Érdekes Fehérvár

"A fény fény marad..."

2020. augusztus 19. - Rolf Singer

Áron Nagy Lajos 1913. október 7-én született Budapesten. 1933 és 1938 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd ösztöndíjjal bejárta egész Nyugat-Európát. Hazatérve Székesfehérváron telepedett le, és 1939-től egészen 1973-ig a Gépipari Technikumban tanított. Leginkább tájképeket és portrékat festett poszt-impresszionista stílusban. 1963-ban elkészítette legfőbb művét, a Csongor és Tünde egy jelentét ábrázoló pannót, mely az újjáépített Vörösmarty Színházban kapott helyet. Munkásságát két ízben, 1956-ban és 1967-ben is Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. 1971-ben a város díszpolgárává választották.

A szeretett és tisztelt művészt 1987. január 6-án érte a halál, sírja a felsővárosi Csutora temetőben található. Tíz évvel a halála után emléktáblát állítottak egykori otthona, a Basa utca 4. számú társasház előtt - a domborműves portré Nagy Benedek szobrászművész munkája. Később róla nevezték el a Technika Háza előtti teret, ahol néhány napja egy új emlékmű került elhelyezésre. Az alkotást a Királyi Napok keretein belül, augusztus 21-én 10-órakor avatják fel.

Forrásaim:

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr5716168776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása