt, ebben a bejegyzésben pedig nyolc olyan alkotást szeretnék megmutatni, mely kellő bizonyítékkal szolgál örök szerelmükre.

img_20180726_161630_1.jpg

Bory Jenő több szerelmes oltárt is készített, a vár alsó kertjén túl, a teraszon beljebb, a jobb oldali pihenőnél található az első. A betonból épült falon a feleség fiatalkori kerámiaportréját csodálhatjuk meg, alatta pedig egy szerelmes verset olvashatunk, melyet a mester írt a múzsájához.

dscn3834.JPGAz elefántos udvarban találjuk Boryné másik fiatalkori képmását. A csodálatosan szép mellszobor a személyes kedvencem.

img_20180726_145402dfgccccccccccccc.jpg

A történelmi árkádsor középső szárnyának közepén lévő várkápolnában helyzete el Bory Jenő a hitvesi szeretet szobrát, mely tulajdonképpen a vár fő ékessége. Ezzel az alkotással és a neki hátteret adó freskóval egyrészt feleségének makulátlanságát akarta kifejezni, másrészt a lángoló és áhítatos szerelmét, melyet iránta érzett, és amelyet méltán irigyelhetett bármely más múzsa.

img_20180726_154312bb.jpg

Bory mesternek sajátos hitvallása volt. Hitt a szeretet erejében, és hitt Istenben, de nem hitt abban, hogy a felesége iránti szeretetét bárminek is alá kellene rendelnie. Ezt a verset 1926-ban írta, a táblát pedig egy relieffel díszítette, melyen természetesen az imádott nő arcképe látható.

dscn4107_1.JPG

A harmadik oltár valamelyest hasonló az elsőhöz: ugyancsak kint található, és ez alatt is olvasható egy gyönyörű szép költemény, ráadásul ezt is mozaikok díszítik. A kék és arany színű darabkák remekül keretezik a táblát és a felette elhelyezett fülketag kisméretű portréját.

dscn4111xx.JPG

Ez a dombormű, melynek címe Anya gyermekeivel, Borynét - aki nem csak művész, múzsa és feleség volt, de anya is - ábrázolja ikerlányaival. Ilona és Klára 1910-ben jöttek a világra. Klárából szintén művész lett, ő készítette a Zászlós torony lépcsőházának csodálatos dekorációját.

dscn4121e.JPG

Egy újabb mellszobor, ezúttal bent az épületben, pontosabban a kandallós szobában. Az 1927-ben készült büszt anyaga márvány.

dscn4130.JPG

Végezetül pedig a műteremben bukkantam rá a sok-sok szobor és festmény között erre az egészen érdekes és ötletes alkotásra, mely azt szimbolizálja, hogy ők egyek és elválaszthatatlanok. Ránézésre bronzból készült, de Bory mester Birkózok című pirobazalt munkája is egészen megtévesztő: mintha bronzból lenne, ám akkoriban sokkal olcsóbban beszerezhető égetett cserépről van szó. A fehérvári szobrászművész saját maga fedezte fel, hogy ez az anyag kifejezetten alkalmas szobrok készítésére.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr6814189785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása