Érdekes Fehérvár

Közeli helyeken: a balatonfüredi Állami Szívkórház

2019. október 10. - Rolf Singer

Nemrég Balatonfüreden jártam, ekkor készítettem ezt a képet. Persze felmerül a kérdés, mégis mi köze e gyönyörű épületnek Székesfehérvárhoz?

Az épület 1860-70-es évek fordulóján elkészült, Balatonra néző, eklektikus szárnya, az úgynevezett Erzsébet-udvar Cometter Bernát munkája - szintén ő tervezte a II. világháború során elpusztult székesfehérvári neológ zsinagógát, és nem mellesleg a Budai út egyik legszebb épületét, de arról majd egy későbbi írásomban esik szó...

1912 és 1913-ban tovább bővült az épületegyüttes: az úgynevezett Tibor-fürdőt a fehérvári Say Ferenc tervezte szecessziós stílusban - sajnos ezt az épületszárnyat később megfosztották díszeitől, és átalakították (egy részlete látható a képen).

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4415215734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása