Érdekes Fehérvár

Isten háza reggel, délben, este és éjjel

A Prohászka templom négy napszakban fényképezve

2018. augusztus 03. - Rolf Singer

Claude Monet több mint harminc festményt készített a Roueni katedrálisról. Az impresszionista festő különböző napszakokban és különböző fényviszonyok között festette meg a gótikus templomot. Nemrég eszembe jutott, hogy én is csinálhatnék valami hasonlót. Mivel mostanában sokat fotózok, így kézenfekvő volt, hogy most is fényképeket készítsek. Na persze először el kellett dönteni, melyik épület legyen a célpont. A városban szám szerint tizennégy templom van, de én mindenképpen olyat akartam választani, amely valamilyen oknál fogva különleges. Végül a Jézus Szíve templom és a Prohászka Ottokár-emléktemplom között vacilláltam. Utóbbi azonban nem csak grandiózusabb, de sokkal könnyebben fényképezhető, mivel nyílt terepen helyezkedik el.

pro4.jpg

Az olaszos hatású körtemplomot a "lánglelkű" Prohászka Ottokár - aki Székesfehérvár tizenötödik püspöke volt - emlékére készült Fábián Gáspár tervei alapján, a becsületes neve pedig Prohászka Ottokár Jó Pásztor-emléktemplom. Érdekesség, hogy eme építményé Magyarország legnagyobb kupolája. Az emblematikus épület mellé eredetileg építettek volna egy hatvanöt méteres harangtornyot is (ettől még monumentálisabb alkotás lett volna), de ez végül nem készült el, az ide szánt harang pedig a Szent István Bazilikába került, a vasútvidéki templomunk meg csupán egy kisebb harangot kapott, amit a templomkerti haranglábra függesztettek fel.

kollazsok58.jpg

Ennyit a templomról dióhéjban, végül pedig jöjjön néhány gondolat a képeimről. Úgy éreztem az lenne igazán hatásos, ha négy nagyon jellegzetes és egymástól hangulatban és színvilágban igencsak eltérő fotót fűzök össze, hogy minél érdekesebb és látványosabb kollázst kapjak. Szóval reggel, délben, este (lemenő napfénynél) és kora éjjel fényképeztem. A sorozat első képe hat óra tájékában készült, éppen egy kiadós éjszakai zuhé után. A nap már feljövőben, a templom színe ilyenkor szép sötétsárga. Ezzel szemben pontban délidőben teljes pompájában ragyog az épület. Az alkonyatkor (hét óra körül) készült fénykép talán a legszebb: igazán gyönyörű ahogy megcsillannak a lenyugvó nap sugarai a kupolán ezzel igazán érdekes tónust kölcsönözve annak. Viszont mikor leszáll az éj, teljesen megváltoznak a színek: a templom sárgája barackos árnyalatot kap, a kupola pedig kékesen "világít".

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4214158579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása