Érdekes Fehérvár

Fehérvár régi mozijai

2018. június 24. - Rolf Singer

Ma ha valakinek mozizni támad kedve Székesfehérváron, akkor két lehetősége van: vagy az Alba Plázában lévő multiplex Cinema City-be látogat el, vagy megnéz egy filmet a kissé „fapados”, de családias hangulatú Barátság Klubmoziban. A kettő között hatalmas a különbség, és igazán hiánypótló lenne egy igényes, kis vagy közepes méretű „művészmozi” az itthoni palettán. Régebben több ilyennek mondható filmszínház is üzemelt a városban, azonban mára már csak legfeljebb egy „ott felejtett” neonfelirat utal arra, hogy egykor bent filmeket vetítettek nagyvászonra.

kozt.jpg

Az egykori Köztársaság Mozi a Várkörúton volt. De ezt még azok is tudhatják, akik már a pláza-korszakban születtek, hisz a házon, amely 1939-ben épült Hübner Tibor terve alapján, még ma is láthatóak a mozi-feliratok hatalmas betűi. Az épület földszintje eredetileg is filmszínháznak készült, míg a két emeletén a belső teraszokról nyíló lakások találhatók. A tekintélyes belmagasságú nagyterme, mely mélyen benyúlik az udvarba, korszerű technikai felszereltséggel, padozat alatt vezetett szellőző alagutakkal és rendkívül jó akusztikával rendelkezett. Nem sokkal azután, hogy az Alba Plázát 1999-ban megnyitották, a Köztársaság Mozi használaton kívülre került. A tervek szerint jövőre egy, a koronázó bazilikát bemutató látogatóközpont nyithat meg a helyén. Ma egyelőre a konzolos előtető-sáv alatt végigüvegezett utcai portál van kidekorálva régi fehérvári fényképekkel, melyek olyan épületeket ábrázolnak, amiket ma már nem, vagy nem teljesen ebben a formában láthatunk.

pet.jpg

A Petőfi Mozi épületét még a múlt század elején építették annak a háznak a helyére (ma: Petőfi utca), melyben egykor a forradalmár költő lakott még vándorszínészként, és a Köztársaságnál valamivel kisebb „mozgó” foglalt benne helyet. A kétezres évek elején a mozi funkció megszűnt, ezután még az Alba Regia Szimfonikusok használták próbateremként egy ideig, azonban esőben lehetetlen volt benne rendesen próbálni, ugyanis a tető beázott. 2008-ban részben felújították a belsejét, a szerkezethez azonban ekkor még nem nyúltak. Ezután néhány évig Petőfi Music Club néven működött a hely, aztán bezárt. Tavaly végre teljesen felújították az egész épületet, melynek a jellege megmaradt, azonban a bejárat felett egykor függőlegesen olvasható fényreklám (amelyet a 2008-as renováláskor még újragyártattak) sajnos eltűnt róla. A tetőszerkezet természetesen megújult, a padlásból pedig egy belvárosi tetőteraszt alakítottak ki az egyetemi klub számára.

uj_mappa28.jpg

Őszintén bevallom, pár nappal ezelőttig még fogalmam sem volt arról, hogy a Dr. Koch László utcában és a Vörösmarty Színház oldalával szemben található, a belvárosból kimagasló tíz emeletes lakóház árnyékában eltörpülő, kis sárga ház is egykor egy mozinak adott otthont. Egy a Kossuth-díjas Gábor Miklóssal és az ő életművével foglalkozó blog korábbi bejegyzésnek köszönhetően tudtam meg ezt az érdekes tényt, ami eléggé meglepett. Ugyanis eme épületen régóta egyáltalán nincs nyoma semmiféle utalásnak arra, hogy anno Uránia Mozinak hívták. Az előbb már említett színművésznek az édesapja, Gábor Béla igazgatta a húszas évek közepétől mintegy másfél évtizedig a mozgószínházat (az Árpád Mozival egyetemben). Az akkori felhozatalból ez volt a kevésbé igényesebb intézmény, azonban mégis hozzá kötődik az első hangos film (Éneklő bolond) bemutatása a városban. Ma villamossági bolt és kínai étterem működik itt.

uj_mappa30.jpg

Nem, nem véletlenül került ide egy fotó az Árpád Fürdőről. Talán kevesen tudják, de a szecessziós építmény területén egykoron mozi is üzemelt - mint már említettem - az Urániához hasonlóan Gábor Miklós apukája igazgatásával, szintén a húszas évektől, pontosabban 1926-tól. Mikor az 1905-ben megnyílt fürdőépület kútja összeomlott, az addig nyitott nagymedencét tetővel fedték és egy ideig mozit működtettek itt, amelyet természetesen Árpád Mozgószínháznak neveztek el. Később a medencét újra uszodaként használták, a vetítések alkalmával pedig a gőzfürdőben eresztették le a vizet, ilyenkor a parton voltak a páholyok. A mozit igazán előkelő filmszínházként tartották számon.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1814067597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sailor 2018.06.24. 10:04:31

Nagyon tetszik a blog, fehérváriként is olvasok új dolgokat a városról.
Most egy apró pontosítás: a Barátság Mozi egykor valóban kissé "fapados" volt, de pár éve felújították és most sokkal kényelmesebb, mint a pláza. A hangrendszert is rendbe tették, és a műsorra sem lehet panasz. Így most szerintem ez a legmenőbb mozi a városban.

Rozzant Robur 2018.06.24. 10:16:19

Ezt a tényt én is megerősíthetem. Kényelmesebbek a székek mint a plázában.

Kocsó 2018.06.24. 10:19:34

És a Budai út külső végén pár évig működő kertmozira emlékeztek még?

Sailor 2018.06.24. 10:38:09

Tényleg, ahol most építőanyagokat árulnak. 1990-es évek közepén lehetett ott autósmozi.
A múlt hónapban pedig Zichy-ligetben votl egy hétig kertmozi a kortárs művészeti fesztivál idején.

Anyúlontúl 2018.06.24. 10:50:00

Szia! Nagyon jó a blogod :) Egy icike-picike észrevétel. Az Alba Plaza nem 2008-ban nyitott, hanem 1999-ben. Csak így tovább!

Anyúlontúl 2018.06.24. 10:54:25

És emlékeim szerint pár évig (hónapig) még működött a Köztárasáság mozi a Pláza mozival párhuzamosan. A Petőfi mozi tuti :)

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.06.24. 12:52:04

@Sailor: Örülök, hogy tetszik. :) Nagyon jó, hogy van a Barátság Mozi, de szerintem nincs igazán mozis "feeling-je". Klubmozi, ahogy a nevében is benne van, ilyen is kell, és kell multiplex is, meg úgy vélem, kéne valami "köztes" is.

Kocsó 2018.06.24. 20:15:49

@Sailor: igen, a bejárat közel volt a mostani építőanyag-telephez, de a mozi azon túl volt, a főút szintjénél mélyebben. A tisztás talán még most is látszik a bicikliútról.

halaszist 2018.06.24. 22:50:53

Glória Mozi kimaradt. A Prohászka-templomnál volt, ahol most park van.

Endre Viola 2018.06.24. 23:10:13

A Plaza Mozi megnyílt - a konkurenciát(Köztársaság) bezárták, a Glória leégett('44.), az Urániát felszámolták...

exterminador 2018.06.25. 08:20:18

A Pláza Mozi megnyílt, és a város még két működő egyéb mozija (Köztársaság, Petőfi) hónapokon belül tönkrement.

Omnisapient 2018.06.25. 16:08:20

A Petőfiben a Csinibabát láttam, a Köztársaságban pedig a Ryan közlegény megmentését. Nem sokkal korábban költöztem Fehérvárra és nem sokkal később külföldre, hogy mire megint hazatértem a Pláza vitt mindent.

aranyláz 2020.06.17. 10:01:46

@halaszist: Na ezt sem tudtam! Az mikor volt?

Érdekes volt ezekről olvasni, mi még jártunk a Petőfibe, Köztársaságba(ott láttuk például a Csillagok háborúját, de iskolai programként is mentünk oda párszor). A maiak közül a Barátságot szeretem, és egyébként is ott játszanak inkább olyan filmeket, amik érdekelnek.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2020.06.18. 20:44:44

@aranyláz: Időközben utánakerestem: a Glória Mozi 1937-ben kezdte meg működését; a Prohászka-templom azon szárnyában volt, amely megsemmisült a világháborúban.

Lajostündér 2021.11.21. 10:33:11

@Sailor: A Vidámparkban is volt kertmozi.
süti beállítások módosítása