Érdekes Fehérvár

Biciklis street art-ok Fehérváron

2018. július 03. - Rolf Singer

Biciklizni jó! Mert amellett, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen eljuthat vele az ember A-ból B-be, még rendkívül egészséges is tekerni: a kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol az emberi szervezetre, no meg persze környezetkímélő is egyben. A drótszamár története a XIX. században kezdődött, számos változáson ment keresztül, mára az aktív élet és a mobilitás városi jelképe lett. Összegyűjtöttem hat olyan székesfehérvári street-art alkotást és érdekességet, melyek kapcsolatosak a kerékpárral.

bicikli1.jpguj_mappa42.jpg

Garami Richárd képzőművész különleges és színes biciklitárolóit, melyek anno a Kortárs Művészeti Fesztiválra készültek, még 2006-ban állították ki először, akkor a város három pontján, a Pelikán Galériánál, a Volksbanknál és a Ribillió kávézó előtt. Aztán tavaly a Fehérvári Irodalmi Napok alkalmával „újraavatták” a szoborként is funkcionáló tárolókat, és azóta is megtalálható kettő közülük a belvárosban. Az abakuszos darab a Pelikán Udvar cégéres kapujától nem messze, a Kossuth utcában, míg a pelikános bent az udvarban. Elviekben létezik egy harmadik, egy csocsós változat, de erre már nem leltem rá a városban. Sajnos az emberek nem nagyon használják ezeket az ötletes kreációkat, a Kossuth utcában többször is jártam mostanság, és egyszer sem volt kerékpár a tárolóban.

street2.jpg

Először az Ady Endre utcában akadtam rá a kerékpáros tündérre, majd éppen másnap a Várkörúton is megláttam egy elektromos doboz alján ugyanazt a stencilezett graffitit. Sokat túrtam a netet, de még csak hasonlót sem találtam, szóval lehetséges, hogy egy hazai művész egyéni alkotásaival van dolgunk. Mindenesetre így vagy úgy, de nagyon jól néznek ki szerény véleményem szerint. Egyébként azt még érdemes megjegyeznem, hogy a szárnyas alak nem is egy biciklin, hanem annak egyik előfutárán ül, melynek a neve velocipéd. A XIX. századi közlekedési eszköz és mai kerékpár között a különbség a meghajtásban van. A velocipédek esetében ugyanis közvetlenül az első kereket hajtották meg, amely nagyobb is volt a hátsónál.

uj_mappa35.jpg

Az öreg kerékpár virágtartóként való alkalmazásáról már szó volt egy korábbi posztban, de azóta volt szerencsém újabb és jobb képeket készíteni a Budai utca és a Sarló utca közötti lakótelepen elhelyezett, és teljesen fehérre fújt redesign különlegességről, amelyet nem hagyhattam ki ebből az összeállításból. A redesign tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ember egy régi tárgynak új használati funkciót ad. Esetünkben egy közlekedési eszközből lett esztétikai elem és „kerti bútor”. Kiváló példa arra, hogy nem kell hivatásos designer-nek lennünk ahhoz, hogy újragondolt termékeket alkossunk, néha elég hozzá egy már nem használt régiség és egy jó ötlet.

uj_mappa36.jpg

Egy szintén öreg bicaj található a Bányatónál is, amely talán picit kilóg a sorból. A közeli vendéglő munkatársától kapott információ szerint ezt a rozsdás campinget egy mágnes segítségével pecázták ki a tó mélyéről lelkes kincskeresők még az idén. A meglehetősen viharvert kétkerekűt a parthoz közeli korláthoz döntötték, és azóta egyfajta mementoként "díszeleg" ott. Mikor a fotókat készítettem, egy szatyor volt a kormányára akasztva, ami tele volt száraz kenyérdarabokkal. Nyilvánvalóan a tó madarait (hattyúkat és tőkésrécéket) etetik azokkal, tehát még használati funkciója is lett az ócskaságnak. Szerintem ez már simán trashdesign kategória.

dscn2233d.JPG

Az utolsó kép egy köztéri matricáról készült, amely egy közlekedési tábla hátoldalán foglal helyet, stílszerűen egy bicikliút mellett (a Budai úton). Ez egy evolúciós folyamatot ábrázol, mely végén egy kerékpárost láthatunk. A barátomnak, akinek megmutattam a fényképet, rögtön eszébe jutott egy igazán hozzáillő idézet a Steve Jobs című filmből, amely így szól: „A bolygó leghatékonyabb élőlénye a kondorkeselyű. A bolygó legkevésbé hatékonyabb élőlénye az ember. De az ember biciklin a leghatékonyabb élőlénnyé válik.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr7114089739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása