Érdekes Fehérvár

Visszatérés a Béla útra

2019. július 19. - Rolf Singer

Miután szüleim a közelmúltban felfedeztek néhány olyan síremlék-különlegességet Székesfehérvár köztemetőjében, melyeket én azelőtt nem ismertem, úgy döntöttem, hogy újra bebarangolom a hatalmas sírkertet, hátha én is találok még érdekességeket.

dscn5282x.JPG

bela11.jpg

A temető nyugati oldalát korábban nem jártam teljesen körbe, és lám, ezúttal egy igen jelentős művészi alkotásra sikerült itt rálelnem: a Földes család tekintélyes kriptáját egy térdelő, fiatal lányt ábrázoló dombormű díszíti. Baloghné Földes Edina Klára mindössze 28 évet élt. A gyönyörű szép márvány síremlék Cyránski Mária műve. A lírai realista szobrokat és domborműveket alkotó művésznő Dunaújvárosban élt, tavaly hunyt el. Ő készítette József Attila azon székesfehérvári mellszobrát is, mely a költőről elnevezett kollégium előterében található.

bela13.jpg

dscn5233.JPG

Nagy Edit fantasztikus angyalszobrát egy korábbi képposztban már megmutattam, de azóta jobb fényviszonyok között is sikerült róla fotókat készítenem. Magamat idézve: a körülbelül 60 cm magas alkotás egy szarvaskoponyán megpihent, gyászoló angyalt ábrázol pohárral, illetve könyvvel, utóbbi alatt pedig egy sztetoszkóp is látható. A szárnyas figura fejpántján egy latin szöveg olvasható: "HOMO PROPONIT, DEUS DISPONIT" (azaz "ember tervez, Isten végez"). A sírkövön egyelőre nincs felirat, így nem tudni, kinek az emlékére készült. Egyébként szintén Nagy Edit alkotása az Elhunyt magzatok emlékköve, mely a ravatalozótól nem messze található; Takács Imre költő síremlékét pedig a művésznő édesapja, Nagy Benedek faragta.

dscn5643.JPG

bela14.jpg

Több angyallal is találkoztam a temetőben - ezen alkotások közül még a kamaszként elhunyt Kéri Vivien síremléke méltó a bemutatásra. A lány agydaganattal küzdött, az őt, mint angyalkát ábrázoló, míves, fából faragott dombormű két évvel a halála után, 2012-ben került a sírjára. Bár a dátum felett látható alkotói szignó, eleddig nem sikerült kiderítenem a fafaragó kilétét. Ha valakinek ismerős a kézjegy, kérem, ne fogja vissza magát!

kollazsok123.jpg

dscn5274.JPG

Ugyancsak ismeretlen fafaragó munkája az Őri Tóth István fotográfusművész fejfája mellé állított, női alakot formázó emlékoszlop. A figura keresztbe tett lábakkal, fejét a kezére hajtva látható. Sajnos ezen még csak egy rejtélyes monogramot sem találtam. FRISSÍTÉS: Egy kedves blogolvasótól megtudtam, hogy a szobor Alina Makszimenko ukrán festőművész alkotása, és az Impression 2003 nemzetközi faszobrász szimpózium és művészeti alkotótábor keretein belül készült.

dscn5225_1.JPG

dscn5216.JPG

Besenyei István 2018. április 5-én végleg lehorgonyzott. Síremléke - mely egyike azon kettőnek, melyekre szüleim hívták fel a figyelmem - ötletes és elegáns. 

bela18.jpg

A lista ezúttal az 1984-ben megnyitott temető talán legbizarrabb sírszobrával ér véget: Dr. Gyurcsánszky Balázs jogász nyughelyét egy meglehetősen furcsa, absztrakt művészeti alkotás díszíti. A megfejtését másokra bízom. Szignót nem találtam.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr2514956640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-CS- 2021.02.23. 20:04:22

Őri Tóth István sírján található szobor Alina Maksimenko ukrán festőművész alkotása. Az Impression 2003 nemzetközi faszobrász szimpózium és művészeti alkotótábor keretein belül készült.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2021.02.23. 22:21:52

@-CS-: Nagyon szépen köszönöm ezeket az információkat!
süti beállítások módosítása