Érdekes Fehérvár

Székesfehérvár legszebb lakóházai 2. rész

2018. szeptember 10. - Rolf Singer

Nemrégiben készítettem egy összeállítást a város általam legszebbnek vélt lakóházairól, amelyben tíz gyönyörű műemlék jellegű épületet mutattam be röviden. A listát azonban lehet, sőt érdemes is bővíteni, hiszen annyi szép háza van még Fehérvárnak! Szóval összegyűjtöttem még tízet közülük. Az "utazást" a múltkor a Zichy ligetben fejeztük be, most innen folytatjuk.

dscn8600.JPG

dscn8604.JPG

dscn8634.JPG

lakohazak22.jpg

lakohazak21.jpg

A XIX. században a Zichy liget nyugati oldalán az akkori székesfehérvári elit építkezett. Ennek köszönhetően a kis utcában több említésre méltó épületet is találni, már az előző részben is szerepelt közülük egy, méghozzá a Karl-ház, mely az én személyes kedvencem az itteniek közül. De a 7-es szám alatt található Zichy-ház sem akármi. A romantikus elemekkel is rendelkező eklektikus lakóház 1870 körül épült. A kapu fölött látható a ligetre néző, gyönyörűen díszített erkély, ami a Karl-házéval ellentétben zárt, és nem beugrik, hanem ki. Ennek a hangsúlyos díszítő eleme az ablakok alatt lévő plasztika, mely leveles indák közt ülő nőalakokat ábrázol. Érdekesség, hogy két ismert személy is köthető az épülethez: Magony Imre könyve szerint 1902 és 1910 között Habsburg-Lotharingiai Erzsébet Amália főhercegnő otthona volt a ház, a homlokzaton elhelyezett emléktábla alapján 1956-ig pedig Keszei István költő lakott itt.

dscn5532_1.JPG

dscn7675.JPG

dscn8675.JPG

uj_mappa_2_7.jpg

A Zichy-ház közvetlen szomszédja a romantikus, már a korai eklektikába áthajló stílusú Varga-ház, mely 1860 körül épült. A lakóház legérdekesebb részletei az emeleti ablakok felett látható lunetták, pontosabban az azokban lévő női és férfi fejek, melyek valószínűleg az építtető házaspár képmásai. Említésre méltó még a kapu feletti díszes kőrácsos erkély: a korabeli építészek jól kihasználták, hogy az itteni épületek homlokzatai a parkra néznek. A balkont felül orom zárja le, amelyet négy erősen díszített oszlopfővel "koronázott" lapos pillér tart.

uj_mappa_3_4.jpg

uj_mappa_3_5.jpg

Ugyancsak a ligetben található még egy az 1920-as években készült eklektikus lakóház is, melyet egy XIX. századi földszintes ház helyén építettek. Kétségkívül a legszebb részlet a bejárata felett volutás keretben látható női fejet ábrázoló dekoráció. Emellett még az ablakok felett és alatt füzérplasztikák díszítik a homlokzatot. A ház az előbbiekhez hasonlóan rendelkezik erkéllyel, azonban ez már korántsem olyan míves.

uj_mappa136.jpg

xxx_2.JPG

A Várkapu utca késő romantikus-historizáló sarokháza az 1870-es években épült. A második emeletet ifj. Masirevich György tervei szerint bővítették 1939-ben: ekkor készültek el az ablakok feletti emberfejes díszítések. A sarkokat virágmotívummal kombinált jón oszlopfős lizénák határolják. Nagyon szép és jó állapotban lévő épület, egyedül az üres falfülke "zavaró" kissé.

dscn6299.JPG

dscn6301.JPG

lakohazak23.jpg

A Fő utca 11. szám alatt található egyemeletes lakóházat a XIX. század elején építették, azonban mai formáját a XIX. század utolsó harmadában nyerte el. Az érdekes tagolású eklektikus épület ablakain a párkánnyal övezett mezőkben gazdag díszítések láthatók, a bejárat feletti "magányos" ablak dekorációja ráadásul egy igencsak szép kagylómotívum. Erősen díszítettek még a lizénák, melyeken női fejes plasztikák vannak.

dscn8486.JPG

uj_mappa_6_8.jpg

Az Ady Endre utca és a Fő utca sarkán található egy kétemeletes, késő eklektikus lakóház, melyet Say Ferenc tervezett 1936-ban. Igazán impozáns az első emeleti zárt sarokerkély - melynek ablakát korinthizáló pilaszterek fogják közre - és a felette lévő balkon együttese.

uj_mappa137.jpg

uj_mappa_7_11.jpg

dscn7484.JPG

Az Ady Endre utca 6-os szám alatti lakóháznak leginkább a lizénákon látható kissé groteszk emberfejes épületplasztikái keltették fel az érdeklődésemet. Ezenfelül látható még egy szép, míves vázadísz is a jobboldali ablakok oromzatában. És érdekes még az ajtó feletti timpanon is. A historizáló-neoreneszánsz architektúrájú épületet egyébként 1890 körül építették.

szec4_1.jpg

Az Oskola utca 12-es szám alatt, a Vörösmarty Mihály Könyvtár szomszédságában található egy egyemeletes, 1900 körül épített, eklektikus-szecessziós lakóház. Ennek az épületnek a homlokzatát napkorongok és virágok - a szecesszió fő ornamentális motívumai - díszítik az emeleti ablakok szemöldökpárkányai felett.

dscn7387.JPG

lakohazak25.jpg

A Kossuth utca 7-es szám alatti romantikus lakóházat - mely az Árpád fürdővel szemben található - 1860 és 1870 körül építették. Kifejezetten gyönyörű a hármas tagolású középrizalit, melynek konzoldíszes főpárkányát gazdagon faragott kockafejezetű, karcsú oszlopok tartják.

uj_mappa139.jpg

dscn8424.JPG

És ismét a "túránk" végére értünk. Az utoljára maradt Megyeház utcai sárga ház igazi különlegesség. A zárt erkéllyel rendelkező épület azon a helyen áll, melyen egykor a Géza fejedelem palotája helyén emelt korai királyi vár és palota nyugati külső erődítésfala (ezt a homlokzaton emléktábla is jelzi). A XVIII. század elején épült barokk lakóház homlokzatát 1790 körül copf stílusban átalakították. 2009-ben az egész házat felújították. Nekem kifejezetten tetszik, hogy az emelet baloldalán az erkélyhez közelebbi ablak körül "kilátszanak" a régi épület kövei.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr114231803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása