Érdekes Fehérvár

Az iszkaszentgyörgyi magtár "leplezetlen titka"

2019. augusztus 10. - Rolf Singer

Nem sokkal azután, hogy az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély igencsak érdekes kertkapujáról írtam, véletlenül ráleltem egy hasonló iszkaszentgyörgyi műalkotásra - ráadásul ott, ahol - bevallom - sose kerestem volna.

dscn5917_1.JPG

Van Iszkaszentgyörgyön egy régi uradalmi magtár, mely a mohai elágazásnál található. Már az 1882-es kataszteri térképen is szerepel, azonban több forrás szerint is az 1930-as évek első felében készült - valószínűleg az eredeti magtár leégett vagy esetleg nagyobbra lett szükség, mert bizony ékes bizonyíték árulkodik arról, hogy az ugyan már eléggé romos, de még ma is álló gabonatárolót Pappenheim Szigfrid és felesége, Károlyi Erzsébet építtette.

dscn4195_1.JPG

Ez a bizonyíték az épület falát díszítő, igen míves, címerpajzsos dombormű, melyen - a közeli kastély kertkapujához hasonlóan - két címer, a Pappenheim- (pajzs négybe osztva, az egyik átlós részben keresztbe tett kardok, a másikban "vas sapkák") és a Károlyi-kiscímer (egy szívet evő karvaly, körülötte koronás uroborosz vagyis saját farkába harapó sárkány) látható, azonban itt egyesítve és megkoronázva. Igazság szerint nem is oly meglepő, hogy mint tulajdonukat, eme "egyszerű" gazdasági épületet is ily módon jelölték meg, viszont mégiscsak különlegességnek mondható, mivel - ha nem is sértetlenül, de - kiállta a történelem viharát. 1945-ben, mikor a szocializmusban mindent államosítottak, az ilyesféle nemesi jelképeket általában leverték - a házaspár mohai kúriáját például minden díszétől megfosztották, és teljesen átalakították a múltrendszerben.

dscn4497.JPG

Tulajdonképpen a régi fotóim átnézése során lettem figyelmes arra, hogy van valami érdekes a homlokzaton - tán egy relief. Mikor újra arra jártam, már közelebb mentem a magtárhoz (egyébként néhány éve még teljesen elvolt kerítve a terület, ma már viszont betonút vezet az épülethez) és természetesen készítettem is róla képeket. Még időben - szinte bármikor eltűnhet, olyan állapotban van. Már csak e míves dombormű megmentéséért is érdemes lenne minél előbb felújítani, azonban ennek jelenleg jogi akadálya van.

dscn4504.JPG

A jövőbeli felújítás során mindenképpen meg kellene őrizni az épület jelenlegi tömegét és építészeti kialakítását. Szerencsére műemléki védelem alatt áll, így például a nyílászárók ritmusa, helye és mérete sem változtatható meg. A település önkormányzatának tervei vannak az épülettel, és tulajdonképpen a közelmúltban már meg is vásárolták azt, a bökkenő csak az, hogy a volt grófi magtár egy tekintélyes méretű és emellett osztatlan, közös tulajdonú telken fekszik. A helyzet nem egyszerű, ugyanis az egyik tulajdonos kész megválni az ingatlantól, a másik fél azonban miután először semmiféle jelét nem mutatta annak, hogy ő mint elővételi joggal illetett személy hajlandó lenne megvásárolni a telek másik felét, nemrég mégis bíróságon támadta meg a szerződést, mely időközben az önkormányzattal köttetett.

dscn3959_1.JPG

Persze nem elég "csak" felújítani valamit, azt megfelelően karban is kell tartani. Az Iszkaszentgyörgyhöz közeli Csóron 2008 környékén újult meg az egyébként 1760-ban épült uradalmi magtár (ezen címer nincs, a bejárat feletti zárkőn viszont tisztán olvasható az építés éve), azonban az épület jelenleg is az új funkcióját várja, az állapota pedig - ahogy a fényképemen is látható - ez idő alatt jelentősen leromlott.

Forrásaim:

  • Németh Gyula - Gombosné Kis Edit: Iszkaszentgyörgy története
  • Települési Örökségvédelmi Hatástanulmány - Iszkaszentgyörgy
  • B. Kiss László: Kifizették, mégse lett Iszkaszentgyörgyé a grófi magtár (feol.hu)
  • Csór Község honlapja (csor.hu)

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5714971354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása