Érdekes Fehérvár

Anonim Magányos Női Szobrok Klubja

2018. július 14. - Rolf Singer

Vannak olyan szobrok, amelyek emléket állítanak egy jelentős történelmi személynek vagy egy bizonyos eseménynek, és van úgy, hogy a mű propaganda célokat szolgál, meg vannak olyanok is, amelyek „csupán” esztétikai funkciót töltenek be, és inkább allegóriaként működnek. Bolyongásaim során már korábban is észrevettem, hogy városunkban több olyan nőalak is található, melyek nem híres asszonyokat ábrázolnak, hanem a nő, mint szimbólum jelenik meg általuk. Közülük több egy-egy kisebb (akár névtelen) téren vagy parkocskában „rejtőzik”, és talán sokszor fel sem tűnik az ott közlekedő egyszerű járókelőknek, hogy egy köztéri műalkotás mellett haladnak el éppen.

uj_mappa45.jpg

Az Ülő nő vagy lány egy életnagyságú fémszobor, melyet 1961-ben állítottak fel a Prohászka Ottokár úton található lakóházak övezte kicsi díszparkok egyikének közepén, lombos fák alatt. Az alakjának modorosan megnyújtott nyaka és a végtagjai rendkívül hosszúak, az alkotás pedig emiatt eszményi kecsességet áraszt. Az egésznek van egy békés, nyugodt és talán kicsit szomorkás hangulata is.

Alkotó: Segesdi György

uj_mappa46.jpg

A 1964-ben állított Táncoló nő című haraszti mészkőből készült életnagyságú szobor ugyan nincsen eldugott helyen, de a forgalmas Horvát István utcában lévő egyszerű lakóház előtt elhelyezett alkotás talán így se tűnik fel sokaknak. Magányos tánc, lehajtott fej - ugyancsak szomorúságot sugalló mű.

Alkotó: Németh Mihály

uj_mappa49.jpg

A Korsós nő a Lövölde utca sarkában üldögél virágok kavalkádja közt. A vörösrézlemez alkotás 1963-64-ben készült és 1966 szeptemberében avatták fel. Érdekesség, hogy 2001-ben a figura bal karját vandálok letörték, s ezt csak öt évvel később pótolták. A bús arckifejezés egy reménytelen várakozás magányát sejteti.

Alkotó: Árvai Ferenc

uj_mappa48.jpg

Egy újabb Ülő nő, de ezentúl az Eszperantó téren, a Mátyás király körúti buszmegállóhoz közel. Az életnagyságú és haraszti mészkőből készült szobrot sajnos mára jócskán eltakarja a körülötte lévő növényzet, így ténylegesen alig észrevehető.

Alkotó: Gábor Magda

uj_mappa47.jpg

A Nő gödölyével c. életnagyságú bronzszobrot még Budapest ajándékozta Székesfehérvárnak, és 1972 augusztusában, a város millenniumi évfordulójának alkalmából állították fel. Jelenleg a Városház téren, a Polgármesteri Hivatal belső kertjében tekinthető meg. A szobor "foltossága" olyan hatást kelt, mintha a szemeiből könny patakzana.

Alkotó: Meszlényi János

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr714112329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása