Érdekes Fehérvár

Filmes karakterek Fehérvár falain

2018. június 13. - Rolf Singer

Nagyon remélem, hogy nem ez lesz az első és egyben utolsó ilyen bejegyzés a blogon, ugyanis egész kicsi gyerekkorom óta imádom a filmeket, és odavagyok a filmes utalásokért. Sajnos Székesfehérváron nem "akad össze" lépten-nyomon az ember olyan graffitikkel vagy matricákkal az utcákon, amelyek filmes képeket és karakterek jelenítenek meg, de azért ha szemfülesek vagyunk, akkor ilyeneket is találhatunk. Most mutatok három különbözőt és plusz egy ráadást.

popkultur.jpg

Elsőként egy ikonikus kép az 1996-os Trainspotting című kultuszfilmből, melyet Danny Boyle rendezett. Az alak nem más, mint a film főszereplője, Renton, akit a skót Ewan McGregor alakít. A stencil sablon a karakter-plakátról származik. Ebből a graffitiből hármat is találtam, az elsőt a Kaszap István utcában, a romfal túloldalán, a másodikat nem messze az előbbitől, a non-stop élelmiszerbolt hátulján, míg a harmadikat egy garázson, ugyanott, ahol Hitlert is. Érdekesség, hogy Renton példaképe Iggy Pop, aki a mai napig a kábítószer-kultúra meghatározó híressége. A mű főhőse azonban drogos mivolta ellenére pozitív jellem, hiszen az életet választotta. Choose Life!

rohamosztagos.jpg

Birodalmi rohamosztagos sisak a Salétrom utca egyik paneljének az oldalán. Azzal szerintem senki sem száll vitába, hogy a Star Wars a világ egyik, ha nem a legnagyobb hatású filmes saga-ja, és emiatt nem is meglepetés, hogy szinte bárhol belefuthatunk e filmsorozat elemeibe, akár graffitiként is. A rohamosztagosok pedig Darth Vader és Boba Fett mellett a legjellegzetesebb karakterei a Csillagok háborújának.

varoshazter.jpg

Nem, nem a fülhallgatós tyúkot kell nézni, hanem a matricát, melyen egy "csupasz" T-800-as terminátor feje rajzolódik ki, amely a Terminátor-filmek címszereplője és em sokkal kevésbé ismert popkulturális alak, mint az előzőek. Vicces, hogy tulajdonképpen a fotót a baromfi miatt készítettem el, mert bevallom őszintén, a "robotot" akkor észre sem vettem, arra egy barátom hívta fel a figyelmem később. Mindenesetre ötletes kis "easter egg" ez a Városházán.

ybl_miklos_lakotelep_ii.jpg

És akkor ráadásként jöjjön Deszka az Ed, Edd és Eddy című rajzfilmsorozatból, akit az Ybl Miklós lakótelepen kaptam le. Bár az igazat megvallva nem vagyok egészen biztos benne, hogy az "alkotó" eredetileg is őt akarta-e ábrázolni, főleg hogy az előbb említett szereplő - ha jól emlékszem - mindig mosolyog, de nekem ez jutott róla egyből az eszembe, és végül is miért ne...

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8914046228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása