Érdekes Fehérvár

Székesfehérvár legérdekesebb szobrai

2018. augusztus 05. - Rolf Singer

Már korábban, mikor a város legelfuseráltabb emlékműveit gyűjtöttem össze, mondhatni megígértem, hogy a legjobbakról is lesz majd egy bejegyzés. Persze ez a lista is teljesen szubjektív, de talán mindenki egyetért velem abban, hogy mind egytől-egyig igazán érdekes és különleges köztéri alkotások.

dscn3285.JPG

erd.jpg

A pirogránitból készült Kígyót 1981-ben helyezték el a Németh László Általános Iskola - melyet azóta a köznyelv csak "kígyós sulinak" hív - előtt. Az óriáskígyót szerintem nem lehet nem szeretni, én személy szerint imádom a formáját és a játékosságát. A szobor nem kapott talapzatot, így az ember (fizikai és pszichikai) korlátok nélkül megérintheti, sőt még akár fel is ülhet rá.

Alkotó: P. Benkő Ilona

uj_mappa92.jpg

A Mítosz című igencsak furcsa hibridet ábrázoló művet 1969-ben készítették mészkőből, és négy évvel később állították fel a Széna téren, eredetileg egy vízmedence szélén. A medencét azóta elbontották, a szobrot pedig a Széna Téri Általános Iskola épületéhez picit közelebb helyezték el. Mivel nem túl jó helyen van (megbújik a fák között), ezért sokáig nem is figyeltem fel rá, hogy mennyire különleges alkotásról van tulajdonképpen szó. Mióta közelebbről is meg tudtam nézni, az egyik kedvencem lett. Egyébként imádom a régi (főleg ókori) mítoszokat, legendákat, és az azokban szereplő kitalált, furcsa lényeket és a különféle népképzeleti szörnyeket, így a "rajongásom" a szobor iránt nem véletlen.

Alkotó: Csikszentmihályi Róbert

uj_mappa_2_6.jpg

img_20180710_161727.jpg

Csodálatos dolog lehet repülni (én magam sajnos még sohasem éltem át), de ugyanakkor veszélyes is. A Vásárhelyi úton, az Ikarus telephelye előtt található A repülés áldozatainak emlékműve. Ezt a műalkotást a "Tisztelet a Levegő Hőseinek Alapítvány" állíttatta a hősi halált halt repülős és ejtőernyős bajtársak emlékére, az avatásra pedig 1994-ben került sor. Mészkőből, márványból és bronzból készült, azonban a bronz légcsavartollakat többször is ellopták vagy megrongálták az évek során, ezért aztán a propellereket később fából készültekkel pótolták. Legérdekesebb részletei a talapzatba vésett rajzok, ezek közül is a címer a repülőkkel és helikopterekkel "megspékelve".

Alkotó: Székely János Jenő

uj_mappa93.jpg

A Szónok szobra  - mely egy oroszlános kúton áll - tulajdonképpen a Mátyás-emlékmű része, de az emlékmű csak a felavatása után két évvel, 1992-ben egészült ki vele. Különlegessége, hogy az alkotó a "színészkirály" Latinovits Zoltán arcvonásait idézte meg a figurával.

Alkotó: Melocco Miklós

dscn2548.JPG

Talán a legismertebb műalkotás az itt felsoroltak közül a Vasvári Pál utca bejárata felett egyensúlyozó Mujkó. Az udvari bolond szobrát Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész készítette, eredetileg a Kortárs Művészeti Fesztiválra. A dróton ülő alakot a fesztivál után azonban nem szerelték le, ezzel megkerülve a jogszabályokat és kényszerhelyzetbe hozva a várost: vagy vegyék meg, vagy utasítsák el. Természetesen az alkotás már akkor olyan népszerűvé vált a városlakók körében, hogy nem tehettek mást. Érdekesség, hogy később egy (sznob) szakmai zsűri anakronisztikusnak nevezte a művet, amelynek szerintük nincs valós szobrászi értéke. Persze mindenki döntse el maga, hogy egyetért-e velük, vagy sem.

Alkotók: Kocsis Balázs és Molnár László

dscn3001.JPG

Kocsis Balázsnak nagyon sok szép köztéri alkotást köszönhet a város. Így nem meglepő, hogy a listámra felkerült még egy munkája. A Rácvárosi áldozatok emlékműve - mely a második világháború idején a megszálló szovjet katonák által kivégzett tizenkét áldozatnak állít emléket - a Rác utcában, a templom kerítésfalán látható. A memento két részből áll: egy speciális hegesztési technikával készült bronzlemezből (ez formázza az árnyalakot) és egy hasított mészkőtömbből, melyen a mártírok nevei szerepelnek.

Alkotó: Kocsis Balázs

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5614162405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.05. 20:54:28

"Érdekesség, hogy később egy (sznob) szakmai zsűri anakronisztikusnak nevezte a művet, amelynek szerintük nincs valós szobrászi értéke. "
Piszkálja a csőröket a népszerűsége...
süti beállítások módosítása