Érdekes Fehérvár

Márványszentek

2019. október 19. - Rolf Singer

Néha van úgy, hogy a helyszínen elkerüli az ember figyelmét egy fontos részlet. Nemrég a Prohászka Ottokár-emléktemplomban jártam, hogy új fényképeket készítsek a "lánglelkű" püspök tekintélyes síremlékéről. Kifelé jövet a templom előterének szobrait is lefotóztam, de csak otthon, a gép előtt vettem észre, hogy szignó is van a műveken. Kiderült, nem akárkik készítették eme gyönyörű szép alkotásokat.

uj_mappa213.jpg

dscn0204c.JPG

Jobboldalt a gyermek Jézussal ábrázolt Páduai Szent Antal 150 centiméteres, carrarai márványból faragott szobra látható, talapzatán a művész kézjegyével és a készítés évével: "Bory J. 1941". Utánanéztem: természetesen szerepel Magony Imre Bory Jenőről szóló könyvében, mely szerint a mű tulajdonképpen a kaposvári Püspöki Nagytemplomban található Bory-alkotás tükörképe.

Bory Jenő Carrarában, a világhírű Paolo Triscorina műhelyében tanulta a márványfaragást. Miután megbízták a vízivárosi templom megtervezésével, 1908 októberében egy önálló kiállítást rendezett a Szent István teremben, a plébánia építésének javára - az eseményen részt vett Prohászka Ottokár is, aki egyenesen Michelangelóhoz hasonlította az akkor még csupán 26 éves művészt. A püspök földi maradványai 1938-ig a Hosszú temető kápolnájában nyugodtak, mígnem azokat a Szent István-emlékév alkalmából áthelyezték az emlékére épített, monumentális templomba - három évvel később méltó helyre került Bory remek márványszobra az épület előterében: Dr. Grenspergel István egri főorvos, fehérvári apát adományozta az alkotást a vasútvidéki plébániának, kanonok nagybátyja emlékére - felszentelésére az utolsó adventi roráte végén került sor.

uj_mappa214.jpg

dscn0233.JPG

Szemben Szentessy Hiesz Géza munkája látható: a rózsákkal és kereszttel ábrázolt Kis Szent Teréz szobra szintén másfél méteres magasságú, viszont ruskicai márványból készült. Ezt Márfi István és neje, Vadász Ilona adományozta, és Kéri Nándor plébános szentelte fel 1941 októberében. Érdekesség, hogy a neves budapesti szobrász mestere az az Orbán Antal volt, aki a Prohászka-síremléket készítette, és ugyancsak Orbán műve a templomot tervező Fábián Gáspár sírszobra, mely pedig a plébánia kertjében található.

Forrásaim:

  • Prohászka-Egyházközség története (prohaszkatemplom.hu)
  • Magony Imre: Bory Jenő
  • Magony Imre: Bory Jenő munkásságának korabeli sajtóvisszhangja (Alba Regia 39. [2010])
  • artportal.hu

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr6515231670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása