Érdekes Fehérvár

Az elfeledett Kossuth-szobor

2020. szeptember 11. - Rolf Singer

Kossuth Lajos a magyar történelem egyik, ha nem a legismertebb alakja. Talán nincs is olyan településünk, ahol ne lenne róla közterület elnevezve, és bizonyára kevés olyan város van, ahol ne állna szobra. Székesfehérvárnak két Kossuth-szobra is van, a legelsőt azonban alig ismerik, ami nem is csoda, hiszen nem egy frekventált teret díszít, épp ellenkezőleg, a város szélén árválkodik, és szinte észre se venni a fák árnyékában.

Pedig egy kiváló szoborról van szó. A műkőből készült, realisztikus portré Somogyi Árpád munkája. Somogyi 1926. szeptember 24-én született Karcagon. 1943 és 1945 között a neves Medgyessy Ferenc (Törökkút) műtermében tanult mintázni, 1948 és 1953 között a Képzőművészeti Főiskolán pedig oly nagyságok tanítványa volt, mint Pátzay Pál (10-es huszárok lovasszobra) és Ferenczy Béni (Játszó fiúk - Lakatos utca). Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már növendékként Munkácsy Mihály-díjban részesült az Agronómuslány c. szobráért. Kossuth Lajost már érett szobrászművészként 1970-ben formázta meg a Börgöndi úti Kossuth tsz megbízásából. A büszt leleplezésére a február 1-jei zárszámadási ünnepség keretében került sor. Sajnos az elmúlt ötven év alatt igencsak megkopott a szobor, mielőbbi restaurálásra szorul.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr2216197068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása