Székesfehérvár legimpozánsabb középületei

2018. szeptember 28. - Rolf Singer

Ha már összegyűjtöttem a város leggyönyörűbb templomait és lakóházait is, akkor a legszebb középületekről is készítenem "kellett" egy listát, ami végül igencsak sokszínű lett, már ami az intézmények rendeltetését illeti. Egy valami azonban megegyezik: mindegyik épület lenyűgözően szép.

dscn5551.JPG

dscn5556.JPG

dscn5563.JPG

A Városi Levéltár a Zichy liget végében található. Az U alaprajzú, két emeletes és eklektikus stílusú irodaházat 1880 körül építették, azonban mint levéltár csak 1992 óta működik. A gyönyörű főhomlokzat 15 tengelyes, 3 tengely szélességű közép- és egy-egy tengely szélességű sarokrizalitokkal. A középtengelyben álló kapu felett rozettadíszítés látható, a középrizalit homlokzatát pedig sávozott lizénák tagolják, melyek oszlopfői erősen díszítettek. És érdemes megfigyelni még a főpárkányzat míves, copf stílusú fűzérplasztikáit is.

dscn5485_1.JPG

dscn5491_1.JPG

dscn5501_1.JPG

A Székesfehérvári Járásbíróság épületét méltán nevezik Igazságügyi palotának is. Az 1901-1902-ben épült neoreneszánsz palotát Wágner Gyula tervezte, a gyönyörű és részletgazdag oroszlános, emberfejes és fűzérdíszítéseket viszont ifj. Havranek Antal műhelyében készítették. A híres kőfaragómester alkotta meg a manzárdtető előtti országcímert is, melyet angyalok tartanak. A középrizalit homlokzata hat jón oszloppal tagolt, a kőbábos párkány fölött pedig koronaként díszeleg a csodaszép, íves tetőzet.

dscn0771.JPG

dscn0791.JPG

A Fő utcán található Vörösmarty Színház az ország egyik legrégebbi kőszínháza. Az eklektikus épület 1872 és 1874 között épült Koch Henrik és Szkalniczky Antal tervei alapján, azonban a híres Fejér megyei költő, Vörösmart Mihály nevét csak 1913-ban vette fel az intézmény. 1944-ben az épület teljesen kiégett, de a lakosság összefogásának köszönhetően újjáépítették. 2004-ben teljes körű felújítást végeztek a színházon, amely azóta kifogástalan állapotban tekinthető meg.

dscn7501.JPG

dscn7492x.JPG

uj_mappa151.jpg

dscn1535y.JPG

A Bartók Béla téren találjuk a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár mindkét épületét. A háromszintes, téglalap alaprajzú, kőburkolatos épület - melyet Kultúrháznak is neveznek, és amelyben helyet foglal a Csók István képtár is - az egész főhomlokzat előtt végighúzódó lépcsőre emelt árkádsorral, a középtengelyében pedig zárt erkéllyel rendelkezik. Ezt a részt 1941 és 1944 között építették Schmidl Ferenc tervei alapján, a mozaikdíszítés és az erkély alatti szobrok - melyek Kézay Simont és Kálti Márkot ábrázolják - azonban Metky Ödön munkái. Az olvasóterem jóval régebbi épülete egykoron a Ciszterci Gimnáziumé volt. A XVIII. század elején még egyemeletes barokk házként épült (kisebb harangtoronnyal), ám 1803-ban átépítették, majd 1874-1875-ben emeletet "kapott" Brein Ferenc tervei szerint. A dór oszlopos bejárat felett a ciszterci rend míves kidolgozású címere látható.

dscn7696.JPG

uj_mappa153.jpg

dscn4388.JPG

A Szent István téren lévő Megyei Levéltár egy gyönyörű klasszicista műemlék, mely eredetileg XVIII. század végi késő barokk stílusú lakóház volt, ám később átalakították, a XIX. század első felében pedig Ferenc József Nőnevelő Intézetként működött. Érdekesség, hogy a baloldali rizalit bejáratát dór oszlopok fogják közre, ám az emeleti homlokzatát - ahogy a jobboldali rizalit esetében is - már jón fejezetű pilaszterek tagolják. Kedvenc részleteim a kapukon és ajtókon elhelyezett emberfejes díszítésű kilincspajzsok.

dscn5251.JPG

kozint1.jpg

A szintén Szent István téri Megyeháza 1807 és 1812 között épült Pollack Mihály, Tégl János és Tallher József tervei szerint. A hatalmas építmény középrizalitja öt tengelyes, melynek felső részét hat csodás korinthoszi nagypilaszter tagolja. A timpanonjában lévő címer eredetileg kőből készült. A jelenlegi festett változatot - melyet az Országos Műemléki Felügyelőség Szegedi Kirendeltsége készített - 1991-ben helyezték fel az épületre, amely hosszú évek óta szinte kifogástalan állapotban van.

dscn6167.JPG

dscn5031.JPG

dscn0586.JPG

uj_mappa154.jpg

dscn0611.JPG

A Szent Imre Általános Iskolának két épülete is van. Az egyik a Szent István téren található copf stílusú - eredetileg - lakóház, melyet valószínűleg a Püspöki palota mintájára építettek a XIX. században. A szépséges "palotácska" három tengelyes középrizalitjának homlokzatát korinthoszi fejezetű kettős pilaszterek tagolják. A másik, Budai úti épület - amely igencsak érdekes: tulajdonképpen egy sarok nélküli sarokház - 1927-ben készült el Klebersberg Kunónak köszönhetően akkor még a Ferenc József Nőnevelő új iskolaépületeként. Később Petőfi Sándorról elnevezett iskolaként működött, emiatt található előtte a forradalom költőjének mellszobra.

dscn0536.JPG

dscn0559.JPG

dscn0608.JPG

kozint3.jpg

dscn5024_1.JPG

A Szent Imre suli főépületének "testvére" az út túloldalán foglal helyet. A Teleki Blanka Gimnázium először polgári fiúiskola, majd később leánylíceum volt. Épületét Fábián Gáspár tervezte. Az építési munkálatok 1931 júliusától 1932 februárjáig tartottak. A szobrászmunkák (köztük a korona- és a címerplasztika) ifj. Havranek Lajos nevéhez köthetők. Egyébként azért használtam előbb a "testvér" kifejezést, mert a két iskola épülete nagyon hasonló, a pilaszterek fejezetei például teljes mértékben megegyeznek, tehát feltételezhető, hogy a másik építmény plasztikáit is a Havranek család műhelyében készítették - bár ezt megerősítő információt sajnos sehol sem találtam.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr7514258217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaján Halász 2018.09.28. 22:52:32

Köszönjük az összeállítást.

Csak a pontosság kedvéért tenném a fentiekhez hozzá a következőket:
A listán elsőként szereplő Zichy liget 10. alatti épület eredetileg a kerületi hadseregparancsnokság épülete volt, (nem véletlen a hadkiegészítő parancsnokság jelenlegi épületének, továbba a közelmúltig Tisztiklub néven ismert komlexumnak a közelsége). A II. vh. után az MSZMP pártbizottság székháza lett, A Városi Levéltár csak az épület bal szárnyának földszintjét foglalja el, a földszint másik felét, és a 2 emelet egészét a Törvényszék használja, többek között a Cégbíróság és a Munkaügyi Bíróság is ott működik. Jány Gusztáv valamikori dolgozószobája ma a Munkaügyi Bíróság Elnöki Irodája.

A második, a Dózsa György út 1 alatti épületben a Járásbíróság mellett a Törvényszék (korábbi nevén Megyei Bíróság), valamint az Ügyészség (megyei és járási is) ott van.

Mindezek építészeti szempontból természetesen lényegtelen információk, de talán van, akiket érdekel...

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.29. 10:33:22

@Kaján Halász: Én pedig köszönöm szépen a kiegészítést! :)

öreg baka nem rakéta 2018.09.29. 11:09:12

Én pedig 1967-1971 között a József Attila kollégiumban laktam, a márc 15 utcaban, ami ma Fő utca. A ciszterciták épületében. Műemlék épület, ami most a múzeum része. Csodálatos falfestmények vannak a lépcsőházban, ami anno le volt meszelve. Ahol az ebédlő/nagyterem volt, ott csodás vasoszlopok tartották a mennyezetet.
Nem tudom a mai funkcióját a teremnek. A városi könyvtár a kedvencem volt, sokat jártam oda könyvért.Vagy tíz éve jártam ott, nosztalgiázni.
Ismerősek az épületek, szépen rendbe lett hozva mind.

öreg baka nem rakéta 2018.09.29. 11:38:32

Hiányolom a püspöki palotát.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.29. 12:22:15

@öreg baka nem rakéta: A püspöki palotát inkább egyházi épületnek mondanám, ezért nincs itt. Tudtommal a látogatása sem olyan egyszerű, mint a középületeké. Viszont szerepel a palotákat összegyűjtő bejegyzésben.

Measurer 2018.09.29. 12:37:45

A híres építészcsaládhoz tartozó Wagner Gyula az igazságügyi épületek specialistájaként Székesfehérváron is komplex, többfunkciós épületet tervezett:
"Az „igazság palotája” 1902-0906 között épült fel, helyet kapott benne a bíróságon kívül a megyei főügyészség, valamint a fogház."
birosag.hu/tudjon-meg-tobbet/tortenelem/szekesfehervari-torvenyszek
hu.wikipedia.org/wiki/Wagner_Gyula

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.29. 12:54:45

@Measurer: Ezt egyébként a korábbi palotás bejegyzésben, amelyben szintén szerepel az épület, már írtam, viszont ebből a posztból tényleg kimaradt ez az információ. Köszönöm az észrevételt!

Cuhavidéki 2018.09.29. 16:31:37

@Rolf Singer: én is köszönöm. És még egy: a hadiárva intézetről nincs-e építészeti adatod (tekintettel arra, hogy oda jártam technikumba, úgy 50 éve? :-)) - a Krausz Lajos szobrokat kívül?

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.29. 17:04:18

@Cuhavidéki: Az eredeti listámon 16 épület szerepelt, de úgy gondoltam, hogy ez túl sok egy bejegyzésnek, így aztán arra jutottam, hogy két részre bontom. A második posztnak viszont már nem ez lesz a címe, mert egészen kicsi épületek is szerepelnek majd benne, mint pl. a Tolnai Utcai Óvoda Megyeház utcai díszes épülete. És szerepelni fog az az épület is, melyben jelenleg az Óbudai Egyetem kihelyezett kara működik. Ezekről viszont még nem gyűjtöttem össze minden információt, azt viszont tudom, hogy a Hadiárva Intézet épülete 1928 augusztusában készült el. De mint írtam, lesz majd róla (is) írás itt a blogon. :)

Cuhavidéki 2018.09.29. 21:27:22

@Rolf Singer: további sikeres munkát. Még egy kérdés: a Zichy-ligeti (Vilmos-császár-ligeti?) Wertheim-ház nincs-e a terveid között? Itt a nėvadó család sorsa is érdekelne még.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.29. 22:05:06

@Cuhavidéki: Köszönöm. Tervben van a legszebb lakóházak posztsorozat 3. része, abban benne lesz. ;)