Érdekes Fehérvár

Redesign virágtartók a városból

Hat ötlet, hogyan dobd fel a kerted vagy az utcát

2018. július 22. - Rolf Singer

Ha egy régi tárgyat, amely esetleg már nem is hasznosítható az eredeti rendeltetése szerint, új funkcióval vértezünk fel, azt nevezi a szakzsargon redesign-nak. Virágtartót készíteni szinte bármiből lehet, akár viszonylag gyorsan és egyszerűen. Ez azért is klassz, mert egy városnak igenis nagy szüksége van a növényekre, a zöldre, ám a sok betonfelület akadályt jelent. Egyesek leleményességének hála, sétáim során több érdekes megoldással is találkoztam a témában. De mielőtt megmutatnám ezeket, egy jó tanács: azelőtt, hogy ki- vagy eldobod, nézd meg, nem-e lehetne rá vagy bele virágot rakni. :) És ne feledjük: az újrahasznosítás környezetkímélő is.

dscn1957.JPG

Én személy szerint nem szeretek kidobni semmit sem, mert úgy vagyok vele, hogy valamire majd csak jó lesz. Néha nagyszerűen is elsülhet, ha az ember nem kukázza az ócskaságait, hanem inkább kitalálja, hogyan tudná újra hasznát venni valamilyen formában. A Magyarok Nagyasszonya templom udvarában áll ez a teknő nélküli régi talicska, mely jelenleg virágtartóként funkciónál. Véleményem szerint roppant hangulatos ez az installáció.

dscn2542.JPG

A bicikli ilyesféle alkalmazásáról már két bejegyzésben is volt szó (ebben és ebben), de erről a zöld kerékpárról, amely a Kossuth utcában található, még nem. A Belvárosban igen kevés a természetes zöld, a hiányt pedig "mesterségessel" próbálják pótolni: vázás, hordós és kandeláberes vagy - mint látható - ennél szellemesebb megoldásokkal. Ezen a darabon ráadásul égőket is elhelyeztek, ezek kifejezetten a téli estéken, éjszakákon tudják emelni a hely fényét.

dscn3462.JPG

A belvárosi Fekete Sas Patikamúzeum előtt jelenleg egy úgynevezett könyvtári lépcső (valószínűleg a régi gyógyszertárakban is használtak ilyeneket) szolgál virágtartóként. Feltehetően kerekeket csak az átalakítás során kapott. Mindenesetre viszonylag sok zöld elfér rajta, és azok a fokoknak köszönhetően nem is takarják egymást teljesen.

img_20180718_093358.jpg

A régi gumiabroncsokból minálunk anno hinták készültek, de persze virágtartóként is remekül megállják a helyüket. Ezt a fotót az Adonyi úton lőttem, nem messze egymástól három ilyet is találni. Érdemes megfigyelni, hogy a gumi le van festve, a szolid színválasztás pedig úgy vélem, kifejezetten jó választás volt.

dscn3436.JPG

Székesfehérvár egyik legkisebb utcájában, a Vasvári Pál utcában festett konzervdobozok lógnak a kevés ablakok egyikének rácsairól. Sajnos a bennük egykor sarjadzó növények eléggé rossz állapotban voltak, mikor a fényképet készítettem, pedig az ötlet maga cseppet sem rossz, bár ez már inkább talán trashdesign.

dscn3521.JPG

Ha egy fát kivágnak, utána nem feltétlenül kell ásót és csákányt ragadni... Egy fatönk kiválóan alkalmas rá, hogy kosaras vagy vázás virágokat, növényeket helyezzünk rá. Íme egy példa erre a Sarló utcából.

Rolf Singer

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr2014127171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása