Érdekes Fehérvár

Szentet cseréltek Csókakőn

2019. december 18. - Rolf Singer

A Csókakő neogótikus katolikus temploma előtt álló Szent Donát-szobor érdekessége, hogy felállításakor - 2018 nyarán - a korábbi Donát-szobrot váltotta, ám azt nem az állapota miatt, és nem is esztétikai kifogások alapján távolították el.

Magyarországra a Rajna vidékről érkezett német telepesek hozhatták magukkal Szent Donát kultuszát, azonban itthon münstereifeli Szent Donát és arezzói Szent Donát alakja összemosódott - ezért történhetett meg az, hogy amikor 2006-ban a jó boráról is híres Csókakőn szobrot készíttettek a szentnek, azt az alkotó, Bujdosó Dénes püspökként ábrázolta. Arezzói Szent Donát valóban püspök volt, ám ő a pékek és az epilepsziá­sok védőszentje.

A szőlőművesek védőszentje légiós katona volt Marcus Aurelius seregében, és 180-ban halt mártírhalált. A tévedésre a Székesfehérváron újjáépített Szent Donát kápolna oltárképét megfestő Karácsony Imre restaurátor hívta fel a csókakőiek figyelmét. Az új szobrot, mely már római legionáriusként ábrázolja a vértanút, Kanalas Sándor faragta. A régi figurát a temetőkápolnába helyezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr3215357320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása