Érdekes Fehérvár

Bory Jenő hagyatéka a Bory-várban

2018. szeptember 02. - Rolf Singer

Az Mária-völgyben található Bory-vár nem csak egy ámulatba ejtő építészeti csoda, amit önmagában is érdemes lenne felkeresni, hanem egy múzeum is: tele szobrokkal és festményekkel, a Bory házaspár és más neves művészek alkotásaival. Mint már arról a korábbi posztokban is szó volt, Bory Jenő, a vár megálmodója nem csak építész volt, hanem szobrászművész is: alkotásai megtalálhatóak szerte az országban, de mégsem kell sokat utaznia annak, aki meg szeretné ismerni és csodálni a mester életművét, hiszen a várban megtekinthető majd' az összes Bory-szobor gipsz verziója, és mellettük olyan munkák is, melyek végül sosem valósultak meg köztéri látványosságként, vagy eleve nem is ilyen céllal készültek. Persze nagyon hosszúra nyúlna a bejegyzés, ha az összes szobrot sorba venném, erre nem is vállalkoznék, a hagyaték csupán egy picinyke szeletét - az általam legérdekesebbnek és legjelentősebbnek vélt darabokat - kívánom ezennel megmutatni. Mivel a Borynét ábrázoló alkotásokat már egyszer összegyűjtöttem, így azok most nem szerepelnek itt, bármennyire is jelentősek és gyönyörűek.

bory3.jpg

A Munkácsy Mihályt ábrázoló egész alakos szobor a rózsakert második teraszának támfala alatti "panteon" központi eleme. Ez az alkotás tulajdonképpen egy emlékmű terve, mely egy 1921-es pályázatra készült. Életnagyságú köztéri szobor viszont nem lett belőle.

dscn3857.JPG

A Csúcsos torony aljában lévő "őrszobában" van kiállítva a mester Rökk Szilárd-díjas Krisztus-szobrának gipsze, mely az "Ecce Homo" címet viseli. A meggyötört Jézust ábrázoló műalkotás az 1922-ben a Műcsarnokban megrendezett kiállításon nyerte el az előbb említett igen komoly szakmai elismerést.

dscn3864.JPG

Amikor a fehérvári király-szobrokról szóló posztsorozat második részében a várban lévő király-portrékat vettem számba, akkor nem említettem meg az árkádok alatt megtekinthető kaposvári Szent István-kút figurális részletének gipszét. Pedig finoman szólva nem egy felejthető alkotás.

bory31.jpg

Személyes kedvencem Árpád-házi Szent Margit szobra. Az angyali arcvonásokkal rendelkező nőalak eredetijét a Teleki Blanka Gimnázium előcsarnokában helyezték el.

dscn3871.JPG

A Fájdalom című szobrát a mester egy 1933-ban tartott előadásán a közönség szeme láttára ott helyben készítette el. Hatalmas élmény lehetett munka közben látni és megfigyelni a művészt.

dscn3877.JPG

Mór I. világháborús emlékművének gipszét is megtaláljuk a Bory-várban. A katonaszobrot 1932-ben leplezték le a Fejér megyei város közepén.

dscn3886.JPG

Ez az a szobor (pontosabban "csak" szoborterv), mely anno a gyerekkori várlátogatásom után leginkább megragadt emlékeimben: Káin - aki borzadva nézi véres kezeit. A mester vörös festékkel jelenítette meg - ezzel kihangsúlyozva - a vért, mely a gyilkos kezeihez tapadt. Remek ötlet, és rendkívül hatásos.

dscn3898.JPG

"Ez a szobor a trianoni magyar sorsot ábrázolja: a monarchiás láncait vesztő, a Kárpát-medencét kitöltő nagy Magyarországot, ölén a hűtlen környező államokkal." Sajnos ebből sem lett köztéri emlékmű.

dscn4127.JPG

Nero császár feketére égetett képmása a rádiós szobában. A legenda szerint a portré modellje egy téglagyáros volt, akinek fizimiskája Bory Jenőt az általa elképzelt "Néró" arcára emlékeztette. A mester szándékosan nem egy teljesen őrült figurát formázott meg.

dscn4128.JPG

Bory Jenő már 80 éves volt mikor a képen látható A tó tündére című szobrán dolgozott. A munka közben megfázott a rosszul fűtött műtermében, és tüdőgyulladást kapott, majd ebbe bele is halt. A várban ravatalozták föl, majd a Csutora temetőben helyezték örök nyugalomra. Az utolsó művét az agárdi parkban avatták fel 1961-ben, jelenleg is ott tekinthető meg.

dscn4129.JPG

A sebzett hős, vagyis a Műegyetem első világháborús hősi halottainak emlékére készült szobor eredeti gipsz modellje a vár műtermében található. A bronzváltozatát az eredeti helyéről, az egyetem parkjából 1949-ben eltávolították és beolvasztották, hogy anyagát később a Sztálin szoborhoz felhasználhassák. 2000-ben azonban újraöntötték a műalkotást, és ismét kiállították Budapesten.

dscn4195.JPG

Ez az óriási Krisztus-fej a Bory-család síremlékének másodpéldánya, melyet a vár előterében helyeztek el. Monumentális mérete odavonzza a tekintetet.

dscn4192.JPG

És a végére hagytam a Kelő napsugarat, mely egy ugrani készülő, gyönyörű női alakot jelenít meg. Az köztéri aktot a Bányatónál kell keresni, bár nem egyszerű ráakadni.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr7114215953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.02. 06:21:05

Évekkel ezelőtt jártam ott, számomra elég nagy csalódás volt akkor, igaz, engem elsősorban a vár érdekelt.
süti beállítások módosítása