Érdekes Fehérvár

Antináci graffiti a garázsfalon

2018. június 10. - Rolf Singer

Kicsit meglepődtem, amikor a Károly János utcából megközelíthető garázssoron Hitlerrel találkoztam. Pontosabban egy stencilezett graffitivel az építmény falán, melyen a "Führer" képmása látható, ahogy pisztollyal a kezében épp kiloccsantja a saját agyvelejét, alatta pedig egy erős és velős felszólítás, ami valószínűsíthetően azoknak szól, akik egyetértenek a Harmadik Birodalomban megvalósult nemzetiszocializmus (nácizmus) ideológiájával, vagyis az ún. neonáciknak. Vagy mégsem ennyire egyértelmű a dolog?

hitler.jpg

Kis kutakodás után ráleltem néhány nagyon hasonló falfestményre az interneten, és ha minden igaz, akkor az eredeti stencil sablon a híres-neves Banksy-é, és az első ilyen még 2007 környékén került az épületekre, falakra vagy kukákra az Egyesült Királyságban. A brit graffiti-művész stenciljén még a kicsit talán konkrétabb "Fascists Racists Haters of Refugees Follow Your Leader" felirat volt olvasható, ami így hangzik magyarul: "Fasiszták, rasszisták, menekültgyűlölők, kövessétek a vezéreteket! ". Itt Magyarországon most különösen aktuális ez az "üzenet", viszont amennyire időszerű, annyira problémás és vitatható is.

Egyrészt az emberek többsége igen szubjektíven értékeli és ítéli meg embertársait. Mindenkinél máshol van a határ, máshol helyezkedik el az ingerküszöb, és saját világfelfogása szerint fogja pozitívan illetve negatívan minősíteni a másikat. Másrészt a gyilkosság soha semmilyen formában nem lehet megoldás, így az öngyilkosság sem. Aki elfogadó a kisebbségekkel vagy menekültekkel szemben, annak ugyanúgy elfogadónak kell lennie azokkal szemben is, akik gyűlölködnek. Különben ők is gyűlölködővé válnak, és akkor az esetleges különbségek már nem fognak számítanak, ugyanolyanokká válnak, mint akiket elítélnek és megvetnek. Örök igazság, hogy a gyűlölet gyűlöletet szül.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1614038452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása