Érdekes Fehérvár

Elbaltázott emlékművek

2018. június 29. - Rolf Singer

Székesfehérvár szerencsére igencsak gazdag a szebbnél szebb köztéri szobrokban és műemlékekben. Nemrég éppen azon kezdtem el gondolkozni, hogy összegyűjtöm egy bejegyzésben a - szerintem - legjobbakat (és erről nem is tettem le), de mindeközben akaratlan eszembe jutottak azok a műalkotások is, amelyek bár ne készültek volna el. Ez a lista - ugyancsak szerencsére - nem lett hosszú. Az alábbi mondatok régóta kikívánkoznak belőlem. Figyelem: szubjektív poszt következik.

uj_mappa32.jpg

2004 márciusának idusán a Piac téren avatták fel Petőfi Sándor meglehetősen csúf és amúgy csaknem másfélszeres életnagyságú szobrát, mely a halála előtti pillanatokban ábrázolná a forradalmár költőt (a jobb kezében kissé sután egy kardot tart). A bronz testtől elütő fehér ing (vagy inkább hentes kabát) - mely nyilvánvalóan a szabadságot hivatott jelképezni - carrarai márványból készült, és éppen emiatt olyan hatást kelt az egész, mintha Sándorunk "donáldkacsázna". Persze még ezen felül is van probléma bőven a szoborral: az épp huszonhatodik életévében járó költő helyett mintha egy "szenilis aggastyánt" ábrázolna, emellett pedig borzasztóan rosszak a testarányai. A létjogosultsága is erősen megkérdőjelezhető amellett, hogy bár hazánk történelmének egyik legjelentősebb alakja, városunkhoz már kevésbé köthető. Ugyanis már előtte is volt (és van is) egy Petőfi szobrunk - még ha csak mellszoborról is van szó, amely már régóta az egykor róla elnevezett suli (ma: Szent Imre Általános Iskola) előtt "áll".

dscn1629.JPG

Az 56-os emlékművet szintén a szocialista kormány idejében avatták fel, a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alakalmából. Persze sokan az eredetileg a téren elhelyezett bazaltbeton térplasztikát sem igazán szerették, de szerintem az, ha nem is mondható igazán esztétikusnak a szó szoros értelmében, de mégis különleges és érdekes konstrukció, mivel a beton lényegében meg van hajlítva. A 2006-ban felállított batár gránitkockát már korántsem lehet ilyen jelzőkkel illetni (legfeljebb negatív értelemben). Ráadásul a hozzátartozó „gránitfolyam” két oldalát vízfüggöny szegélyezné, ilyen szempontból azonban teljesen „működésképtelen”. Úgy vélem, hogy a tragikus sorsú fiatalok, akiknek emléket kíván állítani, sokkal méltóbb alkotást érdemeltek volna. A kocka egyébként éjszakánként külön megvilágítást kap - melynek a fénye jóval erősebb a köztéri lámpákénál - hogy még sötétben is "megcsodálhassuk" teljes "pompájában" eme otromba förmedvényt.

uj_mappa33.jpg

A 2000-es Millenniumi Emlékjel talán közel sem annyira zavaró, mint az előzőek, mégis ideillő, hiszen olyan évfordulós műemlék, amely finoman szólva is megosztja a városlakókat, bár a költöztetés miatt mára sokan megbékéltek vele. Tipikus modern, blöffszagú alkotás, mely láttán felvetődik az oly ismerős kérdés: "vajon mit akart a művész ezzel mondani?". Nagymamám csak "zsebkendőnek" hívta az ezeréves államiságot jelképezni szándékozó térplasztikát, amely korábbi helyén, a Városház téren egyáltalán nem illett bele a belvárosi környezetbe, a sok-sok műemlék jellegű épület közé. Ezért aztán 2015-ben - tehát jól megrágva a dolgot - a városvezetés úgy döntött, hogy áthelyezik a Fehérvári Civil Központ elé, ahol azóta is megtalálható.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr2114080861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2018.06.29. 16:18:21

A Szaró Géza áll még?

Egy Hun Hunniából 2018.06.29. 17:06:44

Ez a "Petőfi" élőben még sokkal borzalmasabb! :-(
Győrben a sétálóutcában a citromsárga"bronz" "Sárkányölő Szent György" az amiért korbács és nem fizetés járt volna! (Azt se MŰvész alkotta hanem VALÓDIvész!) Szerintem.

Lajkó Mitics 2018.06.29. 20:36:03

Ezek a "gyönyörűségek" semmiségek ahhoz a csónakos, keresztes ürülékrakáshoz képest amit már eltávolítottak - szerencsére - a Zichy liget Fő utca felőli végéből!
Hogy az mekkora művészet volt?! Mármint rátukmálni normális szépérzékkel bíró emberekre ...

korxi 2018.06.29. 21:12:09

Az összeállítás harmadik tagja pont azért nem illik ide, mert amúgy semmi gond nincs vele, de tényleg rohadtul nem a Városház térre való (volt), de ahogy a poszt is írja, már elvitték onnan.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.06.29. 22:21:48

@korxi: Szerintem az is gond vele, hogy ez tulajdonképpen csak egy "mezei" térplasztika, és nem évfordulós műemlék. Persze rá lehet sütni, hogy a "magyarok csillagát" szimbolizálja, de az ezeréves államiságnak ne már egy ilyennel állítsunk emléket.

lee3 2018.06.29. 23:11:20

A Millenniumi Emlékjel a helyiek számára csak egyszerűen a "gyűrt pina"

KiraCeles 2018.06.29. 23:17:38

@bioLarzen: Gugyulós Géza, és még megvan. :-)

@Rolf Singer: Hiányolom a listából a kifordított kezű Mátyást, a Görcsberándult Fakeresztet, a Milleniumi Emlékművet (úgy is mint Háromágú Fogpiszkáló), és azt vas csodaszerkezetet, ami egy ideig a könyvtár előtt volt, most pedig a Csónakázó-tó szigetén van, ámde ugyanúgy működésképtelen, mint eddig.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.06.30. 00:05:35

@AlphaTauri: Ezek közül, amiket írtál, kettő tekinthető emlékműnek. Bevallom, nekem a Millenniumi tetszik, és a Mátyás király emlékmű is szép, persze a keze... Én egészen sokáig azt hittem, hogy egyszer letörött, és aztán fordítva helyezték vissza, de ugye direkte ilyen. :)

Közben rájöttem melyik Gézára gondoltok... Lehet, hogy lesz egy "Elbaltázott szobrok" poszt is. :)

Measurer 2018.06.30. 01:34:04

Petőfi otthon érezhette magát Fehérváron. Vándorszinészként ugyan inkább csak sugó szerepeket kapott, pápai barátai segitették ki valamennyire anyagilag, de disznótorra meghívtást kapott..
"november 18-án házigazdája meghívta Szuperékkel együtt disznótorba, ebből az alkalomból írta Disznótorban című költeményét".
Ismerve e vidéket, talán érdekesebb lett volna Petőfit pecsenyesütés vagy kolbásztöltés közben ábrázolni.

Első mohikán 2018.06.30. 02:00:43

A Petőfi -szobor átadása idején sokáig úgy hitték/hittük, hogy Devergo dzsekiben van... :-)

2018.06.30. 09:11:52

Engedelmeddel megosztanám egy korabeli írásomat a szoborról. :)

Petőfi szerválna már
Szobrok díszítik köztereinket. Szobrok, már amelyiket a színesfém tolvajok meghagytak. Sokukat szeretjük, akad köztük köznevetségre jogosan számot tartó példány is. Hálás téma, akár külön blogot indíthatnánk „Elcseszett szobrok parkja” címén, de mi megelégszünk egy sorozattal. Első áldozatunk a székesfehérvári Petőfi szobor.

Van egy régi mondás. Ha egyik kezedbe adnak, a másikba szarnak, melyik telik meg előbb? Ez juthat eszünkbe, ahogy a szobor gigantikus méretű, tágra nyitott tenyerét szemléljük. Las Vegas neonreklámjait idéző betűtípussal ráírták talapzatára: „Petőfi” E nélkül magunk adnánk címet: „Warwasovszky polgármester kiűzi a Gárdát Fehérvárról”. Az eltorzult arányokban bővelkedő szobrot hatalmas koponya és kézfej, kibomlott kényszerzubbonyt idéző pendely jellemzi. Inkább egy ápoltat idéz, akit az OPNI bezárása után utcára lökték. Még a kötelező jambósapka kell csak, és nyugodtan ordítozhat a gyógyszertár előtt reggelente.
Lefelé haladva, nagyon oda kell figyelni, hogy felismerjük a csizmaszár vonalát, egyébként a nadrág hiánya felbolygatná a korabeli csatákról kialakult képünket. A gatyába öltözött, saját tenyerüket karddal szurkáló harcosok képe Brian életébe kívánkozó kép, mint a Segesvári Öngyilkos Terroristák Frakció in akció.

Székely János szobrász és elkövető: „Azt a pillanatot örökítettem meg, mikor a segesvári menekülés közben hirtelen szembefordul üldözőivel, a dzsidás kozákokkal. Ráadásul nem heroikus alakként kívántam ábrázolni a vézna testalkatú költőt, hanem a közismert fotókról visszaköszönő, élethű figuraként.”

Az incidens kimenetele akkor is megjósolható, ha nem ismerjük halála részleteit. Kifejezetten nehéz ugyanis kardpárbajt vívni olyan ingben, melynek hónalja derékig ér. Valami erre utaló, kétkedő arckifejezést vélünk felfedezni Petőfi arcán, aki őrnagyi rangja ellenére tiszteletbeli katonaként szolgált. Harcot nem kóstolt még, sorsa megpecsételődött. Mit tükröződhet egy ember arcán, szembefordulva a gyilkosokkal? Elszántság: „Gyertek csak, vaz!” vagy beletörődés: „Elkúrtuk”. Sajnos egyik sem ismerhető fel biztosan.

Más megközelítéssel a szobrot kéztartása miatt besorolhatjuk az un. "teniszező hírességek" sorozat kitűnő alkotásai közé. Bár egyesek szerint Jurisich fonákja kidolgozottabb. www.koszeg.hu/pictures/fotoalbumok/2/fotobigpic805.jpg
A szobrot Warwasovszky Tihamér csináltatta magáról és eredetileg a madaras Teszkó előtti parkolóba szánták. Egy ellenzék - kormánypártok mérkőzés alapján készült, melyen a fehérvári polgármester Kövér László szervájára vár. (Kövér túl hosszan pattogtatta a labdát, Warwasovszky bal kezének mozdulata művészi telitalálat: Na mi lesz, Laci?).

bioLarzen 2018.07.01. 16:16:26

Rolf Singer,
(bocs, továbbra sem műxik a blog.hu-n a "Válasz erre" gomb) valóban, arra a Géze Fejedelem-szoborra gondoltam, ami finoman szólva is érdekes pozícióban örökíti meg - kábé, mintha enyhe szorulása lenne, amitől meg akarna szabadulni :)
Jómagam egyébként nem fehérvári vagyok, azonban volt egy ott élő ismerősöm, ő mesélt róla. Ő azt mondta, a helyiek hívják nemes egyszerűséggel "Szaró Gézának". (Ez egyébként szegedi éveim alatt történt, és annak kapcsán, hogy épp egy ottani köztéri szobor előtt mentünk el, amit a helyi népfolklór csak "Fingó Irmának" nevezett :D)

bioLarzen 2018.07.01. 16:17:50

Első mohikán,
nekem ez a cuicc Petőfin így, a kép alapján amolyan fehér dzsörzé zsizsegős-felsőnek tűnik :D

StMe 2020.08.21. 15:37:24

Az utolsónál két megjegyzésem is van: Nem volt semmiféle megrágás, egyszerűen akkor vitték el az eredeti helyéről, amikor teljes egészében felújították a belvárost, ellenben a felújítást követően egyébként akár bele is illett volna a modernebb környezetbe, bár sosem volt a kedvencem. Ellenben ahova átkerült, a "civil központ" elé (nekem csak technikaháza), ott anno - amikor azon a téren megtörtént a térkövezés -, erre a helyre szökőkutat ígértek. Ezért is van ott a csatorna. Azonban az valahogy elfelejtődött, és egészen addig semmi sem volt ott, amíg ezt az izét oda nem rakták 2015-ben. Egyébként stimm. Ja, és a bazaltbeton térplasztika igazából csak pár száz méterrel arrébb került, az máig megtekinthető (legalábbis úgy tudom). (Ui.: Ez a lájkolj facebookon dolog nagyon zavaró, már csak az erőszakosság miatt sem lájkolnám.)

StMe 2020.08.21. 15:39:23

@AlphaTauri: Az a vasszerkezet szerintem baromi ötletes és jó dolog.... sőt! szép emlékeim vannak arról még gyerekkoromról. Bizony akkor működött még, a könyvtár előtt. Sajnáltam is, amikor elromlott és szépen apránként egyre kisebb lett, majd végleg eltűnt. Örömömre szolgált, hogy újra láthattam, még ha más környezetben is. 2017-ben láttam a csónakázó tónál, akkor működött!
süti beállítások módosítása