Érdekes Fehérvár

A város első átszínezett toronyházai

2019. március 23. - Rolf Singer

A hatvanas évek elején történt az addig közparkként funkcionáló Május 1. tér (ma: Széna tér) beépítése öt tízszintes, öntött technológiával készült pontházzal. A lakóházak homlokzatfelújítására a nyolcvanas években került sor (tehát jóval az úgynevezett panelprogram előtt) Cser P. Antalné építész vezetésével. Figyelemreméltó, eme átszínezés mennyivel kellemesebb megjelenést kölcsönöz a tér házainak - érdemes összehasonlítani a Széna téri épületeket Fehérvár ugyanezen típusterv alapján épített, ám unalmas egyszínű emeletes házaival: a Horvát István utca és a Deák Ferenc utca sarkán található magányos pontházzal vagy a Lövölde utca házsorának toronyházaival. Az alsó képet egyébként a Millenniumi emlékmű mellől készítettem - a Víziváros színes tornyai az Öreghegy tetejéről is jól látszanak.

És úgy érzem, hogy itt a helye még egy igen érdekes és nem mellesleg pont idevágó szösszenetnek, melyet Első mohikán írt még egy korábbi posztomhoz: "Anno a kilencvenes évek közepén-végén, mikor első leendő saját lakásomat keresgéltem, a Május 1-téri tornyok egyikének tetején, tulajdonképpen már kívül a tetőn néztem meg egy különleges kis lakást. Negyvenvalahány négyzetméteren volt egy teljes értékű, másfél szobás, jópofa lakás, ahova a legfelső lifttel elérhető szintről lehetett további lépcsőkön fel / kijutni. Egyedi hangulata volt a teljes körpanorámának, a saját, hatalmas tetőterasznak, ahova a lakásból külön ajtó nyílt. Maga az épület a panellukakkal tényleg rettenetes, de ez a kis csodalakás egy titkos gyöngyszem ott fent."

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5014710773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása