Érdekes Fehérvár

Megújult a volt ferences rendház

2020. május 24. - Rolf Singer

A ferencesek egykori rendháza 1741 és 1743 között épült fel - valószínűleg Paul Hatzinger és Franz Kotz tervei alapján - három polgárház és a török fegyvertár helyén. A Szent Imre templom északi és keleti oldalához kapcsolódó, barokk épület legszebb részlete a Városház téri homlokzat kosáríves kapuja a bejárat feletti fülkében álló, cseresznyefából faragott Szent Ferenc-szoborral (illetve a délkeleti sarkon található, 1938-ban felavatott Törökkút, mely a híres Medgyessy Ferenc alkotása). A II. világháború alatt menedékhelyként szolgált, 1950-ben pedig államosították. Többek között nőgyógyászat és diákotthon is működött itt. 1998 óta a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításainak színhelye.

Az épület felújítási munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek meg. De ha jobban megfigyeljük, nem csak restaurálás történt: a falikút melletti nyílást kiszélesítették, a kilencedik tengely szalagkeretes kapuja eltűnt, viszont a tizenkettedik tengelyben kialakítottak egy új bejáratot.

Forrásaim:

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr7715713798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása