Érdekes Fehérvár

Madonna a kapualjban

2019. december 20. - Rolf Singer

A hagyományoknak megfelelően idén is megnyílt az Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében, és biztos vagyok benne, hogy sok látogatónak megakadt a szeme a palota kapualjában található, csodaszép Mária-szobron.

dscn4341c.JPG

A kérdésre, hogy mégis kinek az alkotásáról van szó, egyértelműen megadja a választ a szobor talapzatának felirata. Németh Kálmán 1903-ban született a felvidéki Podolinban. Művészi hajlamai korán jelentkeztek, majdani kedvenc anyagával, a fával már kisdiák évei alatt megismerkedett nagyapja asztalos műhelyében. Bár a trianoni békeszerződés után a Csonka-Magyarországra kellett költöznie családjával (először Ceglédre, majd Fótra, hol ma emlékháza található), művészetére igen nagy hatással voltak a Szepességben eltöltött évek, és a későbbiekben is remek ihletforrásként szolgáltak számára az emlékeiben őrzött szülőföld templomainak faszobrai, valamint reneszánsz oltárai. 1922-1923-ban az Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakának növendéke és ifj. Mátrai Lajos tanítványa volt, 1927 és 1931 között a Magyar Művészeti Főiskolán pedig olyan neves művészek egyengették útját, mint Sidló Ferenc és a fehérvári Bory Jenő.

dscn4371-horz.jpg

dscn4329s.JPG

A szóban forgó alkotást 1928-ban készítette - a művész fiatalkori ideálját formázta meg Szűz Máriaként, és neki is ajándékozta a szobrot. Sokáig egy szoba sarkát díszítette, ám a második világháború után az állam kisajátította a magánházat, a leválasztott lakásban pedig nem maradt számára hely. Eztán Csupor Zoltán Mihálynak köszönhetően a tordasi Gyümölcsoltó Boldogasszony templomba költözött. A katolikus pap 1954-ben került a székesfehérvári egyházmegye legkisebb plébániájára, hol aztán egy több ezer darabból álló művelődéstörténeti gyűjteményt hozott létre - e magánmúzeum kincse volt Németh Kálmán alkotása is. 1995-ben a plébános elhunyt, gyűjteményének nagy része pedig a Gödöllői Városi Múzeumra szállt, ám a Boldogságos Szűz a templomban maradt - de csak az épület renoválásáig.

dscn4335-horz.jpg

dscn4393.JPG

Merthogy a tordasi plébániatemplom legutóbbi felújítása során egyes "világi" szakértők megkérdőjelezték, kétségbe vonták Németh Kálmán művének szakrális jellegét mondván az alkotás nem lehet Mária-szobor, mivel figurája nem viseli magán a Szűzanya ismertetőjegyeit, glória sem látható a feje körül, és a kis Jézus is hiányzik a kezéből. A szobornak (melynek véleményem szerint nincs szüksége - mondhatni - felesleges jelképekre, épp ebben rejlik nagyszerűsége) így nem volt maradása, de szerencsére voltak, akik felismerték igazi értékét. Fehérvárra Smohay András révén került néhány évvel ezelőtt: az Egyházmegyei Múzeum igazgatója első látásra "beleszeretett" a szépséges műalkotásba, és először úgy volt, hogy a múzeumban helyezik el. Csakhogy nem csak neki, hanem Spányi Antal megyéspüspöknek is igencsak megtetszett, ezért aztán inkább a Püspöki Palotában állították fel. Én azt javaslom mindenkinek, aki még nem tette meg, hogy advent utolsó hétvégéjén a palota kertjébe menet álljon meg kicsit a szobornál, mert ez egy olyan műremek, melyet érdemes saját szemmel is megcsodálni.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5215358124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása