Érdekes Fehérvár

Szörnyeteg a falakon

2018. június 07. - Rolf Singer

Legelőször az Alba Pláza hídjának feljáróján "találkoztam" egy furcsa, igazán semmihez sem hasonlítható graffitivel, mely felett egy elsőre értelmetlennek tűnő felirat volt olvasható. Őszintén szólva akkor még nem igazán foglalkoztatott a dolog, de amikor a Széchenyi út vasúti aluljárójában is megtaláltam ugyanezt, már felkeltette az érdeklődésem, mi is lehet ez a valami. Nos, mint kiderült, igencsak érdekes háttértörténete van az egésznek, és bizony ez nem csak egy egyszerű stencilezett falfestmény. Ráadásul egy abszolút friss mémről van szó.

beka2z.jpg

Az "друг" szó oroszul annyit tesz, barát. Tulajdonképpen ez lett a "beceneve" a Fallout számítógépes szerepjáték-sorozat eredetileg "Deathclaw" (vagyis "Halálkarom") névre hallgató szörnyének, melyből internetes mém lett. Az egész onnan eredeztethető, hogy 2015. augusztus 15-én az Imgur képmegosztóoldal "hieronymus7z" nicknevű felhasználója feltöltött a webhelyre egy képsorozatot "Fallout photo manipulations" címmel. Innen az a bizonyos kép, melyen egy ajtóból néz ránk a már említett lény.

2017. március 9-én egy "@videodante" nevű Twitter-felhasználó egy olyan képet tweetelt, amely négy, felirattal is ellátott fénykép kollázsa volt, és déli amerikaiakról (nem dél-amerikaiakról!) alkotott 4 különböző sztereotípiát jelenített meg. Ezt egy éven belül több, mint kétezer-négyszázan kedvelték, és ezernégyszázan retweetelték (osztották meg újra). Április 1-jén "The_Fool-On-The_Hill" néven valaki újra posztolta a képet a Redditen, amire még aznap negyven komment érkezett. Egy évvel később, 2018. április 2-án egy twitter használó, ún. "@korolevcross" is újra tweetelte a kollázst, csakhogy ő a bal alsó fotót kicserélte, és a helyére a 2015-ös szerkesztett fotót rakta, az eredeti "Layed back" szöveg helyére pedig az orosz "друг" szó került. Ez a tweet két héten belül több, mint ezernyolcszáz like-ot kapott, és kilencszázhúsz twitterező posztolta újra, köztük a híres youtuber, PewDiePie is, akinek a bejegyzése már harminchatezer like-ot és háromezer-hétszáz retweet-et ért el.

Ezután gyorsan elterjedt a cucc a neten, még videó is készült a képekből "Out of Your Friends Which Are You?" címmel. Április 16-án pedig egy kill.yuorself  nevű felhasználó egy újabb képet jelenített meg az Instagramon, melyen egy kamu Tinder-profil volt látható a "barát" profilképével, amit később egy érdekes és humorosnak szánt szöveggel is kiegészítettek. Később még többféleképpen is felhasználták, és különböző szövegekkel módosították az eredetileg 2015-ben manipulált fotót. Sokszor az állandóan a számítógép előtt ülő és játszó magányos tinédzsereket testesíti meg a szörnyeteg, de tulajdonképpen nagyon sokféle humoros helyzetben megjelent már az alak mémként.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr6714030984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása