Érdekes Fehérvár

Ami a Bierbauer-házból maradt...

2019. április 04. - Rolf Singer

A XVIII. századi Bierbauer-ház anno a Zichy-palota és a Városháza között állt. Kotsis Iván tervei szerint, a  Városháza új épületegyüttesének kialakítása során, 1936-ban bontották el. Azonban néhány értékét sikerült megmenteni: Szűz Mária szobrát - mely vélhetően a város legöregebb köztéri műalkotása - áthelyezték a belső udvar Városház tér felőli kapuja fölé; míg a sarokerkélyét - melynek ablakai felett füzérdísz, rozetta és levéldíszek láthatók - az új szárny délnyugati oldalának második emeletére, a Szent Anna kápolna mögé "rakta át" a kiváló építész.

Sajnos nem tudni, ki készítette a szobrot, de a legvalószínűbb, hogy a Városháza kapuzatának alakjait faragó Thomas Walch munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8714738393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása