Érdekes Fehérvár

Ybl Miklós háromszor

2018. augusztus 11. - Rolf Singer

Ybl Miklós Székesfehérvár egyik leghíresebb szülötte, aki a XIX. századi magyar építészet egyik legnagyobb mestere volt. Ennek megfelelően több őt ábrázoló szobor is megtalálható a városban. Tervezem, hogy összegyűjtöm majd az Ybl által tervezett székesfehérvári épületeket is, de most jöjjenek a már említett műalkotások.

dscn4409x.JPG

A Vörösmarty Körben már 1905-ben felmerült az ötlet, hogy állítsanak egy emléktáblát Ybl Miklósnak. Ezt a nagy építész születésének századik évfordulójára (1914) tervezték, de az I. világháború miatt ebből végül nem lett semmi. Aztán 1942-ben végre elkészült a dombormű, de ez a II. világháború során megsérült. Sok év telt el, aztán 1964-ben restaurálták a művet, és kihelyezték oda, ahol most is megtalálható: a Vörösmarty Könyvtár főépületének Jókai utcai falára. A táblán csupán a három betűből álló vezetéknév szerepel: szavak helyett vizualitással mesél. A reliefen valószínűleg a Magyar Állami Operaház stilizált mása látható

Alkotók: Bory Jenő és Lőte Éva

dscn2977f.JPG

Az emléktábla avatása után egy évvel már szobrot is állítottak Yblnek, amely sokáig a Szabadságharcos úton, a róla elnevezett gimnázium előtt "állt". A sulit 1999-ben bezárták, de a mellszobrot még jó pár évig nem mozdították el. 2005-ben viszont a szintén az építészről elnevezett lakótelep házai közé került.

Alkotó: Ungvári Lajos

uj_mappa97.jpg

A legújabb, már egész alakos bronzszobrot a születésének kétszázadik évfordulóján avatták fel a Zichy ligetben. A mögötte lévő fémből készült stilizált építmény magát az építészetet szimbolizálja.

Alkotó: Lestyán-Goda János

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1314174389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása