Érdekes Fehérvár

Hány királya van Fehérvárnak? 2. rész

2018. augusztus 15. - Rolf Singer

Az előző részben öt köztéri királyszobrot mutattam be, amelyek mind a Belvárosban találhatóak. Azonban a központon kívül is van élet, és vannak királyportrék is, csak tudnunk kell, hol keressük őket.

kollazsok68.jpg

kollazsok69.jpg

A palotavárosi - Csete György által tervezett, és 1988-ban felavatott - Királyparkban (Géza fejedelem és Bethlen Gábor mellett) tizennégy királyunk fából faragott szobra található, név szerint a következő uralkodóké: I. Szent István, Könyves Kálmán, II. Béla, II. Géza, II. László, IV. István, III. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos, Albert, Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és Szapolyai János. A portrékat a Cs. Kiss Ernő vezette tatabányai fafaragó csoport készítette. Ami nekem igazán tetszik bennük, hogy mindegyiküket egyedi karakterként ábrázolták, és a szobrokon az olyan hozzájuk kötődő jelképek is megjelennek, mint mondjuk az Anjouk lilioma vagy Mátyás hollója. Történelmileg persze helyenként pontatlanok a műalkotások, hiszen például Szent István azt a koronát, amit ma Szent Koronának hívunk, nem tarthatta a kezében, hiszen akkor még nem is létezett. Egyébként nem véletlenszerűen választották ki ezt a tizennégy királyt: őket mind Székesfehérváron helyezték örök nyugalomra. Pontosabban az egykori Nagyboldogasszony-bazilikában temették el a királyokat, azonban Szapolyai maradványait I. Szulejmán szultán kidobatta onnan, mivel az ő vazallusaként nem volt rá méltó, hogy a királyok temetkezési helyén nyugodjon. Hívei a maradványait a Szent Mihály templomba vitték, amely anno a mai Piac téren állt. Ennek a templomnak a helyén állították fel később a barokk Mária szobrot, melynek jelenleg csak a másolata található meg az Alba Pláza bejáratánál.

uj_mappa_6_6.jpg

kollazsok70.jpg

A Bory-vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin lévő történelmi alakok között természetesen királyokat is találunk. Ezek a szobrok mind egytől-egyig Bory Jenő keze-munkái, és mint a várban csaknem minden, ezek is betonból készültek. A baloldali szárnyon az Árpádok sorakoznak: Szent István - aki az ország világi központjává tette Fehérvárt -  feleségével, Gizellával és gyermekükkel, Szent Imrével; I. Géza és testvére, I. (Szent) László; III. Béla és felesége, Antiókhiai Anna - aki az egyetlen királyné, kinek földi maradványait érintetlenül találták a székesfehérvári koronázóbazilika területén; II. (Jeruzsálemi) András - aki Fehérváron adta ki az Aranybullát - lányával, Szent Erzsébettel; IV. Béla lányával, (a posztamensen lévő felirat szerint Boldog) Margittal, akit azóta (1943-ban) szentté avattak; IV. Kun László édesanyjával és végül III. András, ki az utolsó aranyágacskája volt az Árpád-háznak.

uj_mappa_6_7.jpg

A középső szárnyon az Anjou királyok - akik újra felvirágoztatták az országot - Károly Róbert és fia, Nagy Lajos kaptak helyet, a másik oldalon pedig a vegyesházi királyok - úgy mint I. Jagelló Ulászló karddal az oldalán (utalva arra, hogy harcban esett el); Mátyás király és neje, Aragóniai Beatrix; a sor végén pedig a még kisgyermek II. János - akit sosem koronáztak meg - édesanyjával, Izabella királynéval és Fráter Györggyel.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1114181795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.08.16. 17:54:13

A legfelső sorozat ritka randa ábrázolás.

Ami viszont tény:
Ez a Fehérvár nem az a Fehérvár.
Elsőként ezt Bradék Károly dokuementálta nagyon alaposan a Fehérvár - Fehér folt c. művében,
Aztán jó két évtizeddel később Lánszky Imre jóval tovább jutott és tényszerűen igazolta, hogy hol kell keresi a "Királyi Fehéret", azaz az Alba Rea-tl.
Mert Székesfehérvár valóban Fehérvár*, még lehet Székes is (vö: szikes), de sosem volt koronázó város.

______
* Ahogy, Tenger, Gyula, Nándor és még ki tudja hány...
süti beállítások módosítása