Érdekes Fehérvár

"Szűk helyeken rohan a szél"

2018. július 27. - Rolf Singer

Székesfehérvár belvárosa bővelkedik a kis, szűk mellék- és összekötőutcákban, melyek roppant hangulatosak tudnak lenni. Bemutatom a város három talán legszűkebb kis utcácskáját, ahová érdemes elsétálni.

szukutcak.jpg

A Vasvári Pál utca a Romkerthez közel található meg, benne egyetlen egy üzlettel: a Hold Antikváriummal. Nevezetes még a Zichy-palota felőli bejárata felett egyensúlyozó Mujkó szoborról. Az utca és az épületei sajnos kissé elhanyagoltak, és közvilágítás mint olyan itt nem létezik. Mindezek ellenére nagyon hangulatos kis hely, amely bőven tartogat meglepetéseket az odatévedők számára. Itt már meg is mutattam egyet ezek közül. Egyébként mikor fényképezni készültem, egy turista épp akkor konstatálta ott, milyen sok kis, szűk utcácska van a városunkban.

kollazsok56.jpg

A Lépcső utcába - meglepő módon - egy lépcső vezet a Liszt Ferenc utcából, pár lépés után pedig a másik végén egy kis kapun "átbújva" a Megyeház utcában találja magát az ember. Sajnos a lépcsős bejárata jelenleg le van zárva, ugyanis régészeti feltárást végeztek, most pedig a felújítási munkálatok zajlanak. Az ígéretek szerint azonban augusztusban már járható lesz erről az oldalról is. Az ottani egyik házfalon lévő érdekes graffitiről egyébként már írtam korábban.

szukutcak2.jpg

A Bástya utca kissé kilóg innen, mivel egy viszonylag hosszú utcáról van szó, azonban az a szegmense, mely a Rózsa utcát és a Lakatos utcát köti össze egészen szűk és rövidke, mondhatni egy sikátor. Egyik oldalán a növényzet ejtette fogságba az épületet, a másik oldalán falfirkák "díszítik" a házfalat. Egy átjáró, ahol senki sem tartózkodik huzamosabb ideig (kivéve talán a graffitiseket), mindenki csak áthalad: ki erre, ki arra. De támadt egy agyament ötletem: mi lenne, ha kicsit megállnánk ott, akár csak egy percre? A növényzet amúgy az utca más részein is hódít, a kép jobboldalán egy kőfalat és egy fél lakóházat kebelezett be.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr8614143059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása