Érdekes Fehérvár

Sztálin és Putyin, mint szovjet matrjoska babák

2018. május 25. - Rolf Singer

A Prohászka Ottokár úton a Vasvári Pál Gimnáziummal átellenben fut egy fal a járda mellett. A mögötte lévő mostani nagy pusztaság helyén egykor egy depó állt, mára viszont csak a helyet körbekerítő fal néhány szegmense maradt meg. A járda felé néző oldalon két érdekes graffiti látható. Az egyik "CCCP" feliratú és sarlókalapácsos matrjoska babákat (amelyek jellegzetesen orosz festett fajátékok) ábrázol. A háromból két babának a feje Sztálin és Putyin képmásai, a harmadikról viszont már eltávolították az arcot.

sztalinputyin.jpg

Az interneten azonban megtaláltam a graffitit eredeti állapotában. A harmadik fej az országunk jelenlegi miniszterelnökéé, Orbán Viktoré. Persze ha az ember kicsit is jártas az aktuálpolitikában, akkor segítség nélkül is rá jön, hogy kit "cenzúráztak", és hogy ez márpedig egy rendszerellenes kritika. Az mondanivaló pedig egyértelmű.

tumblr_nv4b7tiluq1rzdo8co1_1280.jpg

A második falrajzon a földgolyóbisból kinagyított és úgymond stilizált, nemzeti színekben pompázó Ukrajna "díszeleg" a Krími-félszigetre emlékeztető nyúlvánnyal együtt. Ez utóbbi kiegészítés fontos, és ezáltal nyer igazán értelmet az egész alatt futó angol nyelvű szöveg: "Thats how Ukraine looks like" (Így néz ki Ukrajna). A Krími-félszigetet 2014-ben Oroszország annektálta, azonban a terület orosz bekebelezését a nemzetközi közösség elsöprő többsége elutasítja. Természetesen az "oroszbarátoknak" szól az üzenet megint csak.

ukrajna.jpg

Egy harmadik kép, amely szintén aktuálpolitikai felhangú, de már az egyik falrész belső oldalán kapott helyet, az egykori kommunista politikust, Nagy Imrét ábrázolja, akit az '56-os forradalomban betöltött szerepéért egy kirakatper során halálra ítéltek és kivégeztek.

nagy_imre.jpg

A porté és a név alatt a "Menekült" szó olvasható. Nem véletlenül, hiszen a forradalom alatt, a 2. szovjet beavatkozás hírére a politikus és társai a jugoszláv nagykövetségre menekültek, tehát egykor (egészen november 22-éig) Nagy Imre is (politikai) menekült volt. Elgondolkodtató, nemde?

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr9013999702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jandera 2018.05.25. 16:54:49

Sajnos manapság már nem jó ómen Nagy Imrére hivatkozni...
Jó pár kommentben komcsizták már le, s lehet lesz még libsi is.

anyadmajma 2018.05.25. 19:31:17

Azért Nagy Imre valamiért csak felvette a szovjet állampolgárságot, ha jól emlékszem.
Csak kicsit más volt az elképzelése szocializmus-kommunizmusról, mint az elvtársaknak.
Nem igazán a szocializmus ellen lázadtak az emberek 56-ban, hanem a rákosi-féle diktatúra ellen.
Elég sok a hasonlóság a mai rendszerrel.... Bár most azért még jobban élünk. Még....
süti beállítások módosítása