Érdekes Fehérvár

Egy kis Art Deco a Vasútvidéken

2018. november 30. - Rolf Singer

A képen a Vasvári Pál Gimnázium bejárata látható. Érdemes jobban szemügyre venni az iskola stílusos korlátait és rácsait.

Tovább

Templom-persely

Nemrég meglátogattam azokat a templomokat, melyek Fábián Gáspár építész nevéhez köthetők. A Jézus Szíve templomban pedig egy igen különleges perselyt kaptam lencsevégre, tulajdonképpen az épület kicsinyített másáról van szó.

Tovább

Mely épületeket tervezhette szülővárosában Ybl Miklós?

Bár a historizmus legkiemelkedőbb magyar mestere Fehérvár híres szülötte, ennek ellenére nincs olyan épület a városban, melyről minden kétséget kizáróan ki lehetne jelenteni, hogy márpedig ő tervezte. Összesen hat lakóház és egy kápolna esetében merült fel a gyanú: a stílus és a formai megoldások…

Tovább

"Vintage" trafóházak

Ezek a szabadon álló, hasáb alakú elektromos elosztók 1925-ben épültek Schmann József típustervei szerint. Néhányuk (mint például a baloldali építmény, mely a Berényi út és a Széna tér sarkán található) igényes kialakítású, magas kváderkő lábazattal és míves kovácsoltvas erkélykorláttal rendelkezik.

Tovább

Fehérvár "középítésze", Say Ferenc

Say Ferenc Székesfehérvár egyik legjelentősebb építésze volt, aki leginkább a városképet is erőteljesen meghatározó, csodálatosan szép középületeivel szerzett magának elismerést és megbecsülést. Az alkotásait sorra véve szeretném röviden bemutatni a neves építészmérnök fehérvári…

Tovább
süti beállítások módosítása