Érdekes Fehérvár

Kik voltak a Pattantyúsok, és mi történt velük?

2019. szeptember 19. - Rolf Singer

A székesfehérvári Pattantyús-ház a Várkörúti villasor egyik legszebb eleme. Az épületet már többször fotóztam, de bevallom, csak nemrég tűnt fel az ajtón lévő míves címer, melynek pajzsán egy tüzér - más néven pattantyús - katona látható. E felfedezés hatására úgy döntöttem, hogy kicsit utánanézek a rejtélyes családnak.

dscn3144_1.JPG

A szóban forgó modern-neobarokk jellegű villa 1930 körül épült Schmidl Ferenc tervei alapján. Ismeretes, hogy a tervező - aki nem sokkal később a város főépítésze lett - és szerelme, Havranek Karola éppen ezért a házért kapott pénzből mentek nászútra. De vajon kiknek készült? Először levelet írtam az építész unokájának, Bándy Mártának, kíváncsi voltam, esetleg tud-e valamit a Pattantyús családról. Válaszában elárulta, hogy a nagyszülei nem voltak különösebb kapcsolatban a Pattantyúsékkal (ellenben a másik várkörúti, Schmidl-tervezésű villában lakó Barth (később Baróth) családdal, kikkel közeli barátságot tartottak fenn), de sikerült kinyomoznia, hogy a villa építtetője egy bizonyos danczkai Pattantyús-Ábrahám János volt. Gudenus János József családtörténeti adatbázisa szerint a szamosújvári születésű ügyvéd 1965. december 5-én hunyt el Székesfehérváron, és a Szent István-székesegyházban helyezték örök nyugalomra, ám ott hiába keresnének a sírját. De akkor mégis hol temették el? A kérdésre sajnos a sírhelykereső, és a gyászjelentés sem ad választ.

dscn3182.JPG

Az ősi nemesi família eredetileg a Pattantyús nevet viselte, az Ábrahám nevet csak a XVII. századtól használták (a danczkai előnevet pedig I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem adományozta Pattantyús Jakabnak és fiának még 1680-ban). A család leghíresebbje P. Ábrahám Dezső ügyvéd, aki 1919-ben egy hónapig a második szegedi ellenforradalmi kormány miniszterelnöke volt.

record-image_undefined_1.jpg

Dr. Pattantyús-Ábrahám János gyászjelentése. Forrás: familysearch.org

De térjünk vissza Pattantyús-Ábrahám Jánosra és a - több okból is furcsa - gyászjelentésre. Először is szó sincs benne temetésről, a bazilikában csupán a gyászmisét tartották, másrészt a férfi testvére, Pattantyús-Ábrahám Emánuel városi vámtiszt adta ki, nem pedig a feleség, vagy a gyermekek. És még valami szemet szúrhat: az elhunyt gyászolói között említik unokáit is, többek között Miguelt és Albertót. Igencsak egzotikus nevek. Az ügyvéd úrnak két lánya volt: Klára és Zsuzsanna. Előbbi egy kubai orvoshoz, Livio de Moróhoz ment feleségül – és több mint valószínű, hogy nem hazánkban ismerkedtek meg.

uj_mappa_7_30.jpg

Arra is Bándy Márta hívta fel a figyelmem, hogy az ügyvéd urat 1949-ben háborús, 1958-ban pedig népellenes bűnökkel vádolták meg. Kezd összeállni a kép: úgy tűnik, sikerült neki külföldre menekülnie, és a családjával együtt az újvilágban próbált szerencsét. Először tán épp Kubában telepedtek le, ám ismert adat, hogy a feleség, Lázár Jolán, és néhány évvel később a spanyol ajkú vő is Miamiban hunyt el. Ezért aztán valószínű, hogy Pattantyús-Ábrahám János is az Egyesült Államokban, a napfényes Floridában szenderült jobb létre - több mint nyolc és félezer kilométerre az otthontól. Ezért nem ír temetésről a hazai gyászjelentés, és azt ezért nem a közelebbi hozzátartozók, hanem a Magyarországon maradt testvér adta ki. Az egykori Pattantyús-lakot a háború után államosították, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székhelye.

Köszönettel tartozom Schmidl Ferenc unokájának, Bándy Mártának, aki ezúttal is nagyon sokat segített nekem.

Források:

  • Mérnökök Fejérben - 2011 (Csutiné Schleer Erzsébet)
  • Gudenus János József családtörténeti adattára
  • wikipedia.org
  • familysearch.org
  • hungaricana.hu

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8214946740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása