Érdekes Fehérvár

Oroszlánok, az épületek védelmezői

2018. augusztus 09. - Rolf Singer

Az állatok királya a királyok városának is igen sok épületén fellelhető, mint díszítőelem. Az oroszlán anno igen népszerű címerállat volt, és többek között olyan erényeket jelképezett, mint az igazságosság, az állhatatosság, az erő és a mértékletesség. Szimbolizálta még a hatalmat is, és épületszoborként elrettenteni volt hivatott a betolakodókat. Na meg persze az egyik legszebb, legfenségesebb állatról beszélünk, így az is sokat nyomott a latba a díszítéseknél, hogy egyszerűen jól néz ki, akár a házak falán vagy a kapuk felett is.

dscn4414_1.JPG

Az Oskola utca ominózus barokk eredetű lakóházát a XVIII. században építették, azonban 1850-1870 között romantikus stílusú átalakítást végeztek rajta. Itt a kosáríves, kerékvetős kapu záróköve ábrázol oroszlánfejet a szájában karikával.

dscn4363.JPG

Brein Ferenc építész 1876-ban tervezte és építtette a Vörösmarty téren található "tornyos házat" az élettársa, Stadler Katalin számára. A késő romantikus historizáló sarokház igencsak gazdagon díszített, többek között még oroszlánfejes ornamentikát is találunk az ablakai felett.

uj_mappa95.jpg

dscn4443.JPG

A neoreneszánsz stílusú Igazságügyi Palota Wagner Gyula tervei alapján épült 1902-ben, ám a szobormunkáit már ifj. Havranek Antal és műhelye végezte. Három különböző oroszlánfejes díszítést is megfigyelhetünk rajta: az ablakok felett és alatt is különböző épületplasztikákat, és egy kagyló formával kombináltat a Szekfű Gyula utcai oldalon lévő kapu felett. Ez utóbbi dombormű a legmívesebb kialakítású.

dscn4390.JPG

A belvárosi posta sarokházát 1905 és 1907 között építették Say Ferenc tervei szerint. Itt a lizénák fejezetén találhatóak az oroszlánfejes díszítések, melyek a többi plasztikával együtt csak 2006-ban kerültek vissza az épületre. Erről egyébként már volt szó a szecessziós épületeket összegyűjtő bejegyzésben is.

dscn4493.JPG

Az egykori Magyar Királyi Állami Téli Gazdasági Iskola (ma Arany János Speciális Szakiskola) Szekfű Gyula utcai épületét Tscheuke Hermann építész tervezte. Az 1928-ban elkészülő oktatási intézménynek a földszinti ablakai alatt találhatóak az oroszlánfejes kiképzések.

dscn4379.JPG

A Vörösmarty téren áll még egy oroszlános ház, azonban erről semmiféle információt nem találtam, még Magony Imre Székesfehérvár szobrai c. könyvében (mely elvileg tartalmaz minden épületszobrot is) sem. Az igen míves dísz egyébként az ablakok felett van.

Nekem legjobban a bíróság realistább nagymacskái tetszenek. És neked?

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr3214170599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása