Érdekes Fehérvár

Olimpiai könyvespolc a Bregyóban

2022. október 13. - Rolf Singer

Eredetileg Helsinkiben, majd a budapesti Olimpiai Parkban akarták felállítani az 1952-es helsinki olimpia emlékművét, melyet Melocco Miklós tervezett - Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke ötlete nyomán -, azonban sem a finn, sem a magyar fővárosban nem kapott engedélyt. Végül Székesfehérvár fogadta be az alkotást.

A süttői mészkőből faragott szobrot a magyar szempontból legsikeresebb olimpia (42 érmet, köztük 16 aranyat szereztek hazánk sportolói) 70. évfordulója alkalmából avatták fel a Bregyó-tó melletti Olimpiai Parkban október 11-én.

Az alkotás formáját egyébként a szobrászművész felesége sugalmazta, aki anno azt találta mondani, hogy erről könyvet kéne írni, nem szobrot csinálni.

Forrásaim:

  • Tihanyi Tamás: Méltó emlékhelyet létesítsenek az 1952-es helsinki olimpia magyar hőseinek (feol.hu)
  • Németh Zoltán: Eldőlt: Fehérváron lesz az 1952-es olimpia emlékműve (fmc.hu)
  • Csordás Csilla: A helsinki olimpia magyar csapatának állít emléket a város új köztéri alkotása (szekesfehervar.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr6617953448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása