Érdekes Fehérvár

Keresztre feszítve

2019. november 18. - Rolf Singer

Fadrusz János szobrászművész 1903. október 25-én hunyt el, mindössze 45 évet élt. Sírját - mely a Kerepesi temetőben található - 1926 óta leghíresebb művének egy bronzba öntött példánya díszíti. A megrendítően realista alkotás eredetije 1891-ben készült vizsgamunkaként. A művész saját magát használta modellnek: műterme közepén keresztet ácsolt, majd arra feszítette fel magát kötelekkel, hogy a körülötte elhelyezett tükrökben megfigyelhesse testének elváltozásait. Ezért a művéért egy évvel később megkapta az Országos Képzőművészeti Kiállítás nagydíját.

A feszületnek több példánya is létezik, a székesfehérvárit 1939-ben rendelték meg az alkotó özvegyétől, Deréky Annától (az asszony szintén művész volt, Fadrusz János halála után újraházasodott, második férje Szontagh Manó volt). A korpuszt anyaghiány miatt nem bronzból, hanem alumíniumból öntötték ki, az öntési munkákat Krausz Ferenc végezte, a kereszt pedig Kornsee Jenő és Steiner Béla asztalosműhelyében készült el. A mű végül 1942 húsvétján került a Szent Imre-templom falára, a Felmayer-kereszt helyére - utóbbit áthelyezték a felsővárosi Szent Sebestyén-templom Móri út felőli oldalfalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4415311312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása