Érdekes Fehérvár

Frida Kahlo Fehérváron!

2018. augusztus 31. - Rolf Singer

Amióta megnyílt a Frida Kahlo kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában, az ország Frida-lázban ég. Nem csoda tehát, hogy egy Székesfehérváron (is) garázdálkodó graffitis épp az ő képmásait festette a napokban egy garázssor - az útról jól látható - falára. Bevallom őszintén, hogy nagyon meglepődtem, de örülök, hogy az én szülővárosomban is látni Fridát valamilyen formában (mivel az egyik kedvenc festőmről van szó), még ha ez az alkotás némileg - talán joggal - kritikus is vele szemben.

dscn6975c.JPG

A stencilezett graffiti a Palotai út és a Vargacsatornapart sarkán található. Pár éve még egy "bomba" borította az ominózus falat, majd az egészet lemeszelték, ez a szép fehér felület pedig adta magát. A képen négy Frida-fej látható két sorban, a homlokukon egy-egy csillaggal (melyek közül az egyik vörös). A stencilsablon nagyon ismerős. Virágok a hajában, és egy igen érdekes, kézfejet ábrázoló fülbevaló a fülében: ez minden kétséget kizáróan a Dr. Eloessernek dedikált önarckép, melynek alján az alábbi szöveg olvasható: "Portrémat az 1940. évben festettem orvosom és barátom, doktor Leo Eloesser számára. Sok szeretettel Frida Kahlo".

uj_mappa131.jpg

A művésznő szinte egész életében szenvedett. 1939 vége felé hátfájások kínozták, a jobb kezén pedig heveny gombás fertőzés alakult ki. A doktor - akiről már 1931-ben készült egy portré -  azt javasolta neki, hogy utazzon el San Franciscóba egy terápiára, amely végül stabilizálta Frida állapotát, hálából pedig megfestette ezt a csodálatos önarcképet. A festmény legkülönösebb részlete, a kéz - amely az elfertőzött végtagra utal - nem más, mint egy milagros - ilyen fogadalmi adományokat készítenek Mexikóban, és aztán ajánlanak fel a szenteknek a megpróbáltatások idején nyújtott segítségükért.

dscn6822vv.JPG

Az eredeti kép tehát egy ajándék egy barátnak, egy jótevőnek. De miért szerepelnek a falfestmény portréin csillagok? A kérdés könnyű. Frida Kahlo világéletében szimpatizált a kommunista-szocialista eszmékkel, 1948-ban pedig be is lépett a Mexikói Kommunista Pártba, ettől kezdve pedig festményei is egyre több politikai tartalmat hordoztak. A már kerekesszékbe kényszerült nő úgy érezte, hogy "a marxizmus gyógyír a betegségre". Erősen hitt az ideológiában, ami szerinte nem csak őt, de az egész emberiséget is képes megszabadítani a fájdalomtól és a szenvedéstől. Nem véletlen, hogy élete utolsó - befejezetlen - műve egy Sztálin-portré volt. Én magam úgy vélem, a graffiti és annak alkotója - aki szinte biztosan az az emberke, aki korábban a Prohászka Ottokár úti és a Budai úti matrjoska babákat elkövette - csak elgondolkoztatni kíván minket. Ki is volt Frida Kahlo? Megvetendő? És vajon lehet-e a művészete értékének megítélése független a politikai nézeteitől?

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5314212523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blú 2018.09.01. 17:00:57

Hú, de jó! Irigylem Fehérvárt! :)

Clodovicus S. Carolus 2018.09.02. 21:03:03

Hm... Az az érzésem, hogy az ország 90 százalékának lövése sincs, ki is (volt) Frida Kahlo. A csillagos graffiti pedig elég világos üzenet lehet: elég a kommunizmusból. Fridával, vagy Frida nélkül. A magam részéről nem tartom egy nagy durranásnak, inkább a harmincas évek dél-amerikai celebjét látom benne, a biszexuális, divatforradalmárt, aki üzletet csinált az életéből. Bocs, de nekem ez a véleményem.

Katalin Gruiz 2019.12.27. 20:47:13

Fridát ezerféleképpen lehet értelmezni. Az értelmezés tükrözi az értelmezőt.
A Down Alapítvány művészeti műhelyének alkotói így értelmezték:
www.downalapitvany.hu/node/1671
süti beállítások módosítása