Érdekes Fehérvár

Banksy Iszkaszentgyörgyön (is)?

2018. szeptember 19. - Rolf Singer

Legnagyobb meglepetésemre Iszkaszentgyörgyön is rábukkantam egy Banksy-stencilre. Biciklizés során pillantottam meg a Községházától nem messze lévő buszmegálló falán a brit graffitiművész egyik leghíresebb művét, a Ballon Girl-t.

banksy3.JPG

Ma Banksy vitathatatlanul a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatást gyakorló művésze. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy kevesebb, mint kétezer fős magyar faluban is megtalálható egy alkotásának reprodukciója. Éppen a grófi sírboltkápolna felé tartottam kerékpárral, mikor észrevettem egy igencsak ismerős falfestményt egy fedett buszmegálló falán: egy kislány egy rózsaszínű, szív alakú lufival. Az eredeti graffiti - melyen a lufi piros, és az alaktól nem messze egy "There is always hope" felirat is szerepelt - Banksy könyve, a Wall and Piece - A fal adja a másikat szerint 2004-ben került fel egy falra méghozzá Londonban. A remekmű azóta bejárta a világot. Sokan másolták, és sokan használták fel a képet: nem csak újabb graffitik készültek, hanem többek között ruházati termékek "menő" dekorációja lett, és a tetoválószalonok népszerű sablonjává is vált. 2014-ben pedig a szíriai polgárháború áldozatainak támogatására létrejött #withsyria elnevezésű kampány jelképe lett a stencil egy némileg átdolgozott verziója.

panoramic-cheap-red-banksy-canvas-picture-1050_2.jpg

De mégis mit akart ezzel mondani a művész? Több értelmezés is megállja a helyét: a szív formájú léggömb jelképezheti az álmainkat, törekvéseinket, de akár az ártatlanságot vagy a szeretetet is. Mindannyian érezhettük már úgy egy borús napon, hogy a vágyaink, a céljaink egyre távolabb kerülnek tőlünk, mint ahogy egy lufit sodor messzire a szél. Azonban egyesek szerint a kislány épp az ártatlanságának "int búcsút", ami olyan, akár egy lufi: hihetetlenül sérülékeny, és könnyen elveszítheti az ember. De vajon a szél kapja ki a kezéből vagy szándékosan ereszti el? Szerintem mindenki döntse el maga, számára mit jelent a "Ballon Girl".

banksy4.JPG

És mégis hogyan került Iszkára ez a graffiti? Talán Banksy egyszer kis hazánkban járt? Még az is lehet. De persze valószínűbb, mivel meglehetősen bájos és cuki a kép, a településvezetésben döntöttek úgy egyesek, hogy többek között ezzel dekoráltatják a község szívében, azaz az olyan látnivalók közelében található buszmegállót, mint a Sárkányölő Szent György szobor, vagy Nepomuki Szent János képmása.

 Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5114248047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása