Érdekes Fehérvár

Gorkij helyett Csoóri Sándor

2021. április 02. - Rolf Singer

Márciusban átnevezték az író utcák egyikét: állampolgári kezdeményezés eredményeképpen ezentúl Csoóri Sándor nevét viseli az egykori Gorkij utca.

dsc_9354_1.jpg

A szóban forgó utca nevét lakossági kérésből kiindulva vizsgálta felül az önkormányzat. A döntést végül január 24-én hozták meg a Magyar Tudományos Akadémia álláspontjára hivatkozva, miszerint az ötszörösen irodalmi Nobel-díjra jelölt Makszim Gorkij azzal, hogy 1931-ben a Szovjet Írószövetség elnöke lett, részt vett a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában (és egy 2013-ban hatályba lépett törvény szerint közterület nem viselheti "olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett"). Csak hát a szocializmusban tulajdonképpen mindenki a "kommunizmust építő" rendszer egy fogaskereke volt, Gorkij neve pedig - akárcsak Puskiné, vagy Tolsztojé - mint világirodalmi nagyságé szerepel(t) az utcatáblákon.

dsc_9444_3.jpg

Az új névadó a közeli Zámolyon született költő, Csoóri Sándor lett. Az utca lakói a február 3-án kiküldött határozatban szembesültek először a névváltással, mely ellen gyorsan aláírásgyűjtésbe kezdtek - úgy tudni, az ívet a 108 ott lakóból (ebbe természetesen a gyermekek is beletartoznak) 80 fő szignózta. Csakhogy a törvény az törvény. Egyébként nemrégiben ugyanerre a sorsra jutott Komló városának Gorkij utcája is, mely január 5-e óta Kiss József lokálpatrióta helytörténész nevét viseli.

dsc_9374.jpg

A hír hallatára végigjártam az utcát. A közlekedési táblákra és a villanyoszlopokra már felkerültek az új utcatáblák, a házfalakon azonban még (csak) a régiek láthatók (egyébként a fenti képen szereplő harmincas évekbeli "streamline" sarokház vélhetően az átnevezett utca legrégebbi épülete).

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr116487456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása