Érdekes Fehérvár

Köztéri matrica-mustra 1. rész

2018. július 05. - Rolf Singer

Mindannyian találkoztunk már köztéri matricákkal a házfalakon, az elektromos szekrényeken vagy éppen a közlekedési táblákon. Ezek persze legtöbbször csak jelentéktelen hirdetések (amelyeket úgysem olvas el senki), de vannak közöttük olyanok is, amelyeket talán érdemesebb kicsit jobban szemügyre venni. Egy ideje már ezeket is lelkesen fotózom, íme a tíz legérdekesebb.

dscn2226.JPG

A jó öreg Guy Fawkes álarc, más néven Anonymous-maszk a Halesznál. Fawkes neve mára összeforrt a lőporos összeesküvéssel. A róla mintázott álarc szerepelt a V, mint vérbosszú című képregényben és annak filmadaptációjában, ennek köszönhetően pedig igen népszerűvé vált. Ma már az elnyomás elleni fellépés szimbóluma, és emellett egy ismert hackercsoport jelképe is.

dscn1604.JPG

Egy másik fejfedő: rohamosztagos sisak egy plakáttartó oldalán a egykori Skálánál. Egy pop-kulturális ikon a Star Wars saga-ból, kissé megtépázva. A felirat alatta szerintem "Nerd Wars" lehetett.

dscn1579.JPG

Megint Star Wars-matrica, de most egy KRESZ-tábla hátoldalán, és nem mást ábrázol, mint a bölcs Yoda mestert. A kép a Piactéren készült.

dscn1596.JPG

A Romkert kapujában az Országház, felette egy szovjet vörös csillag, mely a a XX. századi történelem egyik meghatározó politikai jelképe. A montázs egyrészt utalhat a szocialista múltra, de értelmezhetjük aktuálpolitikai célzásként is.

dscn1231.JPG

Végre egy filmes utalás, ami nem SW. A Clint Eastwood által alakított Piszkos Harry figyel ránk a Kossuth utcában. Talán nem véletlenül kékben és pirosban.

dscn2243.JPG

Ördöglány-figura egy közműjelző táblán a Várkörúton. Egy ideje ott lehet már, úgy néz ki, az ott lakókat sem zavarja.

uj_mappa_3_3_1.jpg

Jegesmedvék hívják fel a figyelmet a környezetszennyezés következményeire a belváros különböző pontjain (Ady Endre utca, Koronázó tér).

dscn1556.JPG

Szintén egy mackó(?), de humorosabb kivitelben a Mátyás király körúton. A "rádiót a vállra" leginkább a nyolcvanas évek trendje volt, de ez a cucc nyilván nem ennyire régi.

dscn1554.JPG

Az Ady Endre utca végén lőttem ezt a fotót. Tulajdonképpen egy 2012-ben alakult hip-hop formáció promója. Az instagramjuk szerint a csapat tagjai lelkesen matricázzák tele a helyeket, ahol megfordulnak. A kompozíciót talán a U2 együttes Numb című dalának videója ihlette.

dscn1417.JPG

Erről volt már egy képes-poszt, de itt ettől még itt is helye van. A tábla a Romkert előtti körforgalom szélén található, a Várkörút és a Rákóczi utca sarkán. Az utóbb említett utcában található egyébként a Jézus Szíve Templom, talán nem véletlen, hogy idekerült ez a képmás.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr414093957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása