Érdekes Fehérvár

Nevet kapott a város egyik leghangulatosabb kis parkja

2021. szeptember 05. - Rolf Singer

Augusztus 30-a óta Karászi Kálmán nevét viseli a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előtti kis parkocska - hétfőn lett volna 100 éves a neves vízügyi mérnök, az említett intézmény egykori igazgatója (az ő nevéhez fűződik többek között a Velencei-tó üdülőtóvá alakítása, illetve a pátkai, a zámolyi és a fehérvárcsurgói víztározók létrehozása), és ez alkalomból emléktáblát avattak a tiszteletére.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egyébként 1953-ban jött létre - a székesfehérvári, a siófoki és a szekszárdi hivatalok összevonásával. E jeles esemény 20 éves évfordulóján avatták fel Beszédes József mellszobrát - a mészkőből készült büszt Bolgár Judit alkotása. Ezenkívül e parkban található az 1998. évi lisszaboni világkiállításon bemutatott Aquamobil. A különleges szerkezetet - ami tulajdonképpen egy száraz- és egy vízimalom ötvözete -, Borosházi Tamás tervezte még a Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatójaként.

Forrásaim:

  • Magony Imre: Székesfehérvár szobrai
  • szekesfehervar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4016679352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása