A Mátyus-sír rejtélye

2019. március 18. - Rolf Singer

A Mátyus házaspár síremléke kétségtelenül a Sóstói római katolikus temető egyik legszebb éke. A csodaszép és mondhatni misztikus szobor (Lacrimosa) alkotójának kilétét az alkotói szignó ellenére is homály fedte, ám nem is oly régen - a véletlennek köszönhetően - ráleltem eme aprócska rejtély megoldására.

dscn1396.JPG

Még tavaly októberben írtam a sóstói temetőkről, és e bejegyzésben természetesen szerepelt a szóban forgó műalkotás is. A gyönyörű szép temetőkápolna közelében található sírboltban az 1938-ban elhunyt Mátyus Jánosné (Gelencsér Mária) és az őt 13 évvel később követő férje alusszák örök álmukat. A sír különlegessége, hogy a névtábláján egy gyászoló angyali alak támaszkodik. Mivel a tábla közepén a női név olvasható, és e felirat betűi nagyobbak is, okkal feltételeztem, hogy az egész síremlék már az asszony halálának évében elkészült - a férfi nevét pedig utólag vésték a sírkőre. Ez a hipotézis tulajdonképpen helytállónak is bizonyult.

dscn0483.JPG

A szobor talapzatán a Rákos József név olvasható, ezzel viszont az volt a bökkenő, hogy nem ismert egy ilyen nevű szobrász vagy kőfaragó sem. Egy valamelyest a képbe illő Rákos Józsefet azonban találtam: ő egy 1955-ben született enyingi grafikus és festőművész, aki történetesen - az életrajza szerint - 1973 és 1974 között pont a székesfehérvári Építők Képzőművészeti Körébe járt, tehát ha csak cirka egy évig is, de a városban lakott, és végül is miért ne készülhetett volna utólag, a hetvenes években a műalkotás? Talán azért, mert a II. világháború után az ilyesfajta síremlékek divatja leáldozott. Ennek ellenére a festőt említettem meg lehetséges tervezőként már említett posztban. De nem hagyott nyugodni a dolog, ezért tovább kutakodtam, és még egy veszprémi építőmérnökkel - akit szintúgy Rákos Józsefnek hívnak - is felvettem a kapcsolatot, mert ha nem is hozzá, de talán egy rokonához fűződik a mű. Viszont mint kiderült, nincs semmilyen köze a szoborhoz.

uj_mappa_5_2.jpg

Hónapokkal később, március 1-jén Csutiné Schleer Erzsébet építész útmutatásának köszönhetően megtaláltam Fehérvár egyik legjelentősebb építészmérnökének, az ugyancsak a Szent Kereszt temetőben eltemetett Molnár Tibor sírját is. E síremlék alján egy számomra igencsak érdekes feliratot vettem észre: "RÁKOS BÉLA SZ. F. JÓZSEF UCCA 19." Egyből összeállt a kép: a Mátyus-sír esetében sem egy Rákos Józsefről van szó, hanem egy Rákos vezetéknevű illetőről, akinek a József (Attila) utcában volt műhelye. A szignók stílusa ugyan nem egyezik, de ha jobban megnézzük az angyali szobor talapzatát, akkor leolvashatjuk róla az utca rövidítéseként szolgáló "u" betűt és a 19-es számot is. A Magyar Nemzeti Levéltár archívumában találtam egy velencei I. világháborús emléktáblát, melynek feliratait Rákos Béla székesfehérvári kőfaragó készítette el. Ezenkívül még Perkáta hivatalos honlapján akadtam nyomára a művésznek a hetvenes években ledöntött, de 2017-ben újraállított "csirói köröszt" néven emlegetett kőkereszt kapcsán - a fehérvári mester 1943-ban adományozta a feszületet a településnek. Rejtély megoldva.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8514687292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.