Érdekes Fehérvár

Sírromok és ódon síremlékek Fehérvár legöregebb temetőjében

2018. november 02. - Rolf Singer

A székesfehérvári Hosszú temető a város legrégebbi sírkertje, ezért nem is csoda, hogy nagyon sok öreg síremlék és - sajnos - elfeledett rom található benne. Ugyanakkor ezeknek a síroknak is megvan a maguk szépsége és varázsa. Az utóbbi napokban keresztül-kasul bejártam a temetőt, és lefotóztam az általam legérdekesebbnek vélt "köveket".

dscn4634.JPG

sirrom.jpg

A temető szívében található a fenti sír, melynek feliratait nagyon nehéz elolvasni, biztosan csak annyit írhatok, hogy egy Józsefet és egy Katalint temettek ide anno. A historizáló síremlék fülkéjében egy Mária-szobor látható, vagy legalábbis ami megmaradt belőle. A virágok viszont arra utalnak, hogy nem elfeledett emberek nyughelyéről van szó.

dscn4841.JPG

Számos régi német nyelvű sírra bukkanhatunk a Hosszú temetőben. Ezek közül talán a legkülönlegesebb egy bizonyos Ferdinand Efferth nevű személyé. Az erősen sérült, embermagasságú síremléken egy feszület-dombormű látható. Sajnos a közvetlen környezete is eléggé lepusztult.

dscn4819.JPG

dscn4831.JPG

Egy rejtélyes, fej nélküli szobor bújik meg a sírkert belsejében. És nem véletlenül használtam ezt a kifejezést, jómagam többször is elhaladtam e helyen, ám csak sokadik alkalommal vettem észre ezt a különlegességet. Feliratot sajnos nem találtam rajta, ám valószínű, hogy egy gyermeksír maradványa.

sirrom4.jpg

Sok sírt benőtt itt a borostyán. Nyulassy Ferenc síremlékén egy - valószínűleg csonka - szobrot rejt el a növényzet.

dscn4864.JPG

Pribeli Vilmos és felesége, Hoyos Josefa grófnő sírjai pedig "gazkoronával" pompáznak.

sirrom2.jpg

sirrom3.jpg

Teutschman József egykori sebészorvos és tanár 1838-as mészkő síremlékét a rajta lévő domborművek teszik igazán érdekessé. A műalkotás egyik homlokzatán egy uroborosz, vagyis egy saját farkába harapó kígyó (örökkévalóság) által körbe zárt szárnyas homokóra (mulandóság) látható, míg a másik oldalon lévő relief három jelképet egyesít: urna lepellel (élők és holtak közötti választóvonal), olajág (béke) és Aszklepiosz botja (orvoslás).

dscn6996.JPG

dscn6999_2.JPG

dscn4724_1.JPG

dscn7003.JPG

A Zlinszky családnak egy igazi miniatűr sírkertje található a temetőn belül. Klasszicista, oszlopos síremlékeik igazi gyöngyszemei a helynek. A nemesi család utolsó férfi sarja Zlinszky István volt, őt 1880-ban temették ide.

dscn6876.JPG

dscn6874_1.JPG

Gily János városi tanácsnok 1855-ös, tekintélyes, romantizáló mészkősírja mellett eltörpülnek a hasonlóan öreg, szomszédos sírkövek. Érdemes picit jobban szemügyre venni a műremek mívesen faragott mintázatát.

dscn4603.JPG

dscn7021_1.JPG

A Zuber család  - mely több polgármestert és számos tisztviselőt is adott a városnak - impozáns síremléke messziről is jól felismerhető a régi telefongombokra emlékeztető pici névtábláiról. Az alsó képen látható akácfát már eltüntették a nyughely mellől.

dscn4810.JPG

Egy bizonyos Novák Ferenc romos sírkövének tetején egykoron egy - vélhetően gyönyörű - szobrot csodálhattak meg az erre járók, ám ebből mára sajnos nem sok maradt.

sirrom8.jpg

A fenti sírban nyugvó kegyesrendi áldozópap vezetékneve már nem olvasható, a sírkő domborműve pedig ugyancsak sérült, ám ennek ellenére megkapó látványt nyújt.

dscn4625.JPG

A Fray család sírboltja még jelen állapotában is meseszép. A XIX. századi historizáló alkotás jócskán kilóg a körülötte lévő "új" sírok közül.

sirrom6.jpg

A Schaller család síremlékének hátoldalán egy fát ábrázoló, gyönyörű dombormű látható. Sajnos az ilyen típusú nyughelyeket gyakran nézik szemétlerakónak.

sirrom7.jpg

Vannak olyan sírok is a temetőben, melyek feliratait már egyáltalán nem lehet elolvasni. Ám van esély rá, hogy feljegyzésekben megvannak az egykor rájuk vésett szövegek.

dscn7067.JPG

A Ferenczy család síremléke egy valódi sírrom. Volna mit helyreállítani a Palotai úti sírkertben.

dscn7063.JPG

dscn4752.JPG

dscn4787.JPG

Egyes képek mintha egy elhagyatott sírkertben készültek volna, nem de? A Hosszú temetőnek több arca is van, én pedig úgy gondoltam, megmutatom ezt is.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr3114337181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása