Érdekes Fehérvár

Hófehérvár 2022

2022. január 30. - Rolf Singer

Nemrégiben napokig hó borított Székesfehérvár utcáit, tereit, parkjait. Ilyesmire az utóbbi években nem igen volt példa. Mikor leesett a hó természetesen megragadtam az alkalmat, illetve a fényképezőgépem, és készítettem néhány fotót a "fehérbe öltözött" városról.

dsc_3885_2y.jpg

Legelőször a meglehetősen hangulatos Prohászka ligetbe vezetett az utam.

dsc_3862_2.jpg

Aztán az óváros szíve felé vettem az irányt. Még tiszta, friss és érintetlen hótakaró fedte az osszárium fedlapját, az elpusztult koronázóbazilika megmaradt köveit, voltaképp az egész Romkertet.

dsc_3672_10.jpg

dsc_3684_4.jpg

A Városház téren viszont már kikandikáltak a macskakövek a hólepel alól.

dsc_3776_1-horz.jpg

Az egyik kedvenc helyem Fehérváron a Szent István-székesegyház előtti II. János Pál pápa tér, mely talán épp havazás után a legszebb, mikor a napfény megcsillan a havon. Csodálatos látványt nyújt a középkori kápolna és a novecentós Kálmáncsai Domonkos-szobor végtelenül harmonikus együttese. És mindez egy tévedésnek köszönhető: ma már tudjuk, hogy a humanista főpap által alapított, "igazi" Szent Anna-kápolna nem itt, hanem a mai Lakatos utca kis dombján állt.

dsc_3733_3.jpg

Régi vágyam volt megörökíteni Gyóni Géza szobrát akkor, amikor leesik a hó. Ugyanis Nagy Benedek szobrászművész didergő hadifogolyként ábrázolta a neves költőt, aki 1915-ben Przemysl várában esett hadifogságba. Sajnos soha nem térhetett haza. A Szőgyény-Marich-ház (Szent István Művelődési Ház) udvarán található alkotás egyébként egy másodpéldány, az eredeti szobor Sopron városáé.

dsc_3979_2.jpg

Hópaplant kapott a Várfal park is. Az itt található Püspök-kutat egyébként a közelmúltban restaurálták.

dsc_3995_2-horz.jpg

Végül a belváros déli csücskén található Szent István térre, és a Vörösmarty térre is elsétáltam.

dsc_4093_5.jpg

Néhány nappal később pedig ellátogattam a Hosszú temetőbe, mely ilyenkor békésebb, mint valaha. Ahogy Thornton Wilder írta egyik regényében: "...a behavazott temető hívogató. Télen a halottak is bölcsőben fekszenek."

dsc_4167x.jpg

dsc_4192x.jpg

dsc_4210.jpg

dsc_4208_2.jpg

dsc_4273_2x.jpg

dsc_4306.jpg

dsc_4334_6.jpg

dsc_4343_2.jpg

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1116868694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása