Érdekes Fehérvár

Székesfehérvár legszebb cégérei

2018. június 22. - Rolf Singer

A céhek jelvényei, vagyis a cégérek a középkorban terjedtek el, és hirdető, tájékoztató funkciót töltöttek be. Kezdetben csak egy egyszerű, ott a helyiségben használt tárgyat - amely jelezte az ipari illetve kereskedelmi tevékenységet - alkalmaztak e célból, melyet az üzlet vagy műhely elé akasztottak ki. Később már gondosan megtervezték ezeket a jelzéseket; minél ötletesebb és mívesebb volt a céhjelvény, annál vonzóbb volt az üzlet a vásárlók vagy ügyfelek számára. Az egykori koronázó városunk történelmi belvárosában bőven találni dekoratív, hangulatos és kreatív cégéreket. Én eredetileg egy tízes toplistát szerettem volna összeállítani ezekből, de egyszerűen képtelen voltam ilyen szigorúan szelektálni és sorrendet állítani.

ceger.jpg

A két figurális cégér a Kossuth utcában éttermet és sörözőt jelez. Igazán jól kidolgozott, részletes és tetszetős darabok.

ceger2.jpg

A játékbolté igazi műalkotás. Egészen aprólékos kidolgozású, és a készítője láthatóan teljesen szabadjára engedte a fantáziáját. A "mesés" talán a legjobb szó rá.

dscn1078.JPG

A Basa utcáról elnevezett egykori Basa Lámpaház török basája. Kifejezetten jók a színei, a figurának pedig egyszerűen "lelke van".

ceger1.jpg

Férfi- és női ruházati üzlet elegáns bábui a Fő utcán. A figurák stilizáltak és roppant megnyerőek. A valóságban "egymást figyelik" a bejárat két oldaláról mondhatni érdeklődve, de arisztokratikus távolságtartással. Amit a basára írtam, az rájuk is igaz.

dscn1240.JPG

Ördög harsonával és pelikánnal a Pelikán Udvar kapujánál, ahol a Pelikán Kamaraszínház található. Nekem máig a kedvencem az összes közül.

dscn1110.JPG

Kódexmásoló szerzetes a papír-írószer bolt tábláján az Ady Endre utcában. Remek stílusgyakorlat, remek ötlet.

dscn0997.JPG

Szintén papírbolt, de ennél "csupán" egy tintába mártott madártoll tájékoztat minket.

ceger3.jpg

Vasfüggöny a sétáló utcában, no nem hidegháborús. Érdekes a kontraszt eme klasszikus cégér és a mögötte lévő "modern" társa között.

dscn1095.JPG

Varrótű és gomb pompás kompozíciója. Az üzlet természetesen fehérnemű és rövidáru bolt.

dscn1165.JPG

A patika jól ismert jelképe egy fémzászlón. Egyszerű és nagyszerű megoldás.

dscn1215.JPG

Öreg, klasszikus formájú teáskanna. Talán nem túl ötletes, de mégis szép.

dscn1058.JPG

Óra jelöli az órást. Egy a Fő utcában...

dscn1221.JPG

...és egy a Kossuth utcában. Mindkettő a pontos időt is mutatja, így mondhatni multifunkcionálisak.

dscn1116.JPG

Óriási és igazán figyelemfelkeltő cipő a fejünk felett. A cégér ugyan kicsit kopottas már, de annyi baj legyen...

dscn1064.JPG

Ugyancsak cipő, de másképp. Igényes és modern, ez utóbbi tulajdonsága ellenére mégsem "lóg ki ormótlanul" a történelmi környezetből.

dscn1045.JPG

Az éttermek állandó attribútumai adnak egyértelmű jelzést, itt lehet étkezni. A szándékosan túlméretezett evőeszközök mintha igaziak lennének.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5414063791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása