Érdekes Fehérvár

Megújult a Tosch-kápolna tetőzete

2020. december 31. - Rolf Singer

A Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesületnek köszönhetően végre elkészült a Hosszú temetőben található Tosch-mauzóleum új tetőzete. A város legkisebb kápolnáját több mint öt éve csonkították meg a fémtolvajok.

dsc_4997_4-horzqqq.jpg

A kőből és téglából készült, gótizáló épületet minden bizonnyal id. Tosch Károly (1861-1943) építtette, aki valószínűleg Győrben született egy hentes fiaként. Ami biztos, hogy 1890-ben már jó hírű kertvendéglőt üzemeltetett, és ettől az évtől kezdve már a Győr-szigeti fürdőházat is ő birtokolta. 1904-ben azonban mindkettőn túladott, és tíz évre kibérelte Zalaegerszeg első szállodáját, az Arany Bárányt, amit 1909-ben saját költségén fel is újíttatott. A székesfehérvári Magyar Király szállodát az imént említett bérleti szerződés lejártát követően, 1914. május 15-én vásárolta meg 150 ezer koronáért a Zichy családtól, majd két évvel később ezt is átalakíttatta - a Pollack Mihály nevéhez köthető klasszicista palota ekkor Szántó Károly budapesti építész tervei alapján újult meg. 1922-től haláláig már fiával közösen tulajdonolta a szállót.

Ifj. Tosch (később Toós) Károly (1898-1976) szintén Győrött született. A budapesti Pannónia szállodában tanult, majd több évet is külföldön töltött mielőtt társtulajdonos lett. Később a vendéglősipartársulatnak, valamint a Vendéglősök, Szállodások és Korcsmárosok Országos Szövetségének alelnökeként is tevékenykedett. 1927-ben átalakíttatta a Magyar Király éttermét, illetve bor és sörcsarnokát, 1938-ban pedig - működésének 25 éves jubileuma alkalmából - az egész épületet újjáalakíttatta 150 ezer pengő költséggel (a jobb oldali mellékszárnyat ekkor bővítették kétemeletesre). A világháborús károk helyreállítását még szintén ő finanszírozta, ám 1949-ben a Magyar Királyt is államosították. Ami a magánéletét illeti, 1929. augusztus 22-én összeházasodott a nála nyolc esztendővel fiatalabb Sommer Jeanette-tel, esküvőjüket Budapesten a Szent István-bazilikában tartották, a frigyből három gyermek született: Ernő, Ildikó és Károly.

dsc_5205_4n.jpg

A család sírboltkápolnájáról viszont szinte semmit sem tudni. Építésére vonatkozó adat nem található, az Entz Géza Antal-féle könyv (Magyarország műemlékei - Székesfehérvár) 1900 környékére teszi. Ám - mint már említettem - id. Tosch Károly csak 1914-ben vált fehérvári szállodatulajdonossá, és véleményem szerint a mauzóleumot is ekkortájt készíthették - talán a szálló átalakításával megbízott Szántó Károly tervezésével. A kripta legrégebbi "lakója" egyébként Tosch Károlyné Hindler Emília, aki 1925-ben hunyt el. Rajta, férjén és fián kívül itt nyugszik még Gerendai Béláné Tosch Anna, Tosch Nándor, Tosch Károlyné Rauscher Albertine, Valter Zoltán, Valter Zoltánné Tosch Mária és Toós Károlyné Sommer Jeanette.

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr7016364432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása