Érdekes Fehérvár

A mesélő támfal

2019. október 11. - Rolf Singer

A Móri-árok délkeleti végénél fekvő Sárkeresztesről a település színes támfala mesél - az egykor még unalmas téglafal látványos dekorációját a Hang-Szín-Tér Gimi művésznövendékei és képzőművész tanárai  készítették a falu önkormányzatának megbízásából, és támogatásával. E támfalfestmények - tudomásom szerint - példa nélküliek Fejér megyében.

dscn4449_1.JPG

dscn4447.JPG

dscn4455.JPG

dscn4452.JPG

Jómagam a község műemlék magtárának keresése során leltem rá a szóban forgó támfalra. A Kossuth utca és a  Dózsa utca között végighúzódó közel százötven méter széles és átlagban három méter magas betontéglafalat még a 2000-es évek elején emelték civil kezdeményezésre. Majd' húsz évvel később egy újabb civil kezdeményezés hozott változást: a település önkormányzata a 2018 júniusában megalakult Szeretem Sárkeresztest Csoport javaslatára bízta meg a hatalmas felület kidekorálásával a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnáziumot.

fb_img_1570448152523.jpg

fb_img_1570448073883.jpg

fb_img_1570448102774_1.jpg

fb_img_1570448174688.jpg

fb_img_1570448139118.jpg

Ezt követően pályázatot írtak ki az iskolában - a pályázó diákok rajzait a gimnázium képzőművész tanárai értékelték, rangsorolták. Miután a legjobb terveket az önkormányzat is jóváhagyta, tavaly októberben elkezdődött a több napig tartó, intenzív munka. A csapat először este, projektorokkal, számítógépekkel és reflektorokkal vonult a helyszínre - a grafikákat a támfalra vetítették, és azokat először krétával rajzolták fel, csak eztán következett a festés: a tanulók és a tanárok falfestékkel, illetve hengerekkel és ecsetekkel dolgoztak. "Mivel a felület nagy, óriási munka volt az egész, de óriási élmény is mindannyiunknak!" - mesélte a gimnázium igazgatója, Gerséné Krausz Szilvia.

dscn4444_1.JPG

dscn4434x.JPG

A kész műalkotáson megjelenik többek között Eufrozina királyné johanniták társaságában - tudniillik itt adományozott földet a rend lovagjainak III. Béla édesanyja - a falu 1715-ben épült, műemléki védelem alatt álló református temploma, a település híres szülötte, Bársony István - "a természetírás aranytollú mestere", kinek emlékét többek között egy domborműves emléktábla őrzi Sárkeresztesen - valamint a község címere.

A képeket készítő diákok: Móricz Alexa Zoé, Hodula Laura Apollónia, Dvorski Ronald, Dankházy Martin, Pécsi Laura, Farkas Keve, Molnár Nikolett, Vörös Kíra, Molnár- Csikós Boglárka, Reiter Roxána, Molnár Hanga, Molnár Jázmin, Rössler Gréta, Perei Mátyás, Fejes Tamara, Schultz Kitti, Trenka Fanni, Schürger Jennifer, Mayer Karina, Vas Eszter Panna, Klujber Gabriella, Császár József ,Kattári Luca, Gyurkócza Freia, Berki Noémi, Raffai Vanda, Benkő Lili, Kulcsár Szófia, Szerdahelyi Mária, Polányi Andrea, Keresztes Noémi, Idei Kitti, Vicol Nikolett, Nagy Klaudia, Bartus Karina, Gál Zsófia, Major Anikó, Gulyás Gréta, Kovács Bianka, Pintér Hanna, Harangozó Alícia, Izing Zsófia, Németh Száva, Paczali Barbara, Fischer Barbara, Fodor Anna, Kiszely Virág, Török Hella, Kemény Alex, Litkey Bendegúz, Bótor Luca, Kiss Kende, Sajtos Csenge.

És segítő tanáraik: Kiszely Krisztián, Pintér Balázs, Gerséné Krausz Szilvia, Varga Bálint, Bálint Szilárd, Preszter Elemér, Tarczy István, Baumann Barbara.

Köszönettel tartozom Gerséné Krausz Szilviának, valamint Baumann Barbarának az információkért és a festést bemutató fényképekért! 

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1015191532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbara Fischer 2019.10.11. 20:28:27

Csak a miheztartás végett:
*Trenka Fanni
**Fischer Barbara
Meg esetleg azok akik a rajzokat készítették például Kiss Kende és Sajtos Csenge...

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2019.10.11. 21:13:43

@Barbara Fischer: Én a névsort az iskolától kaptam, de természetesen javítom, illetve bővítem.
süti beállítások módosítása