Érdekes Fehérvár

Az acsai sírok között

2020. július 01. - Rolf Singer

Korábban Vértesacsa különleges katolikus templomáról és a szebb napokat is látott, egykori vasútállomásáról is írtam, nemrég pedig úgy döntöttem, hogy a település temetőit is meglátogatom. Nem hiába mentem, ugyanis jó néhány érdekességet találtam.

dsc_8105fir.JPG

dsc_8096.JPG

dsc_8777.JPG

dsc_8149.JPG

dsc_8302.JPG

dsc_8312p.JPG

dsc_8231x.JPG

dsc_8718.JPG

dsc_8439o.JPG

Vértesacsa sírkertjei közül a régi katolikus temető a legérdekesebb, ahol rengeteg német feliratú sírkő található. 1715-ben a falu elszegényedett lakói elkeseredésükben meggyilkolták urukat, Újvári Imrét, majd ezután a megtorlástól tartva elhagyták Acsát. Néhány évvel a tragédia után a birtokos özvegye, Sigray Borbála harminckét Rhön-vidéki frank parasztcsaláddal telepítette be a megüresedett települést, hol innentől kezdve a német etnikum és a katolikus vallás vált uralkodóvá. Mikor a II. világháborút követően, 1946 májusában kitelepítették a német ajkú lakosságot, 1600 embernek kellett elhagynia a falut. Ezt követően már nem temetkeztek az ódon sírkertbe, hol az öreg falusi temetőkre jellemzően az egyetlen rendező elv a sírok azonos irányú tájolása, azoknak a település felé fordulása. Kápolnája nincs - vélhetően nem is volt soha - de haranglábat sem találni már.

kol27.jpg

Ha az ember a falu felől közelíti meg a temetőt, legelőször az igencsak tekintélyes méretű szovjet katonai emlékművet pillanthatja meg. A rozzant drótkerítéssel körbevett, szokatlan módon sárgára mázolt obeliszk pontos kora ismeretlen, állapota siralmas.

dsc_8641.JPG

dsc_8695.JPG

A sírkert bejáratánál tábla tájékoztat minket: e temetőben található a Kazay-síremlék. Voltaképpen a híres gyógyszerész, Kazay Endre sírjáról van szó. Kazay Nagybányán született 1876. november 10-én. Zsenijét mutatja, hogy már gimnazistaként 100 oldalas értekezést írt a világmindenség keletkezéséről és fejlődéséről. Gyógyszerészi pályafutását 1894-ben kezdte mint gyakornok, majd szépen végigjárta a ranglétrát: gyógyszertári segéd, patikusmester, egyetemi tanársegéd, gyógyszertárbérlő, majd igazgató fővegyész lett. De hivatása mellett többek között csillagászattal, meteorológiával, zeneesztétikával, irodalommal, címertannal, antropológiával, geológiával és pirotechnikával is foglalkozott. 1918-ban megvásárolta a vértesacsai Magyar Korona gyógyszertárat, amit haláláig vezetett. Noha már hosszabb ideje betegeskedett, 1923. március 6-án megtartotta szokásos fővárosi előadását, csakhogy az utazás során megfázott. A lelkiismeretes patikus ágynak dőlve sem feledkezett meg a kis falu lakóiról, akiknek ezután a lakásba kellett beszólniuk az orvosságért. Végül április 20-án érte a halál. Nyughelyéhez egy jól kitaposott ösvény vezet, nem nehéz megtalálni, bár maga a felújított síremlék nem különösebben érdekes.

dsc_9185yyyyyyy.JPG

Egészen másutt találtam rá a Kazay család tragikus sorsú nőtagjainak sírjára. A gyógyszerész-polihisztor 1905. július 29-én vette el Blahó Arankát - érdekesség, hogy az esküvő előtt egy névtelen levélben megfenyegették a leendő apóst, nehogy hozzá merje adni lányát Kazayhoz, majd a házasságkötés után egy-két nappal egy ismeretlen tettes az utcáról belőtt az ógyallai patikába, ám az ott tartózkodó férjnek a haja szála sem görbült. A frigyből aztán két lánygyermek született - az idősebb Adél apja nyomdokaiba lépve gyógyszerészi diplomát szerzett, a már Acsán született Brigitta pedig postamesternő lett. A lányok nem mentek férjhez, édesanyjukkal éltek az 1944-ben bekövetkezett halálukig. Az említett év márciusától a faluban állomásozó német katonaságra decemberben támadtak rá a szovjet katonák, kik egészen pontosan a 24-ére virradó éjszakán érkeztek meg a faluba - a harcok során bombatalálatot kapott a katolikus templom, a községi malom és a Kazay-ház is, ám az özvegy és lányai csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Először Szaloky Bélához, majd Eipl József házába költöztek, miközben a hírhedten kegyetlen kozákok teljesen megszállták a falut. Az özvegy és a kisebbik Kazay-lány, a csupán 24 éves Brigitta csak a halálban látott kiutat, ezért 29-én mérget vettek be. De a 35 esztendős Adél is ugyan így tett, miután eltemette a koporsó híján lepedőbe burkolt szeretteit. Őt két nappal később a kifosztott Kazay-háznál talált bútordarabokból készült halottas ládában helyezték örök nyugalomra. A síremléket később Kazayné testvérei, Blahó Etelka és Blahó Mária készíttették - felirata szerint két névtelen magyar katona is e sírban nyugszik.

dsc_8463.JPG

Szintén a háború áldozata Baumgartner Károly plébános, ki 1938-ban került Vértesacsára. Az 1945. március 15-én épp beteglátogatásra indult, 40 esztendős plébános egy német légitámadás során szerzett halálos sebeket.

kol889.jpg

A Baumgartner-sír mögött található temetőkereszt - ahogy a talapzatán olvasható - 1938 óta jelzi az itt nyugvók felekezeti hovatartozását. Sajnos alkotói szignót nem találtam a posztamensen, de a legvalószínűbb, hogy a bicskei Ipach Márton faragta.

bics4.jpg

kolq2.jpg

dsc_8362.JPG

kolq3.jpg

dsc_9114.JPG

Ugyanis rengeteg olyan historizáló síremlék található a temetőben, melyen az említett kőfaragómester kézjegye látható. Ipach Márton mint falusi kőfaragó leginkább sírkövekkel foglalkozott - tekintélyes sírkőraktára a Szentháromság templom mellett volt - de ismert, hogy otthona hősi emlékének elkészítésében is részt vett: a bicskei hősök neveinek bevéséséért betűnként 12 fillért kapott. (A szóban forgó I. világháborús emlékmű katonafiguráját egyébként a fehérvári Varkocs-szobor alkotója, Erdey Dezső készítette.) Az acsai munkái közül kiemelkedő a csupán két hónapot élt Márkus Mária domborműves sírköve, melyen egy a jobb kezében keresztet tartó, a bal kezét pedig a szívére helyező kisangyal látható.

havranek.JPG

Ugyan a legközelebbi kőfaragóműhely Bicskén volt, sikerült találnom olyan századfordulós sírkövet is, mely a neves fehérvári mester, ifj. Havranek Antal munkája.

fel2.jpg

dsc_9055.JPG

dsc_9070l.JPG

dsc_9034.JPG

A régi temető legszebb műalkotása kétségkívül a mindössze 9 évet élt Bankó Johanna síremléke, mely a sírkert északi szélén található. Miután megtisztítottam a talapzatát, az alkotó kilétére is fény derült. A tősgyökeres süttői kőfaragócsaládból származó Tick Sándor az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola esti tanfolyamának növendéke volt. 1925-ben az Országos Falu Szövetség esztergomi kiállításán ezüst érmet nyert "sok reményre jogosító", carrarai márvány, kettős szobrával. Legjelentősebb alkotása a süttői országzászló volt, melyet 1938-ban a Szent István-év emlékére emeltek.

dsc_8335u.JPG

dsc_8332p.JPG

A hely legöregebb síremléke az 1799. június 5-én elhunyt Bernát Anna gyönyörű szép, szív alakú, keresztes, barokk sírköve - még latin felirattal. Érdekesség, hogy a kőből készült szív alakú sírjelek Magyarországon mindenekelőtt itt, a Dunántúlon terjedtek el (bár megtalálhatók az ország más területein is).

sziv.jpg

Hasonló alakú sírokat a historizmus korából is találni itt, ám ezek a neobarokk emlékek jóval kisebbek és szerényebbek, valamint már német nyelvűek.

dsc_8468xo.JPG

Persze a (neo)klasszicizmusra is akad bőven példa. Kifejezetten szép a képen látható, lúdtalpkeresztes, illetve toszkán pilaszteres sírkő, mely egy titokzatos, Schmidt nevű kőfaragó alkotása.

kol15.jpg

Figyelemreméltó még az a különleges síremlék is, melynek "fakeresztje" valójában vasból készült. Sajnos a sírtábla eltűnt, így nem tudni, kinek a nyughelyét őrzi.

kol2.jpg

kol7.jpg

kol8.jpg

dsc_8375o.JPG

Ugyan a sírfeliratok sokat elárulhatnak az elhunytakról, az arra sétálónak a legtöbb esetben fogalma sem lehet róla, hogyan is nézhetett ki éltében a jobblétre szenderült. Vértesacsán meglepően sok porcelánképes síremléket találni, ráadásul ezek jó része több mint száz esztendeje őrzi a holtak emlékét.

dsc_9203.JPG

kol19.jpg

A Fő utca másik oldalán terülnek el a ma is használatban lévő temetők: délen a református, északon a katolikus. Előbbi különlegességei a ravatalozó mellett található, sztélé formájú, kettős árkádos sírkövek a XIX. század második feléből. Sajnos a felirataik már olvashatatlanok.

dsc_9257.JPG

page555.jpg

A katolikus temetőből két műalkotást emelnék ki. Az első - vélhetően - Schiller Mihály plébános 1840 körül emelt obeliszkje. A protestáns sírkerthez némileg közelebb található síremlékből csupán a lombba borulás előtt látni valamit - ahogy a fényképem is mutatja, teljesen benőtte a növényzet. A másik a hősi emlék, melyet Grumming Ferenc helyi kőfaragó mester készített 1986-ban - elsősorban édesapja emlékére. Az alkotó maga kutatta fel a 114 hősi halált halt nevét.

dsc_9268.JPG

kol21.jpg

Az újabb síroktól északra a fák között találni még néhány ódon sírjelet. Az itteni emlékek a küllemüket tekintve vagy obeliszkek vagy sztélé formájú sírkövek, és a legtöbb a szomorúfűz jelét viseli - úgy néz ki, ez volt egykoron a reformátusok temetője.

dsc_8052.JPG

A temetők bejárása után még visszatértem a katolikus templomhoz, ugyanis ott is van egy régi sír. Az épület melletti fenyőfa alatt egy picike, vörös gránit, talpas kereszt bújik meg - nyáron szinte észrevehetetlenül. Megyimórecz Géza templomgondnok úr azt mesélte, hogy a kereszt a legenda szerint az első papnőnek állít emléket.

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr2615718864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lászlóné Palanik 2020.07.02. 19:39:38

Tisztel Rolf Singer Úr!

Tősgyökeres vértesacsaiként érdeklődéssel néztem, olvastam írását.
Nagyon tetszik, sok új információhoz jutottam általa.
Egy dologgal kapcsolatban azonban észrevételt szeretnék tenni.
Nevezetesen a katolikus temetőben lévő II. Világháborús hősi emlékmű -valószínűleg írásos dokumentumok hiányában- számomra méltatlan módon került bemutatásra.
Az emlékművet Grumming Ferenc vértesacsai kőfaragó mester készítette, elsősorban édesapja emlékére 1986-ban, /özvegye hozzájárulásával említem/ Felkutatta hozzá a 114 hősi halált halt nevét, közöttük édesapám testvérének neve /Szauer István/ is szerepel.
Az emlékműnek NEM Ő adta a "Sárga sisakos emlékmű" elnevezést !
A vértesacsai emberek hősi emlékműként ismerik, tisztelik, gondozzák, Hősök Napján megkoszorúzzák, Halottak Napján virágot visznek rá.
A magam és több megkérdezett ismerősöm nevében szeretném kérni, hogy az utókor számára íly módon kerüljön, kijavítva bemutatásra ez az emlékmű.
Tisztelettel és köszönettel:
Palanik Lászlóné

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2020.07.02. 20:33:43

@Lászlóné Palanik:

Tisztelt Palanik Lászlóné!

Örülök, hogy tetszik Önnek az írásom. Illetve köszönöm szépen az új információkat a hősi emlékről. Természetesen kijavítottam az emlékműről szóló bekezdést.

Tisztelettel és köszönettel:
Rolf Singer / Bertók István

Lászlóné Palanik 2020.07.03. 08:27:15

Köszönöm a gyors reagálást,
üdvözlettel,
Palanikné
süti beállítások módosítása