Érdekes Fehérvár

Megújult az Arany János Iskola

2021. január 31. - Rolf Singer

A héten véget ért a Szekfű Gyula utcai Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI komplett felújításának első üteme, azaz az épület homlokzatának és tetőszerkezetének renoválása. A nagyszabású munka, melyet összesen 600 millió forinttal támogat az önkormányzat, a második ütemben a gépészet és a villamoshálózat korszerűsítésével, valamint akadálymentesítéssel, a harmadik ütemben pedig a nyílászárók cseréjével folytatódik.

dsc_6130_2x.jpg

dsc_6143-horz.jpg

Az egyemeletes, nyeregtetős, "Horthy-barokk" iskola 1928-ban épült Tscheuke Hermann tervei szerint. Eredetileg a Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola épülete volt. Az úgynevezett téli gazdasági iskola a két világháború közötti Magyarország jellegzetes oktatási intézménye volt. Az elemit végzett gazdaifjak a téli hónapokban ezen iskolák falai között tettek szert azon ismeretekre, melyekre egy kis- vagy középbirtok okszerű vezetésénél szükség volt, majd tavasztól őszig saját gazdaságukban dolgoztak, tanáraik felügyelete mellett. Érdekesség, hogy 1932-ben meglátogatta az intézményt Móricz Zsigmond, aki a következőképpen jellemezte azt Gyalogolni jó című riportkötetében: "Internátus, hideg-meleg víz, két fürdőszoba, email ká­dakkal. Zuhanyozó és a hálószoba mellett olyan mosdó, amelyben hatvan külön zo­mánclavór van egymás mellett, valami csodá­latos gép módjára felszerelve." A világháborúban hadikórház, az ötvenes évektől pedig orosz iskola működött itt. 1980 tájékán lett kisegítő iskola. Hosszú története során több átalakításon is átesett már az épület, azonban teljes körű, külső-belső felújítására most először kerül sor.

dsc_6103_1ea.jpg

dsc_6164_4x.jpg

Túlzás lenne azt írni, hogy régi pompájában tündököl, hiszen eredeti állapotában jóval díszesebb volt e neobarokk palota, és a hullámos oromzat hatalmas, angyalos címer-domborművét sem rekonstruálták. Az viszont kétségtelen, hogy pazar látványt nyújt.

Forrásaim:

  • Havasi Tímea: Befejeződött a homlokzat felújítása és a tetőcsere az Arany János Iskolában (okkfehervar.hu)
  • Entz Géza Antal: Magyarország műemlékei - Székesfehérvár
  • huszadikszazad.hu
  • Demeter Zsófia - Gerencsér Ferenc: Székesfehérvár anno...

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8616407974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása